Drugi športi

Luka Potočar: Kolajna ni težka, ima pa težo

Ljubljana, 27. 09. 2021 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Luka Potočar je letos poskrbel za neprekinjen niz slovenskih uvrstitev na zmagovalni oder svetovnih prvenstev v športnem plezanju v disciplini težavnost, za zaporedje uspehov na petih SP po vrsti od leta 2014. Kljub temu, da kolajna ni iz žlahtne kovine, ampak iz prosojne plastike, pa ima za 19-letnega tekmovalca vseeno veliko težo in pomen.

Jeseničan, ki bo 21. novembra dopolnil 20 let, je letos poskrbel za veličasten preboj v članski konkurenci. Z drugim mestom na kranjski tekmi je prvič stopil na zmagovalni oder svetovnega pokala, sezono svetovnega pokala pa je sklenil na četrtem mestu v težavnosti. Pred odhodom v Moskvo je dejal, da letošnja sezona potrebuje še piko na i - z vrhom finalne smeri in naslovom podprvaka jo je postavil zelo suvereno. "Vsekakor je ta pika precej debela in tako je tudi prav," je danes v Ljubljani dejal simpatični Gorenjec, Luka Potočar.

Na novinarsko konferenco na sedežu Planinske zveze Slovenije je prinesel tudi kolajno, ki pa na veliko presenečenje navzočih predstavnikov medijev ni bila kovinska, ampak plastična.

"Mogoče je res, da medalja ni fizično težka, ampak njen pomen je precej težak, vsaj zame in za slovensko športno plezanje. To je prva medalja za fante na SP v težavnosti. Res sem vesel, da mi je to uspelo, da sem izkoristil formo in sem po Kranju ohranil visoka pričakovanja," je na vprašanje dejal Potočar. "V plezanju je vedno tako, da upaš na dober nastop, vendar pa kar koli težko napoveš rezultatsko, tudi v Kranju je bilo težko sploh priti v finale. Ko si enkrat v finalu, pa se v bistvu lahko zgodi prav vse. Lahko si precej bolje pripravljen, pa tega ne moreš pokazati, ker ti smer ne ustreza, in je rezultat lahko hitro slab," se dobro zaveda razočaranj.

Luka Potočar
Luka Potočar FOTO: Planinska zveza Slovenije

Vendar pa Potočar na svoji najpomembnejši tekmi v karieri ni podlegel pritisku pričakovanj. "Cilji so bili vedno visoki. V Moskvi sem v kvalifikacijah in polfinalu videl, da lahko merim precej visoko in da sem to tudi zmožen doseči. Malo sem presenečen ali pa tudi ne." Naslednji velik cilj za najstnika Potočarja so poletne olimpijske igre leta 2024 v Parizu. Seveda se bo najprej treba tja uvrstiti. Za zdaj je jasno zgolj to, da bo na sporedu v Parizu nova olimpijska disciplina balvani-težavnost. Kombinacija, v kateri je premierno olimpijsko zlato avgusta osvojila Janja Garnbret, je kot posebna tekmovalna disciplina olimpijski plezalni mnogoboj hitrosti, balvanov in težavnosti s Tokiom tudi ugasnila.

"Balvane ves čas treniram, a forma še ni takšna, kot bi si želel, težave mi delajo predvsem koordinacijski gibi, torej skoki, kar mi tudi ni najbolj ustrezalo v finalni smeri v Moskvi. Držal se bom načrta. Upam, da mi bo uspelo spraviti formo v balvanih na višjo raven, ne dvomim in verjamem, da bom pripravljen za olimpijske kvalifikacije."

"Zagotovo so olimpijske igre glavni cilj," pravi Potočar, a ne tudi edini: "V mojih ciljih ne zaostaja veliko tudi skupni seštevek svetovnega pokala v težavnosti, v katerem sem letos bil kar blizu stopničkam. Nisem pričakoval, da bom tako blizu, a mi je s konstantnimi rezultati to uspelo. Mislim, da lahko naslednje leto precej izboljšam ta rezultat z dobrimi nastopi na vsaki tekmi posebej." "Do OI je še precej pomembnih tekem, mislim, da bom šel postopoma," napoveduje. Prva bo evropsko prvenstvo leta 2022, na katerem namerava precej izboljšati dosežek z EP leta 2019.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.