Drugi športi

Garnbretova druga v kvalifikacijah pred tekmo v Kranju, Potočar 15.

Kranj, 28. 09. 2019 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kranju so se končale kvalifikacije domače tekme svetovnega pokala športnih plezalcev v disciplini težavnost. Na startu je bilo 72 tekmovalcev, med njimi sedem Slovencev. Nedeljski polfinale so si zagotovili trije, Luka Potočar s 15. dosežkom kvalifikacij, Martin Bergant z 20. in Anže Peharc z 21.

Kruder (na fotografiji), sicer izrazit balvanist, je bil daleč od polfinala.
Kruder (na fotografiji), sicer izrazit balvanist, je bil daleč od polfinala. FOTO: Damjan Žibert

Brez polfinala so ostali izraziti balvanist Jernej Kruder, ki je bil daleč od polfinala na 42. mestu, Žiga Zajc (45.), Milan Preskar (52.) in kranjski debitant Andrej Polak (56.). Najvišje uvrščeni Slovenec v seštevku svetovnega pokala v težavnosti Domen Škofic je po svetovnem prvenstvu na Japonskem že predčasno končal sezono in ne bo tekmoval na preostalih tekmah svetovnega pokala.

Na Zlatem polju so bile nato na sporedu še ženske kvalifikacije s sedmimi Slovenkami, med njimi prvo zvezdnico Janjo Garnbret, ki je na SP na Japonskem osvojila tri naslove svetovne prvakinje. Za zdaj v Kranju ni presenečenj. Slovenska ženska vrsta bo skoraj v popolni zasedbi nastopila v polfinalu. Garnbretova je v kvalifikacijah vpisala drugi dosežek, v prvi dvajseterici po kvalifikacijah pa se je zvrstilo šest Slovenk. Garnbretovi daljši premor od treningov, ki si ga je vzela po svetovnem prvenstvu na Japonskem, na katerem je osvojila tri naslove svetovne prvakinje, ni pustil posledic.

Morijeva z najboljšim dosežkom
Dvajsetletnica je poskrbela za drugi dosežek današnjih ženskih kvalifikacij v športni dvorani Zlato polje ter vložila kandidaturo za boj za najvišja mesta. Pred prvo zvezdnico domače vrste se je uvrstila zgolj Japonka Ai Mori, ki je bila najboljša v obeh kvalifikacijskih smereh, v katerih je edina med ženskami zadržala zadnja dva oprimka povsem na vrhu. Garnbretovi so v smeri 2 priznali dosežek 39+, drugega najboljšega, v kvalifikacijski smeri 1 pa je bila del skupine trinajstih tekmovalk z osvojenim vrhom.

To smer so od prvega do zadnjega oprimka ob Garnbretovi splezale še Tjaša Kalan, Mia Krampl in Mina Markovič. Polfinale, ki bo prvič v Kranju v nedeljo zgodaj dopoldne, so si ob trikratni zmagovalki seštevka svetovnega pokala v težavnosti zagotovile še svetovna podprvakinja v tej disciplini Kramplova s četrtim dosežkom (vrh, 32+), s štirimi zmagami slovenska rekorderka Kranja Markovičeva, ki je poskrbela za sedmi dosežek kvalifikacij (vrh, 27+), deveta Lučka Rakovec (36+, 29+), Tjaša Kalan na 15. mestu (vrh, 17) in Lana Skušek (30, 23+) na 20. mestu.

Brez polfinala med ženskami je ostala zgolj kranjska debitantka Lucija Tarkuš (23+, 11+) na 41. mestu od 53 tekmovalk, ki so se merile v kvalifikacijah. V nedeljskem polfinalu bo nastopilo vsega skupaj devet Slovencev od štirinajstih. Finale najboljše osmerice v vsaki od konkurenc bo ob 17.15. Še pred tem bo z začetkom ob 16.30 projekcija filma paraplezalca Gregorja Selaka s povednim naslovom, igro besed GreGor.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.