Drugi športi

Lunežnik: Tamarina samozavest izvira iz njene vere v uspeh

Pariz, 09. 06. 2021 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V taboru neverjetne slovenske teniške igralke Tamare Zidanšek, ki je po še eni epski predstavi v četrtfinalu letošnjega Odprtega prvenstva Francije ugnala 33. igralko sveta, Španko Paulo Badoso, vlada izjemno vzdušje. Nepojmljiv dosežek 23-letne Konjičanke je po besedah njenega psihologa Mateja Lunežnika odraz Tamarine psihične stabilnosti. "Dokazala je, da se z znanjem in maksimalno osredotočenostjo na izpolnitev začrtanega cilja lahko ogromno doseže.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Uspeh Tamare Zidanšek
    02:10
    Iz 24UR: Uspeh Tamare Zidanšek
  • Iz 24UR ZVEČER: Senzacija v Parizu
    09:00
    Iz 24UR ZVEČER: Senzacija v Parizu

 

V zadnjih dneh je lepo biti Slovenec v francoski prestolnici, a kot je v pogovoru za 24UR ZVEČER priznal psiholog izjemne Tamare Zidanšek, Matej Lunežnik, je še lepše spremljati 23-letnico, s kakšno mirnostjo in zbranostjo se loteva vsakega izziva na letošnjem Roland Garrosu.

"Še zdaj nas prevevata veselje in ponos. Tamarina samozavest namreč izvira iz njene vere oziroma zaupanja v lastne zmožnosti. No, po drugi strani je treba poudariti, da športniki skozi kariero pričakovano doživljajo vzpone in padce. Vsi, ki smo kadarkoli imeli opravka z vrhunskim športom, vemo, da v vsakem trenutku nisi enako samozavesten. Za obrazom športnika oziroma športnice se včasih skriva tudi kakšen dvom, tudi strah, ampak najpomembneje je, da v ključnih trenutkih ohraniš pravšnjo osredotočenost in z vero, ki jo imaš, pripelješ dvoboj do konca. Tamara to odlično opravlja," je uvodoma dejal presrečni Lunežnik.

Tamara Zidanšek se bo na polfinalni obračun letošnjega Rolland Garrosa proti Rusinji Anastaziji Pavljučenkovi pripravljala po ustaljenem ritmu.
Tamara Zidanšek se bo na polfinalni obračun letošnjega Rolland Garrosa proti Rusinji Anastaziji Pavljučenkovi pripravljala po ustaljenem ritmu. FOTO: AP

Trdna odločenost in samozaupanje
Mnoge je pozitivno presenetila družbena angažiranost Zidanškove, ki je po uvrstitvi v četrtfinale enega od najprestižnejših teniških turnirjev na svetu dejala, da jo veseli, da lahko s svojimi uspehi mladim in vsem Slovencem sporoči, da zmoremo. "Odgovor na to je zelo preprost. Vsi ljudje, če smo zopet odkriti, imamo določene dvome v sebi, prevečkrat se namreč počutimo premajhne ... To je zgodba o deklici, ki je s trdim delom, številnimi odrekanji, vero in izoblikovanimi cilji, ki jih je želela doseči, pokazala, da se dá doseči vse, če si popolnoma odločen ter vložiš vso svojo energijo in osredotočenost. To je bilo tudi na nek način njeno vodilo, da lahko vsak športnik, ko stopi na teren, verjame, da je možno ustvariti pravljico, kot jo spremljamo v zadnjih dneh v Tamarinem primeru," pojasnjuje strokovnjak za športno psihologijo.   

Struktura priprave na polfinale bo ostala nespremenjena
Vse bolj prodorno Konjičanko v četrtkovem polfinalu čaka šest let starejša ruska predstavnica Anastazija Pavljučenkova, ki je v četrtfinalu, prav tako v treh nizih, ugnala Kazahstanko Jeleno Ribakino.

"Priprave bodo potekale v podobnem sosledju: najprej si bomo zavrteli Kekčevo pesem in to pozitivno energijo skušali prenesti na teren. (smeh) Vsak dvoboj prinese, jasno, tudi kakšen nov element, morda tudi element presenečenja za nasprotnico, ampak, kot pravim, struktura priprave bo ostala več ali manj nespremenjena. Tamara se bo do obračuna s Pavljučenkovo skušala čim bolj odpočiti, saj je njeno telo že pokazalo prve znake utrujenosti. Pomembno se bo med drugim "odklopiti" od vsega obrobnega dogajanja ter se v miru pripraviti na polfinale. Bistveno bo, da najdemo ustrezno taktiko, kajti to je tisto jedro priprave, okoli katerega bomo zgradili še vse ostalo. Tamara bo znova odlično pripravljena in vsi komaj čakamo na nov izziv," je še pristavil Matej Lunežnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nobody75
09. 06. 2021 13.53
+3
Uh gledam tole Sakkarijevo. Tale je garant nafilana s T-jem.
tekač
09. 06. 2021 13.05
+2
Naj napišem, da Amerika ne Anglija nima nobenega niti v ženski niti v moški konkurenci polfinalista na Roland Garrosu. Pa take "velike" športne nacije.
igy02
09. 06. 2021 13.04
+3
Res velik uspeh. Je pa to možno samo v ženskem tenisu. Pri fantih nemogoče.
graf
09. 06. 2021 12.57
+7
Gledal končnico četrtfinala med Rybakino in Pavljučenkovo in mislim da ima Tamara veliko priložnost za uvrstitev v finale ! Rybakina servira preko 170Kmh , ima zelo močne udarce , tekmo pa je proti slabši nasprotnici izgubila zaradi nezbranosti in preveč neizsiljenih napakami ! Tamara naj se ne obremenjuje z rezultatom , naj samo uživa v tekmi ker za nas je že zdaj zmagovalka , goooo Tami ...
JAZsemTI
09. 06. 2021 12.45
-6
Tamaro je spravil v red. Kdaj bo pa sebe?
Ježešna
09. 06. 2021 12.19
+7
To je to, samo naprej Tamara!
Okoliletajo?a
09. 06. 2021 12.13
+7
Glede stave pa naslednje - dala sem ji najmanj možnosti od vseh 3 slovenk, pa sem se krepko uštela, kar me tokrat neizmerno veseli. Jutri navijam, upam, da mi bodo živci zdržali :)
OlalaKokoĐambo
09. 06. 2021 12.09
+1
Tamara, osebno bi ti rad cestital ob izjemnem dosezku .... Francozi me pa poljubite tam spodaj na "Slovasko" kobro...
Mađioničar
09. 06. 2021 11.47
-5
Čestitke Tamari, vam novinarji pa sporočilo. Ne rabite o vsaki zadevi napisat 27 člankov
Generacija56
09. 06. 2021 11.25
+3
Vse je v samozaupanju... Katera igralka/igralec ima več vere v sebe... SEVEDA JE POTREBNO ZNANJE , ne more ciciban... A, ko gledaš, Cicipasa, Nadala, na tem turnirju... IZŽAREVATA SAMOZAVEST! V ženskem delu ima Tamara pot odprto do finala, vsaj. Deluje, kot čebelica... Z neverjetno energijo, za vsako žogico se trudi biti tam... Seveda ji ne uspe vedno, včasih ugasnem in pogledam pozneje, kam je prišla, a vedno preseneti... Sinoči sem gledal Medvedjeva... Seveda je nekdo, ki je bolj PRECIZEN v strelih v kot, a igrajo živci.... Večja je nagrada, bolj živci delajo... Vsaka igralka nosi v sebi svoje demone. ....Naj pridejo na površje, sesujejo igralko, a naj jih Tamara obvlada...........
Nobody75
09. 06. 2021 11.51
+1
Sissypass bo poču slej ko prej. Ne vem pa na čem je bil Medvedev s tisto servo na meč žogo. Katastrofa.
Generacija56
09. 06. 2021 12.26
+0
Eh, Medvedjev je samo človek... Dal je vse, kar je bilo v danem trenutku mogoče... Ko je serviral zadnjo, je to bil le hec, provokacija sicer, a vedel je, da nima šans... Velik igralec ima svojo osebnost, ni klečeplazec, ki igra po pravilih.... Ima svoje načine.... Cici je kresnička, kot Thiem. Drugo sezono ga ne bo, ker na tem nivou ne more obstati... Nima energije, samo samozavest. In na tem mora Tamara graditi...
HUSO BOSS
09. 06. 2021 11.16
+5
SVAKA JI ČAST!! LE ŠE ENA OVIRA JO LOČI DO FINALA!!
Erin Straus
09. 06. 2021 10.51
+0
Lepa kvota na stavnici za našo 2,20! Daš gor 1000€ in dobiš 2000€❗👍 lepo
demix91
09. 06. 2021 11.05
+8
Ce bi dal 1000 na zidanskovo da pride v polfinale, zdjle verjetno ne bi iz sihta pisal tegale komentarja 😂😂
Nobody75
09. 06. 2021 11.51
-1
Izvoli. Probaj pa boš videl če se bo izšlo:)