Drugi športi

Slovenci prvič okusili grenkobo poraza, Madžari izkoristili črne slovenske minute v drugem polčasu

Malmo, 19. 01. 2020 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska reprezentanca je v drugem krogu drugega dela evropskega prvenstva doživela prvi poraz, z 29 : 28 so bili boljši Madžari. Slovenijo v naslednjih dneh čakata še dve tekmi, ki bosta odločali o usodi reprezentance. V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Jure Dolenec z osmimi goli.

Več videovsebin
  • Izjava Jureta Dolenca po porazu z Madžarsko
    01:59
    Izjava Jureta Dolenca po porazu z Madžarsko
  • Izjava Boruta Mačkovška po tekmi z Madžarsko
    00:47
    Izjava Boruta Mačkovška po tekmi z Madžarsko

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v drugem krogu drugega dela evropskega prvenstva na Norveškem in Švedskem ter v Avstriji danes izgubila z Madžarsko z 28 : 29 (16 : 13). 

Bomo videli, kako se bodo fantje odzvali na prvi poraz. Ljubomir Vranješ

Slovenci so prvič okusili grenkobo poraza na letošnjem evropskem prvenstvu. Po zmagah nad Poljaki, Švedi in Švicarji v skupinskem delu v Göteborgu ter Islandci v drugem delu tekmovanja v Malmöju so jim danes rokometno mero vzeli Madžari.

Izbranci slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa imajo navkljub današnjemu porazu še vedno možnosti, da se prebijejo na enega od treh aprilskih kvalifikacijskih turnirjev za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu, kar je bil primaren cilj pred prihodom na EP, dosegljive pa so tudi najbolj prestižne tekme, ki bodo med 24. in 26. januarjem v Stockholmu.

Po dobri predstavi v prvem polčasu, so v drugem sledile črne slovenske minute.
Po dobri predstavi v prvem polčasu, so v drugem sledile črne slovenske minute. FOTO: Damjan Žibert
Norveška je premagala Švede s 23:20. Islandija je prišla do prve zmage, potem ko je z 28:25 odpravila Portugalsko.Norvežani so bili praktično celo tekmo v vodstvu, največ pa za šest golov v uvodu drugega polčasa. Proti koncu so se Švedi sicer približali, a ne na manj kot dva zadetka. Pri Norvežanih je z osmimi zadetki izstopal Sander Sagosen, pri Švedih pa s petimi Lucas Pellas.

Slovenija je izjemno odigrala prvi polčas proti vzhodnim sosedom. Vranješ je v primerjavi z minulimi dvoboji v ogenj potisnil veliko več igralcev, od 16 so na klopi ostali le neizkušena Kristjan Horžen in Rok Ovniček ter Tilen Kodrin, presenetljivo pa tudi Dean Bombač, ki je na petkovem obračunu Islandcem zabil kar devet golov in podelil soigralcem neverjetnih deset asistenc.

A Vranješeva strategija je bila smiselna, za boj s telesno izjemno močnimi igralci je potreboval veliko večje število igralcev kot na minulih tekmah.

Njegovi varovanci so z izjemo uvodnih minut, ko so zaostali za dva gola 1 : 3, v prvi polovici imeli popolno oblast nad vzhodnimi sosedi. Obramba 6-0 – v centralnem bloku sta bila Borut Mačkovšek in Blaž Blagotinšek, pomembno vlogo pa je odigral tudi povratnik Darko Cingesar – se je od prve minute bojevala s prvim madžarskim zvezdnikom in pravim orjakom Bencejem Banhidijem na šestmetrski črti, z neprestanim dovajanjem "sveže krvi" pa je ta bila v prvi polovici tekme na izjemno visoki ravni.

Blaž Blagotinšek in Miha Zarabec sta dosegla po štiri zadetke.
Blaž Blagotinšek in Miha Zarabec sta dosegla po štiri zadetke. FOTO: Damjan Žibert

Tudi slovenska igra v napadu je bila – tudi v odsotnosti svojega "čarodeja" Bombača – premišljena in preudarna. V prvih petnajstih minutah so Madžarsko po dobro izdelanih akcijah v glavnem premagovali Jure Dolenec, Mačkovšek in Zarabec, v drugih petnajstih minutah pa je v polnem sijaju zablestela tudi Dolenčeva alternativa na desnem zunanjem Nejc Cehte, ki je dosegel kar tri gole.

Slovenija je prvič na dvoboju povedla v deseti minuti po golu Zarabca s sedemmetrovke, največ pa v končnici prvega polčasa. Za obe prednosti štirih golov je poskrbel Cehte, v 26. minuti za vodstvo s 14 : 10, v 29. pa za 15 : 11.

Slovenski rokometaši so drugo polovico tekme odprli s prednostjo treh golov (16 : 13), a so se jim vzhodni sosedi – predvsem na račun dveh obramb vratarja Rolanda Miklerja – že v 33. minuti približali na gol zaostanka (16 : 15), v 40. minuti pa so ujeli Vranješeve fante in po golu Banhidija izenačili na 17 : 17.

Sredi drugega polčasa so slovenski rokometaši doživeli resno krizo, pri vodstvu z 18 : 17 so Madžari naredili delni izid 4 : 0 in jim ušli za tri gole (18 : 21). Vranješ je na ogrevanje poslal svojega velikega aduta Bombača, v 47. minuti pa ga tudi poslal v igro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenija je v končnici tekme skušala tekmo postaviti na glavo, nekajkrat je močno zadihala za ovratnik vzhodnim sosedom in se približala na gol zaostanka (20 : 21, 22 : 23), nazadnje pa v 58. minuti, ko je Mačkovšek znižal na 27 : 28.

V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Jure Dolenec z osmimi goli, Borut Mačkovšek je prispeval pet, Blaž Blagotinšek in Miha Zarabec pa po štiri zadetke.

A tudi njihovi tradicionalni tekmeci so v prelomnih trenutkih prikazali zelo zbrano igro v napadu, predvsem pa so izkoristili nekoliko slabšo slovensko igro v obrambi v drugem polčasu, ki je prejela 29 golov.

Najboljši v slovenski izbrani vrsti je bil z osmimi goli Dolenec, ki je s svojim učinkov presegel mejo 500 doseženih zadetkov v majici z državnim grbom. Trenutno na večni lestvici s 504 goli zaseda osmo mesto. Nad njim se s 523 zadetki nahaja današnji pomočnik selektorja Uroš Zorman, na samem vrhu s 702 goloma pa Luka Žvižej.

Končna uvrstitev slovenskih rokometašev v glavnem delu turnirja bo znana po torkovi tekmi s Portugalci in sredini z Norvežani.

"Na žalost smo začeli drugi polčas z veliko napakami. Zgrešili smo enostavno preveč," je bil jasen selektor po porazu. 

"Bomo videli, kako se bodo fantje odzvali na prvi poraz. Upam, da dobro. Nova tekma, nova priložnost. Moramo razmišljati tako," je bilo jasno sporočilo Vranješa. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castrum
20. 01. 2020 12.13
+4
pepček in žac, a mi lahko vidva pepčka razložita, kako sta izračunala, da ima Slovenija na število prebivalcev manj olimpijskih medalj kot Hrvaška? Slovenija ima 40 medalj, Hrvaška 44....Slovenija 2 milijona prebivalcev, Hrvaška 4 milijone. Res me zanima kakšen kaklulator sta uporabila za izračun. Mogoče tipičen hrvaški pravljičarski kalkulator 😂😂😂😂
Žac
20. 01. 2020 13.21
-2
Kaj je s teboj človek? Na čem si ti? "Toliko športnih uspehov, toliko fenomenalnih športnikov ki so vodilni v svetu, toliko medalj na velikih tekmovanjih kolikor jih imamo Slovenci, ima malokateri narod". To si ti napisal spodaj. Kaj zdaj bežiš? Sploh ni bila to poanta kaj ti trdiš. Samo sam ti hotel dokazati da lažeš in da ena Hrvaška ima več medalj kakor Slovenija. obje skupaj ne bi bile v prvi polovici svetovne lestvice po osvojenih medalj. Da ne govorim kje so posamezno. Trosiš neumnosti. In po tem še žališ,Slovenceljn .
Castrum
20. 01. 2020 14.32
-1
Kljukec, ne palamudi! Vklopi malo zdravo pamet (?) in pomisli kdo bi sploh lahko trdil da ima Slovenija največ medalj na svetu. Pa vklopi malo razum, kljukec, no. Pa ja je logično, da govorim o medaljah na prebivalca, kar je bilo seveda neštetokrat že javno poudarjeno. Ampak, vi urvati pa ne morete brez frustracije do Slovenije a ? Ne gre, pa ne gre...kljukec....😂
Castrum
20. 01. 2020 14.34
+0
In konec koncev, Slovenija ima eno olimpijsko medaljo na 50 000 prebivalcev, Hrvaška pa na 90 000 prebivalcev. Kaj bi ti rekel, da smo Slovenci še enkrat bolj uspešni kot ste vi, ali da ste Hrvati pol slabši kot Slovenci? Izberi eno.....
Pepe Bolcev
20. 01. 2020 11.44
-5
Lahko filozofirate kolikor hocete. Prvenstvo je za nase koncano. Mene samo zanima kdo bo prevzel odgovornost, da se je trenerja menjalo tik pred prvenstvom????
mojcd
20. 01. 2020 10.20
-4
Zakaj pravim, da je šel polfinale Vsi imamo 4 točke, naslednji krog: Slovenija premaga Portugalsko (bo izredno težko), Norveška premaga Islandijo, madžarska zelo slabo švedsko, imamo vsi 6 pik. zadnji krog madžarska igra s portugalsko, mi z norveško, brez zmage nad norveško in portugalsko ni polfinala, celo pogojno je, ker lahko madžari nadoknadijo 4 gole razlike, proti lažjim tekmecem 2x, mi imamo pa sedaj 2 najtežja. Še enkrat polfinale je šel proti madžarom, zapomnite si to - tja bo šel tisti ki še 2x zmaga in madžari imajo lažje tekmece, in si z zmago nad slovenijo to tudi bolj zaslužijo
kaktusar1
20. 01. 2020 11.07
+3
Norvežani že imajo 6 točk....kalkulacij pa ni veliko za uvrstitev na 1 ali 2 mesto....
User792410
20. 01. 2020 12.42
+5
Kolikor jaz vem v primeru, da pride do enakega števila točk treh reprezentanc za napredovanje odloča gol razlika v medsebojnih srečanjih in ne skupna gol razlika. Je pa res, da moramo po Portugalcih Norvežane premagati vsaj za 2 gola. Če pa nam Švedi naredijo "uslugo" in premagajo Madžare, kar glede na to kako so sinoči igrali z Norvežani tudi ni nemogoče, potem nam, kakor tudi Norvežanom, odgovarja že remi.
User792410
20. 01. 2020 12.52
+6
Norvežani manj kot drugi ne morejo več biti, ker ne verjamem, da so Islandci proti njim sposobni pripraviti presenečenje. Mi smo še lahko prvi, drugi ali tretji ali celo četrti, če izgubimo preostali tekmi, kar pa verjamem, da se ne bo zgodilo, ker po moje tako slabo kot so odigrali drugi polčas proti Madžarom (pa kljub temu izgubili samo za gol) ne morejo več igrati.
mojcd
20. 01. 2020 16.10
-7
Ni res, gleda se medsebojna tekma - primer Hrvatje so že v polfinalu, potrjeno. Torej tudi če Hrvatje izgubijo naslednji dve tekmi, Nemci pa zmagajo obe, imajo vsi 6 točk ampak ne pomaga nič, zato ker je HR premagala Nem. Zato pravim, da je Slovenija izgubila polfinale, in to proti Madžarom.....Madžari imajo dve lahki, mi pa 2 težki tekmi. Tudi če zmagamo obe ŠE NISMO v polfinalu!!!!!!!!!! Če naredi enako Madžarska je ona v polfinalu
User792410
20. 01. 2020 18.42
+8
mojcd, to kar ti pišeš pride v poštev v primeru, da samo mi in Madžari zaključimo z enakim številom točk, kar pa je lahko le v primeru, če oboji izgubimo eno, ali obe tekmi, ki sta preostali. Potem bi bila ista situacija kot navajaš hipotetični primer med HR in D. V primeru, da pa mi in Portugalci zmagamo preostali tekmi pa pomeni, da smo mi premagali Norvežane in bi tako na koncu tri reprezentance imele po 8 točk in v tem primeru odločajo le medsebojne tekme in nič drugega. Torej, mi smo z Madžari izgubili za 1 gol, Norvežani pa so Madžare razbili z ne vem koliko razlike že, to pa pomeni, da moramo mi za napredovanje in prvo mesto v skupini Norvežane premagati vsaj za 2 gola in tako odpadejo Madžari. V primeru pa, da zmagamo za 1 gol, pa je več kalkulacij, 30:29 ali višji mi, 28:27 ali nižji Madžari, pri 29:28 pa mislim, da se gleda skupna gol razlika. Torej tvoja trditev, da še nismo v polfinalu, če tudi zmagamo obe drži samo delno, ker ob takšnem razpletu so naše možnosti vse eno boljše od madžarskih.Ampak po moje do tega sploh ne bo prišlo, ker sem skoraj prepričan, da bodo Švedi premagali Madžare nam zadostuje z Norvežani že remi. Bo pa nekaj odvisno tudi od tega kakšen bo končen razplet v drugi skupini, ker Norvežani bodo vse eno v poziciji, da si lahko izbirajo tekmeca v polfinalu. Torej naše možnosti vse eno niso minimalne, kot pišeš ti ampak je razplet odvisen le od nas. Dve zmagi polfinale, to je za nas najbolj enostavna računica!
User792410
20. 01. 2020 18.45
+1
V primeru, da mi in Madžari zmagamo preostali tekmi..., ne pa Portugalci, kot sem pomotoma napisal!
mosqito
20. 01. 2020 09.24
+6
DAJMO VSTAT.... EKIPA JE ODLIĆNA, GREMO NAŠI... RAZBIT PORTUGALCE IN NORVEŽANE.... GO SLOVENIJA.... 🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮
mojcd
20. 01. 2020 10.21
-1
Gledamo isto prvenstvo? Gre za dve najtežji ekipi! Razbili, ha ha ha
rjavolasec
20. 01. 2020 08.26
-1
vprašanje za vranješa: kaj dela štor od henigmana na levem krilu?
rjavolasec
20. 01. 2020 07.45
-5
ne morem verjet da nas ti anti športni madžari kloftajo na vsakem koraku. pa mogl bi jih nabit za 10 golov sej ne morjo laufat. pa premagal ste sami sebe. kako si lohk dovolte, da vas madžari 3 krat nabijejo in ne greste na prvensto, pa vas ni tolk u hlačah do bi jim dal okol kepe. pa totalno ste brez karakterja. to tekmo bi MORAL dobit, ker ste bolši, ampak spet smo mogl spustiit hlače brez izpaljenog metka.
rjavolasec
20. 01. 2020 07.40
-5
sramota izgubil ste z reprezentanco ki igra srednjeveški dekadentni rokomet, katerega glavne odlike so debeluhi, ki se prerivajo in klofajo na vse strane. kako vas ni srram, da zgublate z temi madžari ki sploh nimajo sodobne igre. igrajo zastarel rokomet ki se je igral pred 30 leti. pa kaj a vi hodte igrat na prvenstvo al na izlet.
i141
20. 01. 2020 07.42
+9
Zdaj pa tableto vzem, al pa se mal ulež, da se strezneš.
gappy666
20. 01. 2020 09.26
+2
i141
20. 01. 2020 07.17
+5
Jasno je, da slej ko prej pride tudi poraz sam ni mi pa jasno kaj delata v reprezentanci Henigman in Žabič.
SHDS
20. 01. 2020 07.15
-6
Zdaj pa še dva poraza in ČAO VRANJEŠ
Castrum
20. 01. 2020 07.03
+2
@miha, če imaš ti problem s samozavestjo ne prenašaj teag na okolico, kaj šele na narod. Smešno! Toliko športnih uspehov, toliko fenomenalnih športnikov ki so vodilni v svetu, toliko medalj na velikih tekmovanjih kolikor jih imamo Slovenci, ima malokateri narod. V bistvu sami športniki popolnoma negirajo tvoje nebuloze.
Žac
20. 01. 2020 07.40
-3
Ti imaš nebuloze. Najmanj 10 držav na svetu dobi na eni olimpijadi več medalj kakor Slovenija na vseh do zdaj. Res pa je da je v vrhu po medaljah glede na število prebivalcih. To pa je velika razlika,vele um.
Castrum
20. 01. 2020 07.49
+5
Fantek, razmisli malce preden kar nekaj pišeš!Pa kako bi ti brihta primerjal Slovenijo in recimo ZDA ali Nemčijo po številu medalj??? Miško, vklopi malo sive celice. Kot sam na koncu "modro" ugotavljaš, je seveda merilo medalje na število prebivalcev. In točno tu se vidi uspešnost, kvaliteta in samozavest naši odličnih športnikov.
Castrum
20. 01. 2020 07.51
-3
Pa še to žac, samo za tebe - od vseh držav bivše Juge, ima Slovenija največ olimpijskih medalj gleda na število prebivalcev. 😎
Žac
20. 01. 2020 08.33
-1
Ti prepametno bitje preberi svoj prvi komentar kaj si napisal. Po tem tu palamudi. "toliko medalj na velikih tekmovanjih kolikor jih imamo Slovenci, ima malokateri narod." Si to napisal ali nisi? Vse eno mi je koliko imajo medalj države bivše juge.
Žac
20. 01. 2020 08.50
-1
Pa še to. Vem da skoz neki lažeš,sam si vzel časa in sam šol preveriti medalje na olimpijskih igrah (vir wikipedia) in za te sam prišel do interesantnega podatka. Slovenija od 1992 leta naprej 40 medalj,Hrvaška 44 medalj. Slovenija 7 zlatih,Hrvaška 15 zlatih. Še kaj?
Žac
20. 01. 2020 09.21
+1
Kako je lepo kdaj ti Slovenciljni talajo minuse,za resnico. Haaha to je z jeze. Ampak Slovenciljni,resnica je takšna,ne glede na minuse.
Pepe Bolcev
20. 01. 2020 11.46
-3
Kastrat spet bluzis... vse reprezentance imajo
Pepe Bolcev
20. 01. 2020 11.48
-2
Kastrat spet bluzis. Na olimpijskih igrah ima vsaka drzava lahko samo recimo tri predstavnike. Ne glede na stevilo prebivalcev. Tako, da je ta tvoja statistika zelo amaterska in kot ponavadi si izberes del, ki ti pase. Bistveno vec hrvatov ima olimpijsko medaljo kot slovencev. Bistveno vec! Tudi glede na stevilo prebivalcev.
trabakula
19. 01. 2020 21.48
-3
šele zdaj vidim koliko rokometnih strokovnjakov premoremo, kje ste bili do sedaj ?
Castrum
19. 01. 2020 21.42
+10
Dežurni pljuvači po vsem kar je Slovensko, so danes orgazmično zadovoljeni. 🤪🤪.... Dejstvo pa je, da so naši fantje še vedno v igri za OI,pa tudi za polfinale, medtem ko sta pa svetovni rokometni velesili Francija in Danska, že doma.... Torej, današnji poraz je velik kiks, čakata nas še dve tekmi, gremo na zmagi in to je to🏆👍
Uporabnik483970
19. 01. 2020 21.39
+3
Vranješ se je danes lepo okoristil z € od Madžarov...
procesoid
19. 01. 2020 21.30
+4
ko se sprijazniš, da pač niso najboljši in so realno okoli 5-8 v Evropi, je veliko lažje...
Uporabnik1842873
19. 01. 2020 21.25
-1
"mi pa se lahko pohvalimo s SLOVENSKIMI igralci" :)) Kaj pa trener?
luzarf@arcor.de
19. 01. 2020 21.21
+0
mislim da bojo v finalih igrali Hrvatje proti špancem, mi smo svoje odigrali, je pač tako, mogoče pa naši igralci nerazumejo Srbski jezik, vsaj včeraj sem sliśal ko je treuer vprašal ( jesti like razumeo).
dr.Megla
19. 01. 2020 21.17
-1
Meni je vseeno kdo zmaga, samo, da naši ne zgubijo...
luzarf@arcor.de
19. 01. 2020 21.22
+0
Pepe Bolcev
19. 01. 2020 20.34
+3
Mi je jasno, da bi nekateri radi opravicili svoje zagovarjanje menjave trenerja tik pred prvenstvom. Ampak to je amatersk... in rezultat bo temu primeren..
mosqito
19. 01. 2020 20.23
+5
Čisti feler Vranješa.... kot v socializmu vsi enaki. Škoda,... gledal Norvežane....igral proti Švedom, kolikor je pač bilo treba za zmago... Golman pa, kot, da ni iz tega planeta. Težka bo za naše.....GLAVE GOR, SEJ STE BORCI!
luzarf@arcor.de
19. 01. 2020 21.24
+1
mosqito
19. 01. 2020 20.12
+15
Je pa ziher bila napaka, tako dolgo rinit po sredini, pa v zadnji minuti, ko se je šlo za remi, namesto presing, čakat na devetki.... oni pa do nezavesti podajal, da itak sekunde tečejo. Danes je Vranješ podcenil Madžare.