Drugi športi

Zgodovinski dan v Parizu, kjer sta padla dva svetovna rekorda

Pariz, 07. 07. 2024 18.52 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dvaindvajsetletna Ukrajinka Jaroslava Mahučik je na diamantni ligi v Parizu z 2,10 metra v skoku v višino, kar je zmogla že v prvem skoku, popravila enega najstarejših atletskih svetovnih rekordov. Kenijka Faith Kipyegon pa je v teku na 1500 m s časom 3:49,04 izboljšala svoj svetovni rekord.

Faith Kipyegon se je v Parizu zapisala v zgodovino.
Faith Kipyegon se je v Parizu zapisala v zgodovino. FOTO: Profimedia

Tridesetletna Faith Kipyegon, dvakratna olimpijska in trikratna svetovna prvakinja na 1500 m, je v zadnji tekaški disciplini tekme izboljšala svoj prejšnji dosežek, 3:49,11 je tekla v Firencah 2. junija lani.

Tokrat so gledalci videli eno najhitrejših tekem na tej razdalji doslej. Razen obeh narekovalk ritma je vseh preostalih 13 tekmovalk doseglo najmanj osebne rekorde. Z rekordom Oceanije je bila druga Avstralka Jessica Hull (3:50,83), Laura Muir je za tretje mesto dosegla britanskega (3:53,79).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jaroslava Mahučik, lanska svetovna prvakinja, je zmagala že, ko je preskočila 2,03 m v drugem skoku. Nato je bila na 2,07 m prav tako uspešna drugič in za dva centimetra presegla osebni rekord na prostem. Nato ji je na 2,10 m uspel najboljši skok v zgodovini discipline. 

Prek dveh metrov je tokrat v Parizu zmogla le še Nicola Olyslagers. Avstralka, olimpijska podprvakinja, je za zlato letos na dvoranskem SP v Glasgowu prehitela drugo Mahučikovo in bronasto Ljubljančanko Lio Apostolovski, ki je preskočila 2,01 m.

"Ko sem prišla na to tekmovanje, sem imela občutek, da lahko skočim 2,07 m ali morda celo 2,10 m. Uspelo mi je in Ukrajino sem vpisala v zgodovino svetovne atletike," je takoj po nastopu za organizatorje dejala Mahučikova.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bolgarka Štefka Kostadinova je 2,09 m skočila na olimpijskem stadionu v Rimu 30. avgusta pred skoraj 37 leti. Imela je četrti najstarejši rekord v atletiki med atletinjami, starejši so še tisti Čehinje Jarmile Kratochvilove na 800 m iz leta 1983, Nemke Marite Koch na 400 m iz leta 1985 in Rusinje Natalije Lisovskaje v suvanju krogle iz 7. junija 1987.

Šved Armand Duplantis je v skoku s palico prav tako skakal na višini nove najboljše znamke v zgodovini, na 6,25 metra. S tem bi za centimeter popravil svoj svetovni rekord, ki ga je dosegel prav tako na diamantni ligi, na uvodni tekmi sezone te serije v kitajskem Šiamenu 20. aprila.

Olimpijski zmagovalec iz Tokia ter dvakratni zaporedni svetovni in trikratni evropski prvak je na vseh šestih tekmah v tej olimpijski poletni sezoni preskočil šest metrov. Prav na tej višini je končal za zmago z uspešnim skokom v drugem poskusu. Nato je lestvico postavil na 6,25 m. Prvič je poteklo šest minut za njegov prvi nastop, ko je čakal na ugoden veter, drugič in tretjič pa je letvico podrl.

Devetnajst dni pred začetkom olimpijskih iger v Parizu na tekmi najprestižnejše serije svetovnih mitingov ni bilo slovenskih predstavnikov. Nastop se je odvil na stadionu Charlety in ne na Stade de France, kjer bodo v predmestju francoske prestolnice St. Denisu potekali boji za olimpijska odličja v kraljici športov. Pred njimi bosta 12. in 20. julija še deveti in deseti diamantni miting sezone v Monaku in Londonu. Naslednji bo po OI 22. avgusta v Lozani.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rains
07. 07. 2024 21.38
+1
Važno samo, da ni ruskijev.