Drugi športi

Marca in As v en glas: Roglič prihaja iz majhne Slovenije, ki ima kopico NBA zvezdnikov in Oblaka

Madrid, 16. 09. 2019 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J./STA/Kr.H.
Komentarji
78

Tudi za španske medije ni dvoma, da sta glavna zmagovalca letošnje Vuelte slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar. Prvi, ker je prepričljivo zmagal, drugi pa zato, ker je zaslužil celo več kot drugouvrščeni, domači as Alejandro Valverde. Dogajanje na prizorišču v Madridu je spremljala tudi naša novinarka in urednica Kristina Hacin.

Več videovsebin
  • Partnerka Lora Klinc s sinčkom prijatelji v cilju Vuelte
    00:43
    Partnerka Lora Klinc s sinčkom prijatelji v cilju Vuelte
  • Svečana podelitev v Madridu, malo drugače ...
    04:22
    Svečana podelitev v Madridu, malo drugače ...
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zasluženo v rdečem: Primož Roglič je prvič v karieri osvojil tritedensko etapo.
Zasluženo v rdečem: Primož Roglič je prvič v karieri osvojil tritedensko etapo. FOTO: AP
Nagradni sklad letošnje kolesarske dirke po Španiji je bil 1,12 milijona evrov. Primož Roglič je kot skupni zmagovalec dobil 150.000 evrov, Alejandro Valverde 57.985, Pogačar na tretjem mestu pa 30.000 evrov. A slednji je dobil še tri etape, vsaka je vredna po 11.000 evrov, hkrati pa je osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja, vredno prav tako 11.0000 evrov, poroča madridski As. V nadaljevanju se je novinar Asa razpisal o Rogliču.
Primož Roglič je kot skupni zmagovalec dobil 150.000 evrov, Alejandro Valverde 57.985, Pogačar na tretjem mestu pa 30.000 evrov. A slednji je dobil še tri etape, vsaka je vredna po 11.000 evrov, hkrati pa je osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja, vredno prav tako 11.0000 evrov.

Seveda mimo smučarskih skokov ni mogel. "Prihaja iz majhne Slovenije, ki ima komaj dva milijona prebivalcev, a kopico NBA zvezdnikov in Jana Oblaka," navaja As. "Začel je s smučarskimi skoki, a ko je v Planici grdo padel, je spoznal, da v tej panogi ne bo nikoli najboljši. Kupil si je kolo in ostalo je zdaj zgodovina," je dodal novinar Juanma Leiva. Novinar časnika Marca Nacho Labarga je Rogliča ujel v hotelu sredi Madrida, ko je z moštvom proslavil velik uspeh. Slovenec mu je namenil nekaj minut svojega časa in nastal je intervju, v katerem velja izpostaviti besede Rogliča: "Na Tour bom šel zmagat. Verjamem, da mi bo uspelo."

Primož Roglič pred avtobusom nizozemske ekipe Jumbo Visma.
Primož Roglič pred avtobusom nizozemske ekipe Jumbo Visma. FOTO: AP
"V Španijo sem prišel po skupno zmago in uspelo mi je. Dobro sem se počutil vse tri tedne in na koncu smo z ekipo uspešno dokončali delo. Res je bilo tudi nekaj težkih trenutkov in bolečin, kot na primer po padcu v Toledu, a nič me ni vrglo povsem iz tira," je v uvodu pogovora za Marco povedal Roglič. Novinar ga je nato vprašal, kako so mu v Španiji pomagale izkušnje iz Italije. "Giro in Vuelta sta povsem različni dirki. Etape so zelo drugačne, a izkušnje z Gira so mi tu zagotovo pomagale. Dirko sem začel z drugo miselnostjo, imel sem boljšo ekipo, drugače sem se lotil dirkanja ... V bistvu dirki nista imeli ničesar skupnega."
Tadej je moj prijatelj. Je neverjeten fant, zelo pameten in dober dečko. Večkrat sem mu pomagal, da je postal boljši kolesar. Ima izjemen talent, kar je dokazal v teh tednih. Roglič o Pogačarju

Sledila so kar tri vprašanja o 19. etapi ter potezi španske ekipe Movistar z Valverdejem na čelu, ki je po padcu Rogliča pospešila ritem in skušala na nešporten način priti do prednosti. Roglič je odgovornost zvrnil na svojo ekipo in se ni želel spustiti v podrobnosti. "Bila je naša napaka. Morali bi biti v ospredju glavnine in se nam to ne bi zgodilo. Ne želim več razpravljati o tem. Tako je bilo in pika," je dejal Roglič za Marco. Slovenski as se ni mogel izogniti vprašanju o Tadeju Pogačarju in ciljih v prihodnosti. "Tadej je moj prijatelj. Je neverjeten fant, zelo pameten in dober dečko. Večkrat sem mu pomagal, da je postal boljši kolesar. Ima izjemen talent, kar je dokazal v teh tednih," je povedal o 20-letnem biseru iz Komende. "Želim iti na Tour, da ga osvojim. Verjamem, da ga lahko, še posebej zdaj, ko sem osvojil Vuelto in bil na stopničkah na Giru. V naslednjih dneh bomo začrtali program za naslednje leto, zagotovo pa bi rad kolesaril v Franciji," je o naslednjih ciljih dejal Roglič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Primož Roglič in Tadej Pogačar
Primož Roglič in Tadej Pogačar FOTO: AP

Sledilo je vprašanje o ekipi Jumbo Visma za naslednje leto, v kateri bodo poleg Rogliča, Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Wout van Aert, Tom Dumoulin ... Novinar se je spraševal, če morda "ni preveč petelinov v enem kokošnjaku", Roglič, ki je hipoma postal tudi "kralj spleta" pa: "Nikoli ni preveč dobrih kolesarjev v eni ekipi. To, da prihaja Dumoulin, je odlična novica za vse nas. Ekipa bo še močnejša in ne bo nobenih problemov pri sestavi koledarja dirk. Naš cilj je, da vztrajno rastemo in postanemo najboljša ekipa na svetu, ne da bi se ozirali na druge." Pogovor v Marci se je končal z vprašanjem o svetovnem prvenstvu, ki je na sporedu v Yorkshiru od 22. do 29. septembra. "Nisem še podrobno preučil trase, vendar se mi zdi, da mi ustreza. Dirka bo zelo odprta, težko je izpostaviti favorite, zagotovo pa bo imela Slovenija vidno vlogo. Imamo izjemno reprezentanco."

Primož Roglič in Nairo Quintana
Primož Roglič in Nairo Quintana FOTO: AP
Tudi drugi španski mediji so se razpisali o "slovenskem dečku, ki je moral pasti na glavo, da je osedlal kolo" ter o "novem zvezdniku svetovnega kolesarstva, ki je dokončno potrdil, da se stara garda počasi poslavlja". La Vanguardia piše, da je šest mladih kolesarjev, ki so se potegovali za belo majico in ki so končali med prvih dvajset, dokaz, da so Tadej Pogačar, "Superman" Miguel Angel Lopez in druščina prevzeli vodilno vlogo v svetovnem kolesarstvu. V nadaljevanju članka se je novinar Xavier G. Luque osredotočil na Rogliča in povzel besede biomehanika Jumbo Visme Španca Jona Iriberrija.
Želim iti na Tour, da ga osvojim. Verjamem, da ga lahko, še posebej zdaj, ko sem osvojil Vuelto in bil na stopničkah na Giru.

"Primož je umirjen, odprt in rad posluša. Je idealen kolesar za vsakega direktorja. Ima talent, vendar je delo vedno na prvem mestu. Delovne navade je prinesel iz smučarskih skokov, kjer je treba analizirati vsako še tako majhno podrobnost. Pred vsako etapo natančno preuči vse pomembnejše odseke. Hkrati ima izjemne aerodinamične sposobnosti." El Pais je prispevek o Rogliču naslovil z "Najbolj mrzli šampion". Novinar piše o tem, da je Roglič zelo zadržan, da novinarji težko iz njega izvlečejo kakšne bolj globoke misli ter da je tudi zasebno bolj tih in da mu slava ne godi. "Ne počutim se dobro na novinarskih konferencah," je novinarju Carlosu Arribasu dejal Roglič. "Pridem utrujen in nisem razpoložen za velike govore. Tudi smejim se ne veliko, razen na zaprtih zabavah," mu je pripomnil v smehu.

Nato bralcem razložil anekdoto iz leta 2015, ko je Roglič prišel na Nizozemsko na zdravniški pregled pred podpisom pogodbe z zdajšnjim moštvom. Nizozemci niso veliko vedeli o njem, le to, da je zmagal na dirkah po Azerbajdžanu in Sloveniji. Zdravniški testi so pokazali izjemne vrednosti in Nizozemci so takoj vedeli, da imajo pred seboj neizbrušen diamant. "Nismo se veliko pogovarjali. Podpisali smo pogodbo in šele čez kakšno leto ali več je Primož prvič povedal, kaj so njegovi cilji. 'Hočem postati najboljši kolesar na svetu. Hočem osvojiti Giro in Tour'," je tedaj dejal Roglič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brat od Pepeta
17. 09. 2019 13.38
A ti to hodis na pocitnice po krajih in drzavah znanih sportnikov?
brat od Pepeta
17. 09. 2019 13.37
O gospod hrvaski fekali!
mariomandzukic
17. 09. 2019 10.11
-2
Roglic Ilicic Dragic Doncic Zahovic.,.,
vafa
16. 09. 2019 19.24
-1
...o čem govorimo...o....150.000 eur.....ne vem...kdo je tukaj...bolj...nor....
Viejo cabron
16. 09. 2019 18.24
+4
Sem zelo vesel uspeha vseh naših športnikov, glede prepoznavnosti Slovenije zaradi tega pa bi bil raje, da v Slovenijo pride čim manj turistov onesnaževat našo lepo deželo!
brezcasni
16. 09. 2019 21.08
+4
in ti kot turist tudi nikamor,ne greš nikamor izven Slovenije....?
Cisto na hitro
16. 09. 2019 17.00
+43
Bravo fanta, kapo dol. Z veseljm sem vaju gledal. Upam samo da sta cista.
muceli
16. 09. 2019 17.00
+19
Res pohvale vsem našim športnikom. Nagrado "naj kislica" pa si zasluži tudi negativec za izjemen trud pri stiskanju antivšečkov pri komentarjih. Še enkrat bravo vsem našim.
nikhrast
16. 09. 2019 15.20
-57
To je bolj pomembno za domači folk, Slovenija bo potrebovala še stoletje da bo bolj poznana po svetu. Pa koliko folka po svetu sploh ve kaj je Vuelta, pa saj še sam ne sledim NBA tekmam v Severni Ameriki, kdo je že Donćić, pa leta nazaj so govorili da je Melanie Avstrijka. Pa spomnim se ko je policaj rekel da SLO je neka prejšnja sovjetska republika.
DonaldMAGA
16. 09. 2019 15.22
-19
poper00
16. 09. 2019 17.08
+33
Za Rogliča in Slovenijo je na Eurosportu slišalo in sedaj vejo vsaj 30 krat več ljudi kot ima cela Slovenija prebivalcev.Kolesarjenje je druga turistična panoga na svetu in se z veliko hitrostjo razvija naprej.Ti turisti so med najbolj razgledanimi in sedaj jih večino ve kje je Slovenija.
Veles_zaš?itnik
17. 09. 2019 08.30
+7
Hrast, ti pač zaničuješ vse kar je slovenskega in te boli vsak uspeh Slovencev ali dosežek Slovenije. Namesto, da bi bil ponosen na svoje slovensko poreklo pač pljuvaš po njem. Če pa ameriški policaj reče, da je Slovenija bivša sovjetska republika pač kaže na nivo splošne izobraženosti in razgledanosti tam pri vas (pa tudi ne samo pri policajih). In jaz se s tem ne bi hvalil.
DonaldMAGA
16. 09. 2019 15.15
-40
Pozabil so DjokovIĆa, IbrahimovIĆa in ostale...
www.jaz
16. 09. 2019 15.10
+52
Sedaj pa Jumbo plakate po celi Sloveniji z našimi junaki. Slovenija dežela zmagovalcev !!!
Športnikpoduši
16. 09. 2019 15.05
+89
Težko se zavedamo, da iz majhne države z 2 miljonoma prebivalcev pride toliko USPEŠNIH športnikov iz RAZLIČNIH športnih disciplin. Tukaj ne govorimo zgolj o nekakšni dominanci na snegu kot nekatere sosednje države ampak o razgibanosti naših dosežkov po celotni športni paleti. Bravo Slovenija in njeni športniki, zelo sem ponosen!
Rom?y Koprivec
16. 09. 2019 14.06
+81
Rogla moj poklon in čestitke za osvojeno Vuelto,Slovenija gre naprej.....
KrTakoNeki
16. 09. 2019 13.47
+83
Čestitke obema, oba premikata meje nemogočega, sploh za našo malo Slovenijo, ki kar izstreljuje take svetovne dosežke, tako da marsikdo po svetu niti ne dojema, da je mogoče pri 2mio ljudi najti toliko različnih izjemnih dosežkov (Evropski prvaki v košarki, NBA Dragič, Dončič...Oblak, Tim Gajser, Tina, Ilka....) Srčno pa upam, da ne bomo čez čas brali o kakšnem dopingu....
Oliguma
16. 09. 2019 13.38
-27
Oblaka iz naftalina povleku..na Leona Štuklja je pozabu..
www.jaz
16. 09. 2019 15.08
+9
Omen3
16. 09. 2019 15.26
+16
@ Oliguma.....ker KrTakoNeki ni našteval starejših športnikov, ampak bolj tiste, ki so nastopali (ali še nastopajo) v času samostojne Slovenije. Tako je verjetno mislil na vratarja Jana Oblaka in ne (tako kot ti) na nogometaša Braneta Oblaka....
server
16. 09. 2019 13.25
+90
Predlagam, da za letos podelimo skupinski naslov Športnik leta, ker če bomo enemu (ali eni) od junakov, bodo ostali obvezno prikrajšani.
GlasModrosti
16. 09. 2019 13.21
-36
Pejte poslušat "The move" podcast kako lepo Johan Bruyneel govori o obeh in o Sloveniji. Vse najbolš Primožu in Pogačarju, ampak žal mislim, da je Egan Bernal korak pred vsemi.
hansola
16. 09. 2019 14.19
+17
Glede na predstavo na TdF, ki ni bila ravno prepričljiva bi težko govoril o kakršnikoli premoči Bernala. Prvo bi Roglič brez problema zmagal Giro v kolikor ne bi imel želodčnih težav (ne zaradi nesposobne ekipe), Vuetlo pa je po videnem zmagal z rezervo. Z drugimi besedami, Bernal-a bi mogel najbolj skrbeti Pogačar, Roglič je trenutno izven njegove klase, edina konkurenca Rogličo na Tour-u zna biti Froome če pride nazaj v staro formo.
Enmajstr
16. 09. 2019 15.05
+4
Se strinjam, sicer pri mlajših ne veš kje so njihove meje, predvsem bi bilo potrebno omenit letošnega junaka toura julijana alaphilippa, mislim da predvsem on ob pomoči prave ekipe res zna sesut vse.
Oliguma
16. 09. 2019 13.12
+22
Tour bo težko zmagat, ker tam so eni tok našpikani, da misleš, da ma bajk na štrom za v klanc :-)
Karantanija
16. 09. 2019 13.10
+50
Slovenskega naroda sinovi in hčere - naši junaki!
DonaldMAGA
16. 09. 2019 15.22
-17
Malinha
16. 09. 2019 15.30
+0
'OrbanSalvini', to so, kar je napisal 'Karantanija', ne pa tvoja zvesta Argentina.
NATAS666
16. 09. 2019 12.55
+72
NBA I in Oblaka? so pozabli na Tima, Janjo in tako naprej.... čestitke in kapo dol vsem ! 👏👏👏
p4
16. 09. 2019 14.04
+5
Janjo v tujini redkokdo pozna. Pri Timu ni bistveno drugače.
procesoid
16. 09. 2019 14.16
+12
Komendator
16. 09. 2019 16.24
-10
Kopitarja, Gajserja in Garnbretovo ne pozna niti 1% Evropejcev, kaj šele celega sveta. Malo pomislite, koliko športnikov ste vi poznali v teh športih preden so zasloveli omenjeni naši
tv1206802
16. 09. 2019 12.28
+60
Vsa čast, da imamo vse te športne junake...