Borilni športi

Maruša Štangar uvodni dan odprla z dvema zmagama in devetim mestom

Doha, 07. 05. 2023 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
0

Slovenska judoistka Maruša Štangar je na svetovnem prvenstvu v Dohi osvojila deveto mesto v kategoriji do 48 kilogramov. V tekmi za četrtfinale, ki pomeni tudi najmanj uvrstitev v repesaž in popoldanski del, jo je ustavila 21-letna Italijanka Assunta Scutto. David Štarkel je v v kategoriji do 60 kilogramov izgubil prvo borbo.

Maruša Štangar je najprej pokazala svojo moč v parterju. V prvem krogu je tekmovalka ljubljanske Olimpije dvakratno afriško prvakinjo Geronay Whitebooi iz Južnoafriške republike dobre pol minute pred koncem ujela v končni prijem. Nasprotnica se je za nekaj sekund rešila, a Maruša je popravila položaj, znova vzpostavila kontrolo in v drugo končni prijem zadržala 20 sekund.

V drugem krogu se je Ljubljančanka srečala s staro znanko, 32-letno Izraelko Shiro Rishony, bronasto z lanskega evropskega prvenstva v Sofiji. Dekleti sta bili po rednem delu izenačeni, zato je sledil podaljšek, ki se je zavlekel. Po treh minutah in 20 sekundah je Maruši znova uspelo tekmico prijeti v končni prijem, ki ga ni izpustila in se je uvrstila v osmino finala.

Maruša Štangar je v prvem krogu ugnala Geronay Whitebooi
Maruša Štangar je v prvem krogu ugnala Geronay Whitebooi FOTO: IJF - Lars Moeller Jensen

Tam jo je pričakala Assunta Scutto, lani bronasta na SP v Taškentu in srebrna na mladinskem svetovnem prvenstvu v Guayaquilu, ki je tokrat popolnoma presenetila 25-letno Ljubljančanko, s katero sta nazadnje skupaj vadili v Rimu. Italijanka je bila že po desetih sekundah uspešna z nizkim sode tsuri komi goshijem, ki ji je prinesel wazari, nato pa je Marušo za nekaj sekund prijela še v končni prijem, a se je Slovenka rešila.  

Štangarjeva je po hitrem zaostanku stopila na plin, a je Italijanka to izkoristila in po le 45 sekundah borbe izvedla še nizki morote seoi nage, za katerega so ji sodniki po ogledu posnetka prisodili še drugi wazari, kar je bilo dovolj za uvrstitev v četrtfinale in borbo z aktualno svetovno prvakinjo Natsumi Tsunodo.

"Tretja borba se je končala popolnoma drugače, kot sem si želela in bila sem zelo razočarana. Vseeno pa sem prej pokazala dve dobri borbi, se uvrstila med najboljših 16 in to mi je prineslo veliko novih točk za svetovno lestvico," je mešane občutke po tekmi opisala Maruša, zadovoljna z bero 320 točk v boju za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu.

Razočaranje neposredno po borbi je bilo delno še vedno prisotno, vseeno pa je v prvi analizi tekmovalka pokazala predvsem sama nase. "Narobe sem razumela napotke trenerke Olge Štirba, a napaka je povsem moja. Naredila sem, česar ne bi smela in sledila je kazen. Prvi met je bil zelo hiter, v parterju sem se še rešila, nato pa sem še enkrat previsoko dvignila desno roko, tekmica je šla vame in skoraj ponovila met iz prvega napada."

"Mislim, da je bil to popoln mrk, popoln padec koncentracije. Maruša je imela zelo zahtevno prvo borbo s telesno izjemno močno nasprotnico. Nato dolg podaljšek v zelo izenačenem boju, kjer je fizično in psihično morala zdržati zelo dolgo. Italijanka je odlična, a na skupnih treningih nikakor ni kazala, da je boljša. Mislim, da Maruši manjkajo predvsem težke tekme, saj je bil to šele njen peti nastop po olimpijskih igrah in poškodbi kolena in pozneje noge," pa je dodala trenerka Olga Štirba, ki je prepričana, da je njena tekmovalka telesno v dobri formi.

Olga Štirba in Maruša Štangar
Olga Štirba in Maruša Štangar FOTO: IJF - Gabriela Sabau

David Štarkel se je v kategoriji do 60 kg poslovil že po prvi borbi z nekdanjim kadetskim svetovnim prvakom Chong-You Linom iz Tajpeja. Šestindvajsetletni tekmovalec bistriškega Impola je imel večji del borbe celo pobudo, nekaj manj kot 40 sekund pred koncem borbe pa ga je Tajpejec vrgel z nožno tehniko.

"Ne vem, kaj je. A po polovici borbe sem začel izgubljati moč v rokah. Pripravljen sem dobro, verjetno je vse v glavi," je bil po tekmi razočaran slovenski reprezentant, ki pravi, da se mu to v prvi borbi nikakor ne bi smelo zgoditi.

David Štarkel
David Štarkel FOTO: Rok Rakun

Prvi zlati odličji v Španijo in na Japonsko

Na svetovnem prvenstvu v Dohi sta znana prva letošnja zmagovalca. V ženski kategoriji do 48 kilogramov je po pričakovanjih slavila favorizirana Japonka Natsumi Tsunoda, v moški kategoriji do 60 kilogramov pa je za presenečenje poskrbel Španec Francisco Garrigos, ki je v četrtfinalu za presenečenje. Premagal je favoriziranega Japonca Naohisa Takato, ki je prekinil serijo 26 zaporednih zmag.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slednjega pa je nato v boju za bron ugnal še Korejec Harim Lee. V velikem finalu je Španec v podaljšku vrngel in premagal Uzbekistanca Dilšotbeka Baratova, drugo bronasto odličje je osvojil Gruzijec Giorgij Sardalašvili.

V prvem ženskem finalu je bil na sporedu finale, ki so ga mnogi napovedovali, Japonka Natsumi Tsunoda pa je z zmago nad Francozinjo Shirine Boukli osvojila še tretji zaporedni naslov najboljše na planetu. Enega od bronov je osvojila druga Japonka Wakana Koga, drugega pa Italijanka Scutto, ki je v osmini finala izločila slovensko predstavnico.

V ponedeljek ima slovenski tabor dan odmora, nato pa v torek sledita nastopa Kaje Kajzer v kategoriji do 57 kg in Martina Hojaka v moški konkurenci do 73 kg.

Kaja Kajzer in Martin Hojak bosta naslednja Slovenca, ki bosta v Dohi stopila na tatami
Kaja Kajzer in Martin Hojak bosta naslednja Slovenca, ki bosta v Dohi stopila na tatami FOTO: Rok Rakun
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.