Drugi športi

Matthewsu zlato na domačih tleh

Ljubljana, 01. 10. 2010 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralski kolesar Michael Matthews je zmagovalec cestne dirke svetovnega prvenstva mlajših članov v Geelongu.

Michael Matthews
Michael Matthews FOTO: Reuters

Srebrno odličje si je na 159 kilometrov dolgi krožni preizkušnji priboril Nemec John Degenkolb, bronasto pa Američan Taylor Phinney.

Na dirki so nastopili tudi Slovenci Marko Kump, Jan Tratnik, Blaž Jarc, Luka Mezgec, Andi Bajc in Blaž Furdi, ki pa jih ni bilo v ospredju.

"Še v predzadnjem krogu sem ga videl, da je v skupini. Videti je bil svež in vsi smo se nadejali vrhunskega rezultata. Toda ostal je brez njega, kot sam pravi, ga je v zadnjem krogu zaustavila okvara. To je velika škoda, saj sem prepričan, da bi v sprintu osvojil vsaj bron. Kljub zelo dobrem nastopu Jarca, Furdija in Bajca ne morem biti zadovoljen, saj se nam je ponujala enkratna priložnost. Generacija, ki v celoti odhaja, je tako ostala brez rezultata, ki bi si ga zaslužila," je bil na cilju razočaran Martin Hvastija.

Kot meni selektor, se je dirka odvijala povsem po pričakovanjih. Ne preveč hiter začetek, ki ga je zaznamoval skupinski padec, v katerem je bil udeležen tudi Kump, dolg, neuspešen pobeg štirih kolesarjev, nato pa zelo intenzivna druga polovica dirke, predvsem zadnja dva kroga. Napadov ni manjkalo, tekmovalci so počasi odpadali, v ospredju so ostali v ospredju. Od Slovencev sta izstopala Furdi in Jarc, ki sta se ves čas vozila v ospredju, kot je zahteval Hvastija. A žal nista sprinterja, tako da sta v zaključku ostala praznih rok.

"Blaž je bil močan. Zmožen je bil osvojiti tudi boljše mesto. Če ne bi storil napake in sprintal na levi strani, kjer je bil zaprt, bi lahko prišel tudi do petega mesta. Prav tako ne vem, zakaj v sprintu ni imel pomoči Furdija in Bajca," je dejal Hvastija, ki meni, da je Jarca ne posebej uspešen nastop v kronometru zbudil (zanimivo, da sta bila dobitnika zlate in srebrne medalje tudi ena izmed favoritov kronometra, ki ga je dobil tokrat bronasti Phinney, a sta nastop na njem na koncu odpovedala), da je pokazal več, kot je od njega pričakoval.

"Res sem nekoliko opral slabši nastop v kronometru in zacelil rane. Toda grenak priokus vendarle ostaja, saj smo kot reprezentanca pričakovali več. V zadnjih treh kilometrih sem iskal Kumpa, da mu pomagam. Ko sem dojel, da ga ni, sem si poizkušal priboriti dober položaj za sprint. Prišel sem med najboljših deset, a za več kot 13. mesto, ki je sicer lep dosežek, ni bilo moči," je imel mešane občutke Jarc.

Izidi:
- cestna dirka, mlajši člani:
1. Michael Matthews (Avs) 4:01:23
2. John Degenkolb (Nem)
3. Taylor Phinney (ZDA)
4. Guillaume Boivin (Kan)
5. Arnaud Demare (Fra)
6. Sonny Colbrelli (Ita)
7. Laurens De Vreese (Bel)
8. Sebastian Lander (Dan)
9. Juan Jose Lobato Del Valle (Špa)
10. Vjačeslav Kuznjecov (Rus)
...
13. Blaž Jarc (Slo)
32. Blaž Furdi (Slo)
36. Andi Bajc (Slo)
81. Marko Kump (Slo) + 5:30
91. Luka Mezgec (Slo) 10:07

Jan Tratnik (Slo) ni končal dikre.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.