Drugi športi

Max Verstappen zmagal in prevzel vodstvo v skupnem seštevku

Barcelona, 22. 05. 2022 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke za veliko nagrado Španije v svetovnem prvenstvu formule ena v Barceloni. S tem je svetovni prvak tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku, potem ko je izkoristil odstop do takrat vodilnega na dirki, Monačana Charlesa Leclerca (Ferrari).

Do danes najboljši v razvrstitvi, Charles Leclerc, je bil po zmagi v sobotnih kvalifikacijah in odličnem startu zanesljivo na poti do svoje pete zmage v karieri in tretje letos, a je v 27. krogu nenadoma izgubil moč motorja in posledično prvič v sezoni odstopil.

Verstappen je bil v prvem delu dirke prvi Monačanov zasledovalec, nato pa je v devetem krogu napravil napako, zdrsnil s steze in padel na četrto mesto. Po Leclercovem odstopu in postanku Mehičana Sergia Péreza (Red Bull) se je v vodstvu znašel Britanec George Russell in je za sabo zadrževal oba dirkača Red Bulla.

Verstappen je po postanku sicer napadal mladega Britanca v mercedesu, a tudi zaradi težav s pomičnim zadnjim krilcem obtičal za Russllom. Po spremenjeni strategiji je nato del dirke odpeljal z mehko različico gum in se s hitrimi časi znova vključil v boj za zmago. Po Nizozemčevem zadnjem postanku je bilo namreč jasno, da bo imel v zadnjih 20 krogih na voljo boljše pnevmatike, svojega moštvenega kolega Sergia Péreza pa je po ukazu iz boksov brez težav prehitel.

Max Verstappen je kljub težavam zmagal četrtič letos in prevzel vodstvo v skupnem seštevku
Max Verstappen je kljub težavam zmagal četrtič letos in prevzel vodstvo v skupnem seštevku FOTO: AP

'Ničesar nisem mogel storiti'

"Kar naenkrat me je zaneslo iz ovinka, saj se je nenadoma pojavilo veliko vetra od zadaj. Ničesar nisem mogel storiti. Težave so se nadaljevale, ko sem bil za Russllom in imel možnost za prehitevanje. Takrat mi je ponagajalo še zadnje krilce, saj se na ravnini ni odprlo," je vse težave povzel Nizozemec.

"Spremenili smo strategijo, sam pa sem le ostal osredotočen na vožnjo. Težko kaj spremeniš, ko naletiš na nepredvidene težave. To ni bil ravno najboljši začetek, je bil pa zaključek toliko boljši. Dirkalnik je dobro deloval tako na mehkih kot na trših gumah, v užitek mi je bilo dirkati v Španiji," je še dodal Verstappen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Verstappen prevzel vodstvo

Za Verstappna je bila to že 24. zmaga v karieri in četrta v tej sezoni. Prav tako je bilo to tretje zaporedno slavje 24-letnika, ta pa je s tem prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Po šestih dirkah je zbral 110 točk, Leclerc pa je ostal pri 104. Pérez je po drugem mestu in točki za najhitrejši krog na dirki zdaj pri 85 točkah. Russell je z drugimi stopničkami letos in tretjimi v karieri še naprej četrti, osvojil je 74 točk.

"Ko sem videl za sabo oba dirkača Red Bulla, sem vedel, da bo naloga težka. Želel sem ju le čim dlje zadrževati za sabo. Vseeno sem vesel, da sem na koncu v cilj pripeljal kot tretji. V zadnjih krogih smo se namreč borili za preživetje zaradi težav s pregrevanjem, a nam je na srečo uspelo," je po dirki pristavil Russell.

Sedemkratni svetovni prvak, Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), je imel v uvodu ogromno težav, na koncu pa je iztržil peto mesto. Po solidnem startu je v četrtem ovinku prvega kroga trčil z Dancem Kevinom Magnussenom (Haas), zato je moral na nenačrtovan postanek v boksih. V nadaljevanju dirke je s predzadnjega napredoval do četrtega mesta, ob samem koncu pa zaradi pregrevanja materiala nemočno spremljal, kako ga je v boju za četrto mesto prehitel domačin Carlos Sainz (Ferrari).

Do točk so prišli še šesti, Finec Valtteri Bottas (Alfa Romeo), sedmi, Francoz Esteban Ocon (Alpine), osmi, Britanec Lando Norris (McLaren), deveti, Španec Fernando Alonso (Alpine), in deseti, Japonec Juki Cunoda (AlphaTauri).

Naslednja dirka za SP bo prihodnji konec tedna na ulicah Monte Carla za VN Monaka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesna Kovacevic
22. 05. 2022 18.41
Ni kaj kar dobri in hudi rezultati po kup tezavah
nikoliprav
22. 05. 2022 18.24
+1
Lojz gor al pa dol...še vedno je 7.kratni prvak...
mcurry
22. 05. 2022 18.17
-2
Ceb lojz fiata letos imu… jih poje
herr catz
22. 05. 2022 18.11
-2
kot receno.....ferrari bo sou samo se navzdol....
blgas12
22. 05. 2022 17.48
+1
Smola za Ferari. Lojz pa tam kjer mu je mesto👍