Drugi športi

Slovenci bodo bojkotirali SP, če bo potekalo v Rusiji

Ljubljana, 27. 02. 2022 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, J.B.
Komentarji
0

Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je sporočila, da je zaradi vse slabše situacije v Ukrajini rusko odbojkarsko zvezo obvestila, da iz Rusije umika letošnja turnirja v Ligi narodov za moške in ženske. Rusija sicer zaenkrat ostaja gostiteljica svetovnega prvenstva, z Odbojkarske zveze Slovenije pa so v izjavi za javnost sporočili, da se ga ne nameravajo udeležiti, če bo pri tem ostalo.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je bila na lanskem evropskem prvenstvu srebrna.
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je bila na lanskem evropskem prvenstvu srebrna. FOTO: FIVB

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, OZS "pozorno spremlja dogajanje in obsoja vojaški napad na Ukrajino". Na zvezi so se v luči ruske invazije na Ukrajino odločili, da reprezentance ne pošljejo na SP, če bo ostalo pri tem, da bo prvenstvo gostila Rusija.

"Tovrstno odločitev podpira tudi Olimpijski komite Slovenije, izmed držav članic Evropske odbojkarske konfederacije (CEV) pa sta se enako kot Slovenija že odločili Poljska in Francija. Podobno lahko v kratkem pričakujemo še s strani drugih članic evropske in svetovne zveze," so pri OZS zapisali v sporočilu za javnost.

Vodstvo Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) je sicer še v petek potrdilo, da Rusija ostaja gostiteljica letošnjega svetovnega prvenstva za moške, v sobotni izjavi pa so s sedeža FIVB sporočili, da bodo vseskozi spremljali razmere v Ukrajini in se na podlagi položaja odločili o usodi svetovnega prvenstva.

Je pa FIVB rusko odbojkarsko zvezo že obvestila, da bo za turnirja elitne lige narodov za odbojkarje in odbojkarice, ki bi ju morala junija oz. julija gostiti Ufa in Kemerovo, poiskala druga organizatorja. V Ufi bi sprva morali na svojem tretjem turnirju v letošnji ligi narodov med 5. in 10. julijem igrati tudi Slovenci.

"CEV je z namenom, da zaščiti športnike in druge udeležence ter tudi integriteto vseh tekmovanj pod svojim okriljem, do nadaljnjega odpovedala vsa tekmovanja na območju Rusije in Ukrajine, odigrana bodo na nevtralnih območjih. Organizacijo tekmovanj, ki bi ju morali v bližnji prihodnosti organizirati Rusija in Ukrajina, bo CEV dodelila drugim organizatorjem," so se dodali na OZS.

Lani je Liga narodov potekala v Italiji.
Lani je Liga narodov potekala v Italiji. FOTO: FIVB

OKS slovenske športne zveze poziva k bojkotu tekmovanj v Rusiji in Belorusiji

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je pred dnevi pozval mednarodne športne zveze k bojkotu tekmovanj v Rusiji in Belorusiji. Temu pozivu so se pridružili tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS), ki panožne športne zveze pozivajo, da se slovenski športniki do nadaljnjega ne udeležujejo tekmovanj v Rusiji in Belorusiji.

"Čeprav vedno poudarjamo, da je šport nad politiko, ob napadu Rusije na Ukrajino si enostavno ne moremo in ne smemo zatiskati oči. Gre za nepojmljivo dejanje, ki povzroča trpljenje nedolžnega prebivalstva. Pozivu predsednika MOK so se že pridružile številne mednarodne federacije, iz Slovenije tudi že smučarska zveza in znani športniki in športnice iz vsega sveta," so v sporočilu za javnost zapisali pri OKS.

Ob tem je predsednik OKS Bogdan Gabrovec pozval "vse predsednike/ce nacionalnih panožnih športnih zvez, da se slovenske ekipe, športniki in športnice do nadaljnjega ne udeležujejo tekmovanj v Rusiji in Belorusiji".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1