Drugi športi

Mednarodni dan invalidov: '3. december je naš dan'

Ljubljana, 02. 12. 2023 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tretji december je od leta 1992 mednarodni dan invalidov. To je dan in mejnik, ko se tudi na Zvezi za šport invalidov Slovenije-Slovenskem paralimpijskem komiteju, krovni nacionalni organizaciji za parašport, ozremo na prehojeno pot, opozorimo na izzive, s katerimi se soočamo in pogledamo naprej.

Andrej Hauptman
Andrej Hauptman FOTO: Luka Kotnik

V družbi je kar 15 odstotkov invalidov, na to smo letos opozarjali v globalni kampanji #WeThe15, kjer so nas podprli tudi sedanji nekdanji športniki. Med njimi smučarski skakalec Cene Prevc, košarkar Zoran Dragić, rokometaši Uroš Zorman, Vid Kavtičnik in Jure Natek, kolesarja Andrej Hauptman in Nejc Peterlin, odbojkar Nik Mujanović, športniki Športne gimnazije Šiška, karateisti, plavalci in številni drugi. S simbolnim dejanjem, vstopom v vijolični krog in s sporočilom V športu smo vsi enaki! so izrazili spoštovanje drug do drugega in pozvali k enakim možnostim za slehernega posameznika v družbi. Vabljeni k ogledu videa: 100 slovenskih športnikov in parašportnikov danes v en glas: V športu smo vsi enaki! - YouTube

Jasna vizija, izzivi in ovire na poti

Zveza ŠIS-SPK se s svojimi partnerji in podporniki trudi ustvarjati ugodno okolje za razvoj parašporta v Sloveniji, za vključevanje oseb z invalidnostjo v športne aktivnosti ter za razvoj množičnega in vrhunskega parašporta. Zveza ŠIS-SPK si prizadeva doseči in še izboljševati umeščenost parašporta v širše družbeno in športno okolje. Tako doma kot na tujem. Naše parašportnice in parašportniki so se v letu, ki se poslavlja, udeležili kar 72 tekmovanj v tujini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.