Drugi športi

Medvedjev z briljantno igro Đokoviću preprečil koledarski grand slam

New York, 13. 09. 2021 00.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
3

Rus Danil Medvedjev je zmagovalec teniškega odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. Za prvo lovoriko na turnirjih velike četverice je v finalu po dveh urah in 16 minutah s 6:4, 6:4, 6:4 ugnal srbskega zvezdnika Novaka Đokovića ter mu preprečil zadnjega od štirih korakov do koledarskega grand slama.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta za zdaj v moški konkurenci v odprti eri tenisa (od leta 1968) ostaja le v rokah legendarnega Avstralca Roda Laverja. Pred očmi slovite "rakete" je Danil Medvedjev na polnih tribunah stadiona Arthur Ashe prikazal sijajno predstavo in 34-letnemu Srbu Novaku Đokoviću preprečil kar nekaj zgodovinskih dosežkov. V prvi vrsti koledarski grand slam, potem ko je februarja dobil OP Avstralije, junija OP Francije in mesec kasneje še Wimbledon. Po drugi strani pa je Đoković v rekordnem 31. finalu, deli si ga s Švicarjem Rogerjem Federerjem, ostal brez 21. naslova na turnirjih velike četverice, s čimer za zdaj z 20. na vrhu večne lestvice ostaja izenačen s Federerjem in Špancem Rafaelom Nadalom. Medvedjev je v svojem tretjem finalu prvič okusil slast zmage na največjih štirih turnirjih in postal tretji Rus z lovoriko za grand slam po Jevgeniju Kafelnikovu in Maratu Safinu. V prvih dveh finalnih nastopih je Moskovčan leta 2019 izgubil proti Nadalu na OP ZDA, letos pa je moral v Melbournu priznati še premoč Đokoviću. Slednji s 5:4 v medsebojnih obračunih proti Rusu še naprej vodi, a je bil četrti poraz daleč najbolj boleč za Beograjčana v lovu na zgodovinske dosežke.

Vse štiri turnirje je v vsej zgodovini tenisa v koledarskem letu poleg Laverja, Avstralcu je to uspelo tudi leta 1962, osvojil le še Američan Don Budge leta 1938. V ženski konkurenci pa je to uspelo trem igralkam, Američanki Maureen Connolly (1953), Avstralki Margaret Court (1970) in Nemki Steffi Graf (1988).

Novak Đoković
Novak Đoković FOTO: AP

Petindvajsetletni Moskovčan je v prvem nizu serviral brezhibno in dobil vseh 15 točk, ko je zadel prvi servis. Ob tem je dosegel kar osem asov. Odločitev v nizu je padla v prvi igri, ko je Đoković iz rok izpustil prednost 40-15, Rus pa je s štirimi zaporednimi točkami dosegel, kot se je kasneje izkazalo, odločilen brejk. Đoković je tako še petič v sedmih obračunih na letošnjem OP ZDA izgubil prvi niz, trikrat je nato dobil naslednje tri in slavil zanesljive zmage. Tokrat temu ni bilo tako, še posebej, ko je Medvedjev v drugi igri drugega niza ubranil tri priložnosti za odvzem servisa. Čeprav je Beograjčan zaigral precej bolje kot v večjem delu prvega niza, je Moskovčan v peti igri prišel do prvega brejka v drugem nizu. Prednosti ni več izpustil iz rok. Tudi tretji niz je tako kot prvega Medvedjev začel z odvzemom servisa, potem ko je izkoristil že prvo brejk priložnost. Drugi nosilec je še naprej igral bolje in prvega tenisača sveta v obup spravljal z natančnim serviranjem in izkoriščanjem vsake pomanjkljivosti v tekmečevi igri. Đoković je v sedmi igri ubranil žogico za zmago, nato pa prvič v dvoboju odvzel servis Rusu ter se po naslednji igri približal na 4:5.

Med odmorom je občinstvo, ki je bilo ves čas na strani Srba, z glasnim spodbujanjem in podporo Đokovića pripravilo celo do joka, a tudi to ter številni žvižgi niso zmedli Medvedjeva, ki je po dveh urah in 16 minutah le zaključil dvoboj v svojo korist.

Izid, finale:
Danil Medvedjev (Rus/2) - Novak Đoković (Srb/1) 6:4, 6:4, 6:4.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

al-bundy
13. 09. 2021 08.11
-1
@wolfek Verjetno to tud novak dela vsa ta leta. Jim malo pusti da se približajo na atp lestvici potem pa spet pobegne 😉
Wolfman
13. 09. 2021 08.17
+1
Wolfman
13. 09. 2021 08.07
+1
Noletova era uspehov v tenisu je končana. V vednost, da se ga je Danil celo usmilil v zadnjem setu in sicer po hitrem doimiranju pri 4:0 mu je pustil nekaj zaporednih iger, da ne bi finale očitno ne bikončal v manj kot eni uri in pol!!!