Drugi športi

Mercedes se ne bo več pritoževal

London, 16. 12. 2021 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sezona formule 1 2021 je, kot kaže, nekaj dni po koncu oziroma po zadnji dirki v Abu Dabiju dobila tudi končni epilog. Kot je danes sporočilo vodstvo tekmovanja, se je ekipa Mercedes odpovedala nadaljnjim pritožbam glede izida dirke, na kateri je zmagal tekmec iz ekipe Red Bull Max Verstappen in tudi osvojil naslov svetovnega prvaka.

Danes je Mercedes sporočil, da se v ekipi ne bodo pritožili zaradi zavrnjenih pritožb po dirki, so zapisali na spletni strani tekmovanja. Nemška ekipa je takoj po koncu nedeljske dirke vložila dve pritožbi, prva se je nanašala na odločitev vodstva tekmovanja, da je v zadnjem krogu dovolilo voznikom, ki so za krog zaostajali za takrat vodilnim dirkačem Mercedesa Lewisom Hamiltonom, da Britanca ob posredovanju varnostnega avta prehitijo, s tem pa so omogočili, da je Verstappen prišel neposredno za tekmeca ter ga nato, ko se je varnostni avto umaknil, v zadnjem krogu tudi prehitel. 

Druga pritožba pa je bila povezana z domnevnim kršenjem pravil Verstappna, ki naj bi prehiteval v obdobju, ko to ni bilo dovoljeno. Obe pritožbi je vodstvo tekmovanja nekaj ur po končani dirki zavrnilo, tako da je obveljal vrstni red ob prihodu na cilj; prvi je bil Red Bullov Max Verstappen, drugi Mercedesov Hamilton, tako da je Nizozemec prvič v karieri osvojil naslov prvaka, Britanec je ostal pri sedmih.

Slavje Maxa Verstappna na zadnji dirki sezone.
Slavje Maxa Verstappna na zadnji dirki sezone. FOTO: AP

Razmišljali o novih pritožbah

Mercedes je po zavrnjenih pritožbah napovedal, da razmišlja o vložitvi novih. Kot so zapisali na spletni strani, so imeli v ekipi 96 ur časa, da to storijo ali pa se možnosti pritožbe odpovejo. Danes dopoldne je nemška ekipa sporočila, da se ne bo več pritožila.

"Odpovedujemo se pritožbi. Skupaj z Lewisom smo skrbno preučili, kako se bomo odzvali. S prvo pritožbo smo branili športno poštenje. Zdaj smo s krovno zvezo Fia v odprtem dialogu ustvarili možnost za natančno določena pravila v prihodnje, tako da bodo dirkači vedeli, po katerih se ravnajo. Veseli nas, da so zraven povabili še moštva in dirkače," so sporočili iz Mercedesa.

Mercedesovo današnje sporočilo je sledilo sredini objavi krovne zveze Fia, da bo preiskala, kaj se je dogajalo v zadnjem krogu dirke v Abu Dabiju, z analizo pa želi doseči, da se morebitne napake ne bi več ponavljale v prihodnosti.

Mercedes je danes obenem tudi čestital Vertsappnu za osvojeni naslov: "Radi bi izrazili spoštovanje za tvoje dosežke v tej sezoni. Poskrbel si za res epski boj za prvaka. Max, čestitamo ti in se že veselimo, da se bomo naslednjo sezono spet borili s teboj na stezi."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

55bojan
18. 12. 2021 09.33
+3
Mercedes je imel lepo priložnost ,da bi zmagal ,a ………………
nightifly
17. 12. 2021 09.58
-1
Nekaj novih ,,, sef direkcije , ki je kar nekajkrat razburkal dogajanje s svojimi odlocitvami se verjetno poslavlja , odhod pa naj bi nacrtoval tudi Hamilton . Za uradne odlocitve je se prezgodaj , Masi pa bo najbrz -odletel .
Ni nam vseeno
17. 12. 2021 15.05
-2
Hamilton je bil močnejši , Max pa boljši...Masiju je verjetno žal za odločitev, ki jo je moral sprejeti v 15 sekundah za razliko od Razalija , ki se je svsemu svetu pokesal, da neizmerno obžaluje, da je podpisal z Valentinom Rossijem pa je imel časa na pretek....V intervjuju za nemško izdajo Speedweeka je izrazil obžalovanje ne le zaradi premočnega barantanja s Petronasom, ampak tudi zato, ker je sprejel Valentina Rossija, kljub temu, da ga Yamaha ni silila in bi se ga znebila drugače ... "Če bi lahko zavrtel čas nazaj, bi junija 2021 sprejel prvo novo ponudbo Petronasa a sem se hotel pogajati za več denarja... in če sem iskren...nikoli....nikoli ne bi smel vzeti Valentina..... niti pod razno...Po že sprejeti odločitvi za Valentina Rossija so njegovi rezultati le še padali , dokler niso mogli več padati ," je v solzah potožil Razali....Masi pa le žrtev nedorečenosti kar zadeva varnostni avto, ki pa ni težava od včeraj...varnostni avto v F1 bi nekako moral ohraniti razmerja z novimi in jasnimi pravili , kot so to rešili v motoGP že zdavnaj glede brcanja...Maxu bi lahko očitali vse razen da ima boljši avto, da ni dirkač in da obupuje...Žal se je Mercedes odločil napačno glede postanka, ki bi bila verjetno enako napačna, če bi se odločili za menjavo pnevmatik...kar Max lepo potrdi, da je Luis naredil vse prav...in ja ...za uradne odločitve, da bodo odstranili Masija je še prezgodaj , kot je bila odstranitev Valentina Rossija vsaj nekaj let prepozno...
nightifly
16. 12. 2021 19.34
+5
Torej ,da potolazim vedno ene te iste gnojnike , v F1 sem zadnja leta spostoval status Ex Aequo , torej ste ze zasr***ali vse skupaj . Vseeno pa sem v zadnjem obdobju namenil moj afekt Lewisu,ker je enostavno vrhunski . Ko ze govorimo o tem prvenstvu ,se je Merc. res odpovedal nadaljnih korakom , je pa odpovedal skupaj s Hamiltonom prisotnost na Gala prireditvi FiA , za akr bodo sigurno fasali sankcije , toda vseeno jim dam prav . Ni bilo vse cisto . Povedati je treba ,da se je oglasila mama Maxa Verst. in povedala ,da same dirke ne bi komentirala , prizna pa ,da je Hamilton mocnejsi . Pametna zenska ,pa ne zaradi hvale Hamiltona,ampak zato ,ker je ze tako vroce ozracje ohladila , in s tem vsem ,ki imajo malo intelekta v sebi nakazala ,da ima Lewis za seboj dolgo dolgo kilometrino in izkusnje , Max je pa se mlad ,in se mora unesti . Tako kot vsak mladec ,vec ali manj . Npr. . omenil bi nekoga , ki vozi v moto GP in je ne samo odlicen voznik ,ampak tudi izredna oseba - Bagnaia , podobno tudi Morbidelli , ceprav Brazilev ,napol , je sportnik zelo umirjenega znacaja ,kar je za oba neverjetno in pozitivno . In oba zelo korektna sportnika . Pocakajmo na novo sezono F1 , vozili bodo na 18 colskih platiscih , za druge spremembe bomo pa se pocakali . Tako kot za Moto GP.
herr catz
16. 12. 2021 20.49
-1
Spet si mocn z besedim k jih pises.....ko ti krijejo hrbet na 24h
dark horse
16. 12. 2021 21.17
+7
Hamilton vrhunski 🙈🤣😂 v najboljšem avtu pa res. Drugo leto ga pa russel šolal
herr catz
16. 12. 2021 18.53
-4
cmiro nas sledi....bednik
RUBEŽ
16. 12. 2021 17.05
+8
So pač priznali, da so izgubili naslov POŠTENO. Če ga ne bi, bi se sigurno pritožili. Ampak spoznali so svojo zmoto. Čestitke, MAX.
herr catz
16. 12. 2021 18.52
-6
Slabi porazenci....da se ne udelelezijo podelitve za drugo mesto in konstr. naslov....
Ni nam vseeno
16. 12. 2021 16.44
-15
Kot je Mirsad Muhić napisal pred 2 dnevoma..."Naslov za leto 2021 podeliti enakovredno med Lewisom in Verstappnom . To je idealn resitev , tudi ce bi razveljavili zadnjo dirko , sta imela oba enako tock pred Abu Dhabijem . Torej naslov na pol " ....To še tisti, ki ne razumejo nogometa vedo, da za enako število točk v prvenstvu ni delitve naslova. Torej Mirsad 9 zmag Maxa in 8 Luisa pred zadnjo dirko je tokrat tisto, kar ti nisi razumel...od vseh ostalih zgrešenih misli in prepričanj v motoGP-ju...
dark horse
16. 12. 2021 21.18
+4
nightifly
16. 12. 2021 14.06
+5
Kakorkoli ,veliko poznavalcev ze kar nekaj casa opozarja ,da je treba to F1 dobro prevetriti in spremeniti marsikaj .
nightifly
16. 12. 2021 14.15
+5
Vsi moramo vedeti ,da je danasnja formula vedno bolj samo poligon za razvijanje tehnologije in preizkus materialov ter elementov ,ki se kasneje vgrajujejo v siroko serijsko proizvodnjo vseh mogocih vozil . To je pozitiven aspekt tega dirkanja , toda sport ,car te formule izginja , merijo se tisocinke zaostanka pri max izkoriscenosti vseh fizikalnih zakonov , tako da so morali iznajti menjave gum za skoraj vsako spremembo temperature v °C na pisti , pa strategije dirkanja v boxih , to pa pomeni ,da ze 3/4 efekta na koncu lahko pripisemo bolidu in strategiji iz boxov ,nekaj pa tudi dirkacu . Tako izgleda . Je to se dirkanje v pravem pomenu besede ,je se uzitek gledati vse to ? Tej formuli ze sledi tudi Moto GP in ostale kategorije dirkanja . In na koncu koncev se tu vrti morje denarja , vsaka ekipa mora imeti vsaj 300 -500 mio € letnega proracuna ,ce hoce participirati , in vsi navijaci , ki placajo svoj vstop na dirkalisce zelijo videti dirko ,ne pa ze v naprej inscenirano predstavo . To ni fair .
herr catz
16. 12. 2021 15.32
-7
Se ron ja....ne pametuj.... Lujz je po pu sio...in prav je tako!!! Tko kt rumen picek 2015
gogi_
16. 12. 2021 15.58
+6
Fartez a ti pa vedno sovrazis najboljse? To je znak nizke samopodobe.
herr catz
16. 12. 2021 16.24
-9
Fartez ti je med nogami.....sploh pa v clanku omenjajo drugega v svetovnem prv.
Ni nam vseeno
16. 12. 2021 16.29
-5
+++ in vsi navijači , ki plačajo svoj vstop na dirkališče želijo videti dirko ne pa že v naprej inscenirano predstavo ali bog ne daj nekoga, ki bi vozil revijalno , kot so to počeli nekateri v motoGP, odkar je Vettel prvič postal svetovni prvak....Če potegnemo vzporednice je rešitev F1 v tem, da mora tudi zadnji neizmerno uživati v vožnji , navijačem pa podeliti brezplačne rumene kape...
nightifly
16. 12. 2021 14.05
+4
Po moje je to po svoje dober stratesk korak , poteza , ker je Masi izid dirke zabetoniral s svojima odlocitvama glede prehitevanja SC s strani zaostalih ,potem pa se z odlocitvijo o nadaljevanju dirke zadnji krog . To samo pomeni ,da se bo odlocevanje v primeru bodocih nepravilnosti spet dogajalo in odlocalo za zeleno mizo . Do pred kratkim sem ,smo navijaci kupovali karte za ogled dirke ponavadi za vsaj dva dni ,za soboto in nedeljo , + potni stroski in vse kar spada zraven ,pa se dan ali dva dopusta . To nanese ogromno denarja ,in ,ko gres na dirko in na licu mesta vidis , da se dirka odloci ne na pisti ampak za mizo , pa se to -odvisno od direktorja dirke , potem gres z dirke domov razkurjen ,ko vozis se stotine kilometrov do doma .
herr catz
16. 12. 2021 15.33
-6
Ni nam vseeno
16. 12. 2021 16.34
-10
Mirsad....Mercedes se ne bo pritožil na dejstvo, da je Max zmagal s prepočasno vožnjo, kot Marquez na VN Avstralije 2015...