Drugi športi

Merlierju ob debiju zmaga v drugi etapi Gira

Novara, 09. 05. 2021 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
0

Belgijec Tim Merlier je zmagovalec druge etape kolesarske dirke po Italiji. Na poti od Stupinigija do Novare (179 km) je član Alpecin-Fenixa v ciljnem sprintu ugnal drugega domačina Giacoma Nizzola in tretjega, prav tako Italijana, Elio Vivianija. Obeh Slovencev, Mateja Mohoriča in Jana Tratnika v dresu Bahrain Victoriousa, ni bilo v ospredju.

Peter Sagan
Peter Sagan FOTO: AP

To je bila ob debiju na tritedenskih dirkah že 13. zmaga v karieri za 28-letnega Belgijca Tima Merlierja in četrta letos. Giacomo Nizzolo (Qhubeka ASSOS) je še desetič na domači pentlji zasedel drugo mesto, veteran Elio Viviani (Cofidis) pa je v zaključku ugnal povratnika na dirke najvišje ravni po devetmesečni kazni, Nizozemca Dylana Groenewegna (Jumbo-Visma). Zaradi skorajšnjega "srečanja" z ograjo v zaključku sta presenetljivo brez visoke uvrstitve ostala prvi sprinterski favorit, Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal), in Kolumbijec Fernando Gaviria (UAE Team Emirates). Slovak Peter Sagan (Bora-hansgrohe) je bil peti. Sprinterska etapa je potekala po ustaljeni praksi velikih tritedenskih preizkušenj v prvem tednu. Glavnina je takoj po startu pustila v beg tri kolesarje, ki jih je nato ujela dobrih 20 km pred ciljem med riževimi polji na poti do Novare. V zaključku etape so nato v ospredje prišli sprinterski vlaki najhitrejših kolesarjev in obračunali za etapno zmago. V skupnem seštevku je po 20. mestu v rožnatem ostal domačin Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

Še naprej na drugem in tretjem mestu sledita še en Italijan Edoardo Affini (Jumbo-Visma) in Norvežan Tobias Foss (Jumbo-Visma), le da je Ganna zaradi treh bonifikacijskih sekund prednost pred njima povišal na 13 oziroma 16 sekund. Na četrto mesto se je z dvema dodatnima sekundama prebil Belgijec Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step).

V ponedeljek bo na vrsti tretja etapa od Bielle do Canaleja (190 km). Preizkušnja bo nekoliko zahtevnejša kot današnja, a kljub štirim kategoriziranim vzponom v zadnjih 70 km bi moral biti to nov dan za sprinterje.

Izidi, Stupinigi–Novara (179 km):
 1. Tim Merlier (Bel/Alpecin-Fenix)                4:21:09

 2. Giacomo Nizzolo (Ita/Qhubeka ASSOS)           isti čas

 3. Elia Viviani (Ita/Cofidis)

 4. Dylan Groenewegen (Niz/Jumbo-Visma)

 5. Peter Sagan (Svk/Bora-hansgrohe)

...

108. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)          isti čas

127. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)

Skupni vrstni red (2)
 1. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)           4:29:53

 2. Edoardo Affini (Ita/Jumbo-Visma)                + 0:13

 3. Tobias Foss (Nor/Jumbo-Visma)                     0:16

 4. Remco Evenepoel (Bel/Deceuninck-Quick-Step)       0:20

 5. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-Step)      isti čas

...

24. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)              0:35

38. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)            0:41

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.