Drugi športi

Mina Markovič se je poslovila od tekmovalnih sten

Kranj, 06. 09. 2021 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na letošnji 25. izvedbi tekmovanja za svetovni pokal v težavnosti športnega plezanja v Kranju se je od tekmovalnih sten uradno poslovila Mina Markovič, ki bo 23. novembra dopolnila 34 let. Za Markovičevo je izjemna kariera, v kateri je v svetovnem pokalu nanizala 22 zmag in 48 stopničk.

Mina Markovič se je pred začetkom sobotnega finala v dvorani Zlato polje, v kateri je tudi sama kar štirikrat zmagala ter vsakič dvignila na noge domače občinstvo, uradno poslovila od tekmovalnega plezanja. Skupaj z Markovičevo je tekmovalno pot sklenila Tjaša Kalan Primožič. "Danes sem se uradno poslovila od tekmovalnega plezanja v svetovnem pokalu, vendar se s tem nisem poslovila od samega plezanja. Zato je bila odločitev nekoliko lažja. Vsekakor je bilo kar čustveno. Podoživeti vse te trenutke, se zavedati, da so svetovni pokali za mano, ogromno lepih dosežkov, izkušenj, spominov ... Nato sem z zanimanjem spremljala tekmo," je dejala Markovičeva, ki je kot gledalka navijala za domačo vrsto. Za slovo Markovičeve od svetovnega pokala je zvezdnica vertikale Janja Garnbret z novo izjemno predstavo vpisala še drugo kranjsko zmago, predstavnik mlajšega rodu, 19-letni Luka Potočar, pa se je z drugim mestom prvič zavihtel na oder za zmagovalce. V biografiji Markovičeve bo kot zadnja tekmovalna uvrstitev zapisano četrto mesto v težavnosti na evropskem prvenstvu leta 2019 v Edinburgu. "Na tem evropskem prvenstvu sem res za las zgrešila medaljo, z njo bi bil konec še toliko lepši. Kljub temu je za mano res lepa kariera, veliko užitkov v plezanju." Rojena Ptujčanka, ki sama zase pravi, da je njen naslov Slovenija – s partnerjem Luko Fondo je vezana tudi na Sežano in Koper, kjer pomaga v plezalnem centru – se bliža zaključku druge stopnje magisterija biopsihologije na Univerzi na Primorskem. "Precej se ukvarjam s plezanjem v naravi, v skali, tudi v zelo težkih smereh, s čimer svoje plezanje ohranjam na vrhunski ravni. Hkrati pa tudi upam, da bom lahko plezanju vrnila marsikaj, kar mi je dal šport."

Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic
Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic FOTO: Damjan Žibert

Kot vrhunska plezalka je imela pri svojem početju tudi podporo: "Za konstantno podporo se zelo zahvaljujem tako Planinski zvezi Slovenije kot tudi slovenski reprezentanci in v zadnjih letih športni enoti Slovenske vojske. S tem so stvari lažje in mislim, da si vsak športnik na takšni ravni tovrstno podporo tudi zasluži." "Za mano je 15, če ne celo 20 let vrhunskih tekmovanj na mednarodni ravni z medaljami praktično vsako leto, tako v mladinskih kot v članskih vrstah, desetletje konstantnega uvrščanja v finale in na stopničke," je še dodala Markovičeva, ki je na prvi mednarodni tekmi nastopila pred dvema desetletjema, 7. aprila 2001 v Trstu na mladinskem evropskem pokalu, ko je bila še deklica. "Najbolj mi ostajajo v spominu tri skupne zmage v svetovnem pokalu, štiri zmage tukaj v Kranju, od katerih je marsikatera hkrati pomenila tudi skupno zmago v svetovnem pokalu, in zelo lep konec kariere, naslov evropske prvakinje in vse medalje s svetovnih in evropskih prvenstev. Za piko na i pa še zlato s svetovnih iger vemo, da je bilo to največ, kar se je dalo v plezanju doseči do olimpijskih iger," je pojasnila Markovičeva, ki je zelo zadovoljna z zapuščino mlajšim rodovom. "Zgodovina slovenskega plezanja je res vrhunska, od Martine Čufar, Natalije Gros in Maje Vidmar do nadaljevanja z mojimi in Janjinimi rezultati. In ravno prej smo se se malo pošalile, da vsaka naslednja letvico prestavi nekoliko višje. Kljub temu da je podmladek v slovenskih vrstah res, res perspektiven, pa si vsaka naslednja zastavi zelo velik izziv."

V svetovnem pokalu je zbrala 22 zmag, od tega 20 v težavnosti in dve v balvanih, skupno ima 48 stopničk. Trikrat je osvojila seštevek svetovnega pokala v težavnosti (2011, 2012, 2015), trikrat skupni seštevek v kombinaciji disciplin svetovnega pokala (2011, 2012, 2013). Gre za dosežke, ki jih je presegla šele Garnbretova. Z EP ima šest kolajn, med njimi tudi zlato v težavnosti iz Chamonixa iz leta 2015. S članskih SP je prinesla tri kolajne, dve bronasti in srebro, ima tudi zlato z mladinskega SP. Leta 2013 je v Caliju zmagala v težavnosti na svetovnih igrah neolimpijskih športov.

Leta 2011 je prejela Bloudkovo plaketo, leto kasneje pa še Bloudkovo nagrado.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.