Drugi športi

Đoković bo na novo zaslišanje spet čakal v hotelu za pridržanje priseljencev

Melbourne, 15. 01. 2022 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec, N.L., M.G., M.J.
Komentarji
3414

Avstralski vladni minister Alex Hawke je razveljavil vizo Novaka Đokovića in mu tako preprečil nastop na OP Avstralije, ki se prične prihodnji teden. Gre za nov preobrat v odmevni aferi, potem ko je bil Đoković pred nekaj dnevi uspešen s pritožbo na avstralskem sodišču, ki mu je vizo potrdilo. Srbova odvetniška ekipa je sprožila pritožbo na ministrovo odločitev. Đoković je bil ob tem že pozvan na zaslišanje na zveznem sodišču, ki je bilo opravljeno v poznih petkovih večernih urah po našem času. Kmalu po predobravnavnem naroku, se je Srb vrnil v hotel za pridržanje priseljencev, kjer je bil že v začetku tega tedna. Tam bo ostal do sklepnega dela obravnave. Končne odločitve pričakovano ni bilo, vse skupaj je prestavljeno na soboto zvečer po našem času. Obravnava je predvidena za 23.30. Če bo prvi tenisač sveta izgubil pritožbo, mu poleg izgona grozi še triletna prepoved vstopa v državo ...

Več videovsebin
  • Novak Đoković se vrača v hotel
    01:02
    Novak Đoković se vrača v hotel
  • Kaos pred hotelom za pridržanje priseljencev
    00:33
    Kaos pred hotelom za pridržanje priseljencev
  • Protesti v Melbournu
    01:08
    Protesti v Melbournu
  • Iz 24UR ZVEČER: Strokovnjak za športni marketing
    05:39
    Iz 24UR ZVEČER: Strokovnjak za športni marketing
  • Iz 24UR ZVEČER: Epilog bo znan v nedeljo
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Epilog bo znan v nedeljo
  • Iz 24UR: Saga Novaka Đokovića
    01:56
    Iz 24UR: Saga Novaka Đokovića
  • Iz 24UR: V Srbiji so se postavili Đokoviću v bran
    02:17
    Iz 24UR: V Srbiji so se postavili Đokoviću v bran
  • Iz 24UR: Na obravnavo bo čakal v priporu
    02:52
    Iz 24UR: Na obravnavo bo čakal v priporu
  • Iz SVETA: Pravico bo iskal na sodišču
    02:42
    Iz SVETA: Pravico bo iskal na sodišču

Zaslišanje Novaka Đokovića po novem odvzemu vize naj bi trajalo 15 minut, potekalo pa je na tajni lokaciji, ki pa očitno ni ostala tako zelo tajna, saj so kamere uspele ujeti domnevni prihod Novaka Đokovića v 'zamaskiranem' vozilu. Kmalu po predobravnavnem naroku, se je Đoković vrnil v hotel za pridržanje priseljencev, kjer je bil že v začetku tega tedna. Tam bo ostal do sklepnega dela obravnave. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Đokovićeva odvetniška ekipa je zahtevala, da bi končno sodbo podali trije sodniki in ne zgolj eden (za prvo obravnavo je bil pristojen sodnik David O'Callaghan). "Mislim, da bi bili trije sodniki ustrezni," je povedal Paul Holdenson, ki zastopa Novaka Đokovića na Avstralskem zveznem sodišču. Zaenkrat še ni znano, ali je bilo prošnja Đokovićeve ekipe tudi uslišana. Đokovića so po 15 minutni obravnavi poslali v pripor. Kasneje je po posredovanju Đokovićeve pravne ekipe zvezno sodišče v poročilu zapisalo, da bodo potrjeno prisotni trije sodniki, poleg O'Callaghana še James Allsop in Anthony Besanko. Kot piše v poročilu, po odločitvi treh sodnikov zoper sodbo ni mogoče vložiti pritožbe.

Spomnimo: po nekaj dneh miru je minister Hawke preklical vizo

Saga 'tam spodaj' se nadaljuje. Po nekaj mirnih dneh je avstralski vladni minister Alex Hawke le sporočil odločitev, na katero je teniški svet in predvsem prvi lopar moškega tenisa Novak Đoković, nestrpno čakal.

Srbski teniški zvezdnik je minuli teden ob prihodu na letališče v Melbournu doživel šok, ko so ga na podlagi domnevno neveljavnega vizuma, ki je temeljil na neveljevani zdravstveni izjemi (prebolelosti virusa covid-19) pridržali avstralski mejni policisti.  

Srbu grozi izgon, potem ko je bil njegov vizum že drugič, odkar je vstopil v deželo tam spodaj, preklican, vlada pa je 34-letnika označila za "grožnjo javnemu zdravju". Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je uporabil izvršna pooblastila za preklic vizuma.

Avstralski organi, ki so Đokovića pridržali v azilnem hotelu, so se odločili 34-letnega  tenisača, ki v nasprotju s tamkajšnjimi pravili ni cepljen proti covid-19, deportirati, temu pa naj bi sledila tudi tri letna prepoved vstopa v državo. A nekaj dni kasneje, je odločitev mejne policije razveljavilo sodišče, ki je ugotovilo, da Đokoviču na meji ni bil omogočen pravičen postopek, ni pa poseglo v vsebinske razloge za preklic Srbove vize. 

Po ponedeljkovi zmagi na sodišču je devetkratni zmagovalec OP Avstralije treniral na centralnem igrišču v Melbournu in sodeloval v žrebu, ki mu je v prvem krogu namenil rojaka Miomirja Kecmanovića. A čeprav je vse kazalo, da bo številka ena moškega tenisa lovil že svojo deseto zmago na OP Avstralije, se je začelo znova zapletati na četrtkovem treningu, ki ga je 'Nole' prekinil po zgolj pol ure, ko mu je kondicijski trener Marco Panichi na mobilnem telefonu pokazal sporočilo z neznano vsebino.

Novak Đoković je že treniral v areni Roda Laverja
Novak Đoković je že treniral v areni Roda Laverja FOTO: AP

Vladni minister se je naposled le odločitev za preklic vize

Kmalu je bilo znano, kaj je razburilo srbskega tenisača. Avstralski vladni minister Hawke je namreč uporabil posebno pristojnost, s katero je preklical Đokovićev vizum ter mu s tem znova, tokrat tik pred začetkom turnirja, napovedal izgon iz države. 

Alex Hawke
Alex Hawke FOTO: AP

Hawke je Đokovićevo vizo odpovedal "zaradi zaščite javnega zdravja in reda v skladu z javnim interesom", ob naznanitvi uradnega vladnega sporočila pa med drugim zapisal:"Pri sprejemanju odločitve smo skrbno preverili informacije, ki smo jih prejeli od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne službe ter gospoda Đokovića."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uradna pritožba na ministrovo odločitev vložena

Đokovićeva odvetniška ekipa je nemudoma po objavi ministrove odločitve e napovedala vložitev pritožbe na ministrovo odločitev, ki bo vsaj do nove odločitve sodišča zadržala tenisačevo deportacijo. Po poročanju avstralskega medija The Age naj bi se novi sodni proces odvil po hitrem postopku, o pritožbi naj bi bilo odločeno že do nedelje popoldne (po avstralskem času). Srbski tenisač po besedah odvetniške ekipe za zdaj ostaja v Avstraliji z namenom igranja na teniškem turnirju, ki se prične v ponedeljek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Đokovič pozvan na zaslišanje

34-letni tenisač je v soboto zjutraj po avstralskem času že opravil zaslišanje pri avstralski mejni službi, ki je z njim opravila 15-minutno zaslišanje, poročajo srbski mediji. V kolikor Srbova odvetniška ekipa znova uspe s pritožbo, bo 34-letnik lahko nastopil na OP Avstralije in poskusil osvojiti močno željeni 21. Grand Slam v karieri, s čimer bi prehitel večna tekmeca Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. V nasprotnem primeru bo Đoković nemudoma izgnan iz države, avstralski mejni organi pa mu lahko ob tem naložijo tudi triletno prepoved vstopa v Avstralijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sodnik Anthony Kelly po hitrem postopku sklical uvodno obravnavo

Na obravnavi, ki se je začela ob 10.45 po našem času in na kateri so bili prisotni predstavniki ministra ter Đokovićeva odvetniška ekipa, so se dogovorili o nadaljnjih postopkih in časovnicah v katerih bodo stranke rešile spor. Sodnik Kelly, ki je v prid Đokovića odločil pred nekaj dnevi je nato primer predal rednemu zveznemu sodišču, ki ga bo obravnaval v nedeljo dopoldne. Tenisačev odvetnik Nicholas Wood je ustno napovedal pritožbo in dejal, da jo bodo uradno vložili do 12.15 po našem času. 

Odvetnik je ob tem prosil, da njegov klient Đoković ostane do konca sodne obravnave prost in v komunikaciji z odvetniško službo. Ob tem je odvetnik sodnika prosil, da ministru Hawkeju naloži, da do 10.00 (ob polnoči po našem času) tudi predloži pravno obrazloženo odločitev o zavrnitvi Đokovičeve vize, odgovore na odločitev pa bo odvetniška ekipa nato posredovala do 12.00 (dve ponoči po našem času).

Ministrov odvetnik je potrdil, da bo Đoković ostal prost do jutrišnjega zaslišanja, po zaslišanju pa je pridržanje odvisno od odločitve avstralskih mejnih oblasti. Strinjal se je s časovnico, ki jo je predlagal tenisačev odvetnik in zagotovil, da bo tudi v primeru morebitnega pridržanja imel omogočen dostop do odvetniške ekipe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3414)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fcrs_lj
16. 01. 2022 18.55
+0
Vceraj, 15.12 je australija imela vec kot 112000 potrjenih primerov. 7 dnevno povprecje je okrog 107000 primerov. Avstralija ima skoraj 26 mio prebivalcev. Pri njih je sedaj poletje in tam so bogi revezi zaprti ze dve leti. Podatki za slovenijo 2mio prebivalcev, vceraj 7500 pozitivnih, 7 dnevno poveprecje 5700. O cem mi govorimo, glede na to da je pri nas zima in vse odprto. Kako oni(avstralci) varujejo, svoje meje i zdravlje svojih ljudi, a tako da kovid ne gre iz avstralije al kako. In potem njih en igralec tenisa ogroza. Ki je se zdrav.
SlobodaNE
16. 01. 2022 11.06
-1
Bi kdo verjel da bo neki Janševec norel s cepivi in da ga bodo nabrcali iz Evrope ?
Butalec8
15. 01. 2022 19.09
+3
Ob 23:15 se bo zacelo križev pot našega Novaka, prižgimo svečke pridrzimo jih blizu srca , ter se mu pridruzimo v molitvi po obstanku. Molimo Bratje
marina1004
15. 01. 2022 19.13
+0
Butalec8
15. 01. 2022 19.20
+3
Moli sestraaaaaa. Marinca bambinca ima pič.ko kot skrinca
srebrnibreg
15. 01. 2022 19.05
+3
V Avstraliji ne morejo igrati tenis kjer sta igralca ločena več 10 metrov na Madžarskem pa lahko igrajo Evropsko v rokometu kjer je igralec ob igralcu in še pred množično publiko.
Nidani
15. 01. 2022 19.07
+3
srebrnibreg
15. 01. 2022 19.12
+3
Na žalost je res. Verjetno zato, ker je virus v vsaki državi drugačen pa ve kako bo koga napadel z boleznijo. Najbolj jo baje komunisti fašejo.
Nidani
15. 01. 2022 19.19
+3
To ne, so pa ukrepi različni. Pri nas najbolj butasti.
srebrnibreg
15. 01. 2022 19.36
+2
Od butaste vlade ne morejo biti drugačni.
Nidani
15. 01. 2022 20.00
+1
patria
15. 01. 2022 19.05
+3
Nole bo ne glede na vse končno dobil zveste navijače in najmočnejšo podporo do sedaj. Pravi užitek bo gledati kako ga bodo gledalci z navijanjem ponesli k zmagam.
Butalec8
15. 01. 2022 19.10
+2
Tam publika ni njegova vedno kontra Novaka navijajo
marina1004
15. 01. 2022 19.17
-2
robica03
15. 01. 2022 18.59
+3
Ne glede na to kako se bo odvilo bo največ izgubil Nole
srebrnibreg
15. 01. 2022 18.42
+4
Butli eni in drugi. Avstralci mu najprej dovolijo prihod potem pa z njim igrajo ping pong. Novak je vedel kakšen režim je v Avstraliji pa je vseeno na silo rinil tja mimo predpisov.
Millady
15. 01. 2022 18.45
+6
Sebastien Korda je prišel 6.1. pozitiven!!! A so mu vzeli vizo? A so ga dali na pranger?
srebrnibreg
15. 01. 2022 18.47
+3
Nidani
15. 01. 2022 19.03
-1
Srebrni, teniška zveza ni država...itak je pa Nole točno vedel v kaj se podaja...na balkanski način!
Millady
15. 01. 2022 18.38
+3
Najbolj znan AUS državljan je že 1000 dni v angleškem zaporu in 10 let zaprt po svetu. Assange!! Naj se pobrigajo za njega, hinavci hinavski🤮🤮
mijavci
15. 01. 2022 18.35
-3
Đokovič bo zmagal na turnirju, po vrnitvi nazaj v Srbijo pa je treba nagnati še Avstralsko kompanijo Rio Tinto, Avstraliji pa prepovedat vsaj za pet let vsa mednarodna tekmovanja.
marina1004
15. 01. 2022 18.40
+4
Maxx365
15. 01. 2022 19.46
Hahaha in kdo bo Avstraliji prepovedal vsa mednarodna tekmovanja, a Srbija in vsi ti prosrbski komentatorji na tem portalu, ki se že cel dan užigajo do onemoglosti?
Grunf TNT
15. 01. 2022 18.33
+0
Hawk priznal, da je Đoković zakonito prisel v državo, Minister za zdravje je danes povedal Đoković ne ogroža Avstralcev, Novinar Francoz, ki je c BG slikal Đokovica 17. 12. Je izjavil Đoković je masko dal dol samo ko smo ga slikali od daleč, testiral se je in sumi da je pozitiven...Čakal je rezultate. Vecji del Đokoviceve zgodbe je potrjen.... Samo genocidni vakserji pa se kar po njemu tolcejo.
Millady
15. 01. 2022 18.28
+1
Ameriški igralec S. Korda je prišel 6. januarja v AUS kovid POZITIVEN !!! in...veselo trenira..
Millady
15. 01. 2022 18.22
+3
Če Avstralci ne bi bili kriminalci, bi bili še danes Angleži :))
Maxx365
15. 01. 2022 18.30
+5
Hvala bogu. Misliš, da imajo željo biti Angleži?
Millady
15. 01. 2022 18.35
+4
Maxx365
15. 01. 2022 18.51
+1
Če misliš, da bi bili kakšni španski ali pa portugalski konkvistadorji kaj boljši, potem živiš v sanjah.
tomazbodner
15. 01. 2022 18.21
+0
Mah, okuzite ga z Delto. Ce je pred slabim mesecem prebolel, mu ne bo nic, ce se je lagal, ga bo pac ali bolezen ali pozitiven test pri vstopu na igrisce poslal v karanteno.
Domino76
15. 01. 2022 18.12
+4
Krneki kr po četrti in peti pikec skup bo mogoče dlje držalo. Vidim tretji pikec hitro popustil
glavni Baja
15. 01. 2022 18.11
+7
sam cepljen folk vrjame temu 💉🧹🚽
Millady
15. 01. 2022 18.05
+4
Za funkcionalno manj pismene: če bi bilo kaj narobe z njegovo aplikacijo za vizo, bi Hawk na tem še vztrajal. Drži? Pa je sam videl, da s to lažjo ne bo uspel na sodišču in je drugič odvzel vizo zaradi ogrožanja javnega zdravja ! Drži ? Pomeni, da ga je VLADA AUS namenoma očrnilia z namenom, da se domača in svetovna javnost obrne proti njemu !! To jim je uspelo, ostane le vprašanje - zakaj vse to?
PlnkPanteR
15. 01. 2022 18.01
+0
Avstralija se po novem imenuje NOVAKslavija🤣🤣🤣 😁😁😁
giler
15. 01. 2022 17.58
-6
poslati ga v zapor
Feraltribune
15. 01. 2022 18.07
+5
backtothefuture
15. 01. 2022 17.56
-4
Berem tuj tisk,novice- vsi ga že imajo poln kufer in ves ta cirkus okoli njega.
Domino76
15. 01. 2022 18.02
+6
@backtothefuture kdo? Novinarji objavljajo. Ce bi ga meli poln kufer ne bi novic objavljali. Tako oa služijo na njegov račun
delfin11
15. 01. 2022 19.11
+2
Pa kdo jih sili da pišejo.saj je Novak tiho..on se na sodišče pritožil.
Feraltribune
15. 01. 2022 17.56
+5
Ljudi delim na pametne in neumne na podlagi njihovega odnosa do Novaka Đokovića. Neumni verjamejo medijski propagandi in Noleta obsojajo ali mu, v najbpljšem primeru pripisujejo del krivde za trenutno stanje. Pametnejśi mislijo s svojo glavo, se uspejo malce dvigniti nad to covid histerijo in brez vsake rezerve podpjrajo Novaka. Pametnejši so osupli nad stanjem duha v trenutnem svetu, kjer je možno vtakniti v zapor najboljšega śportnika na svetu samo zato ker se ni cepil z nekim adhoc zgrzvžanim cepivom, za katerega se je izkazalo da ne deluje. V avstralski provinci Viktorija je 6,5 milijona prebivalcev, precepljenost 95 odstotkov in so včeraj imeli 40.000 (6100/milijon)okuženih, kljub poletju. V Sloveniji z dvema millijonoma prebivalce in 54 odstotno precepljenostji je bilo včeraj 7000 (3500/milijom) okuženih, kljub zimi.