3°C

Đoković bo na novo zaslišanje spet čakal v hotelu za pridržanje priseljencev

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Žiga Košec / N.L. / M.G. / M.J. /
KOMENTARJI
3324
Avstralski vladni minister Alex Hawke je razveljavil vizo Novaka Đokovića in mu tako preprečil nastop na OP Avstralije, ki se prične prihodnji teden. Gre za nov preobrat v odmevni aferi, potem ko je bil Đoković pred nekaj dnevi uspešen s pritožbo na avstralskem sodišču, ki mu je vizo potrdilo. Srbova odvetniška ekipa je sprožila pritožbo na ministrovo odločitev. Đoković je bil ob tem že pozvan na zaslišanje na zveznem sodišču, ki je bilo opravljeno v poznih petkovih večernih urah po našem času. Kmalu po predobravnavnem naroku, se je Srb vrnil v hotel za pridržanje priseljencev, kjer je bil že v začetku tega tedna. Tam bo ostal do sklepnega dela obravnave. Končne odločitve pričakovano ni bilo, vse skupaj je prestavljeno na soboto zvečer po našem času. Obravnava je predvidena za 23.30. Če bo prvi tenisač sveta izgubil pritožbo, mu poleg izgona grozi še triletna prepoved vstopa v državo ...

VEČ VIDEOVSEBIN

01:02

Novak Đoković se vrača v hotel

00:33

Kaos pred hotelom za pridržanje priseljencev

Zaslišanje Novaka Đokovića po novem odvzemu vize naj bi trajalo 15 minut, potekalo pa je na tajni lokaciji, ki pa očitno ni ostala tako zelo tajna, saj so kamere uspele ujeti domnevni prihod Novaka Đokovića v 'zamaskiranem' vozilu. Kmalu po predobravnavnem naroku, se je Đoković vrnil v hotel za pridržanje priseljencev, kjer je bil že v začetku tega tedna. Tam bo ostal do sklepnega dela obravnave. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Đokovićeva odvetniška ekipa je zahtevala, da bi končno sodbo podali trije sodniki in ne zgolj eden (za prvo obravnavo je bil pristojen sodnik David O'Callaghan). "Mislim, da bi bili trije sodniki ustrezni," je povedal Paul Holdenson, ki zastopa Novaka Đokovića na Avstralskem zveznem sodišču. Zaenkrat še ni znano, ali je bilo prošnja Đokovićeve ekipe tudi uslišana. Đokovića so po 15 minutni obravnavi poslali v pripor. Kasneje je po posredovanju Đokovićeve pravne ekipe zvezno sodišče v poročilu zapisalo, da bodo potrjeno prisotni trije sodniki, poleg O'Callaghana še James Allsop in Anthony Besanko. Kot piše v poročilu, po odločitvi treh sodnikov zoper sodbo ni mogoče vložiti pritožbe.

Spomnimo: po nekaj dneh miru je minister Hawke preklical vizo

Saga 'tam spodaj' se nadaljuje. Po nekaj mirnih dneh je avstralski vladni minister Alex Hawke le sporočil odločitev, na katero je teniški svet in predvsem prvi lopar moškega tenisa Novak Đoković, nestrpno čakal.

Srbski teniški zvezdnik je minuli teden ob prihodu na letališče v Melbournu doživel šok, ko so ga na podlagi domnevno neveljavnega vizuma, ki je temeljil na neveljevani zdravstveni izjemi (prebolelosti virusa covid-19) pridržali avstralski mejni policisti.  

Srbu grozi izgon, potem ko je bil njegov vizum že drugič, odkar je vstopil v deželo tam spodaj, preklican, vlada pa je 34-letnika označila za "grožnjo javnemu zdravju". Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je uporabil izvršna pooblastila za preklic vizuma.

Avstralski organi, ki so Đokovića pridržali v azilnem hotelu, so se odločili 34-letnega  tenisača, ki v nasprotju s tamkajšnjimi pravili ni cepljen proti covid-19, deportirati, temu pa naj bi sledila tudi tri letna prepoved vstopa v državo. A nekaj dni kasneje, je odločitev mejne policije razveljavilo sodišče, ki je ugotovilo, da Đokoviču na meji ni bil omogočen pravičen postopek, ni pa poseglo v vsebinske razloge za preklic Srbove vize. 

PREBERI ŠE
Sodnik Đokovića osvobodil, avstralske oblasti odločajo, ali bi ga znova priprle

Po ponedeljkovi zmagi na sodišču je devetkratni zmagovalec OP Avstralije treniral na centralnem igrišču v Melbournu in sodeloval v žrebu, ki mu je v prvem krogu namenil rojaka Miomirja Kecmanovića. A čeprav je vse kazalo, da bo številka ena moškega tenisa lovil že svojo deseto zmago na OP Avstralije, se je začelo znova zapletati na četrtkovem treningu, ki ga je 'Nole' prekinil po zgolj pol ure, ko mu je kondicijski trener Marco Panichi na mobilnem telefonu pokazal sporočilo z neznano vsebino.

Novak Đoković je že treniral v areni Roda Laverja
Novak Đoković je že treniral v areni Roda LaverjaFOTO: AP

Vladni minister se je naposled le odločitev za preklic vize

Kmalu je bilo znano, kaj je razburilo srbskega tenisača. Avstralski vladni minister Hawke je namreč uporabil posebno pristojnost, s katero je preklical Đokovićev vizum ter mu s tem znova, tokrat tik pred začetkom turnirja, napovedal izgon iz države. 

Alex Hawke
Alex HawkeFOTO: AP

Hawke je Đokovićevo vizo odpovedal "zaradi zaščite javnega zdravja in reda v skladu z javnim interesom", ob naznanitvi uradnega vladnega sporočila pa med drugim zapisal:"Pri sprejemanju odločitve smo skrbno preverili informacije, ki smo jih prejeli od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne službe ter gospoda Đokovića."

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Uradna pritožba na ministrovo odločitev vložena

Đokovićeva odvetniška ekipa je nemudoma po objavi ministrove odločitve e napovedala vložitev pritožbe na ministrovo odločitev, ki bo vsaj do nove odločitve sodišča zadržala tenisačevo deportacijo. Po poročanju avstralskega medija The Age naj bi se novi sodni proces odvil po hitrem postopku, o pritožbi naj bi bilo odločeno že do nedelje popoldne (po avstralskem času). Srbski tenisač po besedah odvetniške ekipe za zdaj ostaja v Avstraliji z namenom igranja na teniškem turnirju, ki se prične v ponedeljek.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Đokovič pozvan na zaslišanje

34-letni tenisač je v soboto zjutraj po avstralskem času že opravil zaslišanje pri avstralski mejni službi, ki je z njim opravila 15-minutno zaslišanje, poročajo srbski mediji. V kolikor Srbova odvetniška ekipa znova uspe s pritožbo, bo 34-letnik lahko nastopil na OP Avstralije in poskusil osvojiti močno željeni 21. Grand Slam v karieri, s čimer bi prehitel večna tekmeca Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. V nasprotnem primeru bo Đoković nemudoma izgnan iz države, avstralski mejni organi pa mu lahko ob tem naložijo tudi triletno prepoved vstopa v Avstralijo.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Sodnik Anthony Kelly po hitrem postopku sklical uvodno obravnavo

Na obravnavi, ki se je začela ob 10.45 po našem času in na kateri so bili prisotni predstavniki ministra ter Đokovićeva odvetniška ekipa, so se dogovorili o nadaljnjih postopkih in časovnicah v katerih bodo stranke rešile spor. Sodnik Kelly, ki je v prid Đokovića odločil pred nekaj dnevi je nato primer predal rednemu zveznemu sodišču, ki ga bo obravnaval v nedeljo dopoldne. Tenisačev odvetnik Nicholas Wood je ustno napovedal pritožbo in dejal, da jo bodo uradno vložili do 12.15 po našem času. 

Odvetnik je ob tem prosil, da njegov klient Đoković ostane do konca sodne obravnave prost in v komunikaciji z odvetniško službo. Ob tem je odvetnik sodnika prosil, da ministru Hawkeju naloži, da do 10.00 (ob polnoči po našem času) tudi predloži pravno obrazloženo odločitev o zavrnitvi Đokovičeve vize, odgovore na odločitev pa bo odvetniška ekipa nato posredovala do 12.00 (dve ponoči po našem času).

Ministrov odvetnik je potrdil, da bo Đoković ostal prost do jutrišnjega zaslišanja, po zaslišanju pa je pridržanje odvisno od odločitve avstralskih mejnih oblasti. Strinjal se je s časovnico, ki jo je predlagal tenisačev odvetnik in zagotovil, da bo tudi v primeru morebitnega pridržanja imel omogočen dostop do odvetniške ekipe.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.