Drugi športi

Mišmaš Zrimškova peta v Karlsruheju, za las ob slovenski rekord

Karlsruhe, 29. 01. 2021 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Maruša Mišmaš Zrimšek je na dvoranskem atletskem mitingu zlate svetovne serije v Karlsruheju v teku na 3000 m zasedla peto mesto z osebnim rekordom 8:48,82. Najboljša slovenska atletinja lanskega leta je s tem na svoji prvi tekmi v tem letu za dobro sekundo zgrešila slovenski rekord (8:47,49) Helene Javornik iz leta 2002.

Mišmaš Zrimškova (na fotografiji) med domačim mitingom v Ljubljani.
Mišmaš Zrimškova (na fotografiji) med domačim mitingom v Ljubljani. FOTO: Aljoša Kravanja

Zmagala je svetovna rekorderka na 3000 metrov z zaprekami in aktualna svetovna prvakinja v tej disciplini Beatrice Chepkoech iz Kenije z 8:41,98, kar je najboljši izid sezone na svetu. Druga je bila Etiopijka Fantu Worku (8:42,22), tretja pa Britanka Melissa Courtney Bryant, bronasta pred dvema letoma za dvoranskem EP (8:42,41). Pred Marušo Mišmaš Zrimšek je bila na četrtem mestu še Kenijka Gloriah Kite (8:44,43), mesto za slovensko atletinjo pa Nizozemka Jip Vastenburg, nekdanja evropska prvakinja do 23 let (8:52,76).

"Vesela sem dosežka na prvi tekmi sezone, škoda le, da mi ni uspelo doseči državnega rekorda. Konkurenca je bila super in moj načrt je bil, da se čim dlje časa držim najhitrejših. Dokler sem imela dovolj moči je šlo, do zadnjih 400 m sem bila zraven, potem pa so mi pobegnile," je povedala Mišmaš Zrimškova.

"Imele smo narekovalka ritma, Belorusinja je začela zelo hitro in po tem prvem delu je ritem zelo padel. Če bi bilo bolj enakomeren tek, bi gotovo tekla hitreje. Ampak tako je tudi na velikih tekmah, ritem se menja. Na treningih veliko delamo na tem. A sem zelo zadovoljna s prvo tekmo. Lahko rečem, da sem v najboljši formi v svojem življenju in upam, da bo tako ostalo do konca sezone," je bila zadovoljna.

'Pogoje na pripravah zelo dobro izkoristila, to je pokazala tudi današnja tekma'
Zelo dobro je izkoristila čas pandemije novega koronavirusa, tako za treninge kot tudi za študij. Po diplomi iz laboratorijske medicine na fakulteti za farmacijo je vpisala magisterij iz biokemije na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Tam ima izpit že čez nekaj dni, zadnjega nato nekaj pozneje, zagovor naloge pa, kot pravi, načrtuje po avgustovskih olimpijskih igrah v Tokiu. Šestindvajsetletna Grosupeljčanka, ki z možem v zadnjem obdobju živi v Kamniku, je na tekmo v Nemčiji prispela s priprav v Monte Gordu na Portugalskem.

"Vreme na pripravah je bilo za tek skoraj idealno. Bilo je super, odlični pogoji, 15 stopinj Celzija in zato je bila vadba zelo dobra, brez težav smo uporabljali tudi fitnes v hotelu in stadion. Pogoje sem zelo dobro izkoristila in to je pokazala tudi današnja tekma, kjer pa sem videla tudi to, kaj moram še popraviti, kaj mi še manjka," je dodala.

Na evropskem prvenstvu v dvorani marca v Torunu na Poljskem namerava nastopiti prav na 3000 metrov, ki bo njena osrednja disciplina v tej zimski sezoni, čeprav s trenerjem Tevžem Korentom načrtujeta kakšen nastop tudi na 1500 metrov. V francoskem v Lievinu bo 9. februarja ponovno tekla tudi na 2000 metrov z zaprekami, na katerem je lani na prostem dosegla drugi izid vseh časov.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.