Drugi športi

Mohorič drugi v zadnji etapi, dirka po Kataloniji Adamu Yatesu

Barcelona, 28. 03. 2021 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski kolesar Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je zadnjo etapo dirke svetovne serije po Kataloniji končal na drugem mestu. Na 133 km dolgi trasi po Barceloni ga je v zaključku strl Belgijec Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Skupno je na dirki zmago slavil Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers).

Adam Yates in Primož Roglič
Adam Yates in Primož Roglič FOTO: AP

Tradicionalna etapa po Barceloni je za konec letošnje dirke po Kataloniji znova postregla z zanimivim razpletom. Odvijali sta se dve dirki, ena za etapno zmago, druga pa za skupno razvrstitev. Glavnina je pred zaključnim krožnim delom trase po Barceloni uvidela, da 32 ubežnikov do cilja ne bo mogla ujeti, in se osredotočila na boj za visoka mesta v skupnem seštevku dirke. Vse napade tekmecev, predvsem Španca Alejandra Valverdeja (Movistar), je zanesljivo odbil Adam Yates. Dobil je četrto etapno dirko v karieri, prvo po lanski dirki po ZAE, kjer je ugnal slovenskega asa Tadeja Pogačarja. Tudi drugo in tretje mesto v skupnem seštevku je pripadlo kolesarjema Ineos Grenadiers. Avstralec Richie Porte je zaostal 45 sekund, Britanec Geraint Thomas pa 49.

"To je res lep dan zame. Dve leti nazaj sem bil v skupnem seštevku tu drugi, tokrat pa mi je uspelo zmagati. Gre za posebno zmago," je po 100. izdaji dirke po Kataloniji dejal 28-letnik iz Buryja v Angliji. "Kot ekipa nismo pričakovali tako dobrega rezultata, ampak to je le odraz naših ambicij, obenem pa smo vsi trije v sijajni formi," je še dodal tokrat boljši od dvojčkov Yates. Njegov brat Simon (Team Bike-Exchange) je bil v skupnem seštevku deveti.

V ospredju sta v pravem trenutku neodločnost in spogledovanje v skupini izkoristila Matej Mohorič in Thomas De Gendt. Napadla sta v prvem od šestih krogov in si hitro privozila več kot minuto prednosti. Sodelovanja v ozadju ni bilo, Slovenec in Belgijec pa sta se udarila za sedmo etapo.

Trasa je bila pisana na kožo 26-letnemu Kranjčanu z vratolomnim spustom po kratkem in strmem vzponu na Montjuic. A ravno tam je napadel Belgijec in ušel Mohoriču. Dobil je 16. etapo v karieri, Mohorič pa je z zaostankom 22 sekund v cilju ostal pri 11.

"Zares sem si želel dirkati tukaj, a lani to ni bilo mogoče zaradi pandemije novega koronavirusa. Vedno se rad vračam sem, na začetku preizkušnje pa mi ni šlo. Prvi dnevi niso bili najboljši, danes pa sem bil res v dobri formi. Nekaj posebnega je zmagati v tem mestu," je po drugi zmagi v Barceloni na tej dirki dejal izkušeni Belgijec. Dotaknil se je tudi dvoboja s slovenskim tekmecem. "Vedel sem, da v spustu Matej pridobi veliko časa. Vedel sem, da bom moral napasti in se ga otresti, saj bi se me sicer on na spustu. Videl sem, da malce popušča v tempu na zadnjem vzponu, zato sem dal vse od sebe in uspelo mi je."

* Dirka po Katalonji (7/7): 
1. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 26:16:41 
2. Richie Porte (Avs/Ineos Grenadiers) + 0:45 
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 0:49 
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 1:03 
5. Wilco Kelderman (Niz/Bora-hansgrohe) isti čas 
6. Esteban Chaves (Kol/Team BikeExchange) 1:04 
7. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quick-step) 1:07 
8. Hugh Carthy (VBr/EF Education-Nippo) 1:20 
9. Simon Yates (VBr/Team Bike Exchange) 1:32 
10. Lucas Hamilton (Avs/Team Bike Exchange) 1:35 
... 
50. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 34:49 
... 
- odstop pred 4. etapo: Domen Novak (Bahrain Victorious)

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
28. 03. 2021 14.28
+2
Skor sem zajokala. Kak žalosten je prišel v cilj. Ampak čelado dol Matej, vsak dan v begu.. Številni napadi! Občudujem to borbenost in nepopustljivost😍 Precej se je iztrošil na tej dirki. Nekako pričakovati je bilo, da se ga bo De Gendt skušal znebiti na klancu. Škoda, ampak vse se mu bo enkrat povrnilo, ima še dosti prilik letos! Sedaj počitek potem pa napad na ardenske klasike. Danes ga je bilo užitek gledat na spustih