Drugi športi

Monika Hrastnik bronasta na SP v spustu, Žabjek po padcu 19.

Leogang, 11. 10. 2020 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Leogangu osvojila bronasto kolajno v spustu. V nemogočih razmerah in celo sneženju na vrhu je zaostala le za svetovno prvakinjo Švicarko Camille Balanche in Francozinjo Myriam Nicole, ki je bila srebrna.

Ženska preizkušnja je v Leogangu v bližini Salzburga potekala v zares zahtevnih razmerah. Na vrhu proge je snežilo, na tehnično zahtevnih delih ter v gozdnem predelu pa je bilo ogromno blata, zaradi česar so številne tekmovalke obtičale ali padle. Monika Hrastnik, sicer evropska prvakinja leta 2018 v Lousi na Portugalskem, je morala po zaključku svoje vožnje, v kateri je enkrat za nekaj časa pristala na tleh, čakati na tekmice, ki so imele še precej več težav. Hrastnikova je v cilj prišla kot druga s časom 5:25,392, kar je bilo skoraj 14 sekund počasneje od prve favoritinje Myriam Nicole.

Slednja je padla in izgubila precej časa, vožnja brez napak pa je uspela Camille Balanche, ki je na koncu za tri sekunde prehitela Francozinjo in osvojila naslov svetovne prvakinje, prvega tovrstnega za Švico. Kasneje sta bili hitri tudi Avstralka Tracey Hannah in Francozinja Marine Cabirou, ki pa sta na spolzkih vejah in globokem blatu večkrat padli in ostali brez možnosti za kolajno. Hrastnikova pa je s tem ohranila mesto na odru za zmagovalke za prvo slovensko medaljo na prvenstvu v Leogangu ter prvo člansko medaljo na prvenstvih v spustu ali olimpijskem krosu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spodnji del kot loterija
"Skoraj sem brez besed. Nisem pričakovala, da se bo odvilo v tej smeri. Zelo sem vesela za prvo slovensko medaljo v spustu na svetovnih prvenstvih," je dejala Hrastnikova. Razmere je ocenila za katastrofalne. "Vseskozi je padal dež, danes v finalni vožnji na vrhu sneg. Prvi del proge sem peljala v redu, spodnji pa je bil loterija. Bilo je veliko blata, ki se je prijemal na gume. Bilo je veliko kanalov, spolzko je bilo. Po eni strani nisi smel pasti in si imel dober čas," je razlagala 26-letnica, ki je osvojila četrto kolajno na SP bodisi v olimpijskem krosu bodisi v spustu.

Tri je pred tem osvojila Tanja Žakelj, a vse v mlajših konkurencah, potem ko je bila zlata med mlajšimi članicami (2008) in mladinkami (2006). Ima pa še en bron v konkurenci mladink (2005). Največji uspeh Hrastnikove je bil ob naslovu evropske prvakinje doslej tretje mesto v svetovnem pokalu pred dvema letoma v italijanskem Val di Soleju. Zdaj bo skušala dobro formo prenesti v Maribor, kjer se bo s četrtkovimi kvalifikacijskimi vožnjami začel svetovni pokal v spustu.

"Ta medalja je dobra popotnica za Maribor. Upam na lepo vreme, pustimo se presenetiti, kako bo tam. Dali bomo vse od sebe," je o prihajajočih preizkušnjah dejala Hrastnikova. V Mariboru bosta dve tekmi svetovnega pokala. Prva v petek, 16. oktobra, druga pa dva dni kasneje. Svetovni pokal se bo zaključil v portugalski Lousi med 29. oktobrom in 1. novembrom.

Wilson presenetil favorite in slavil naslov, Žabjek po padcu 19.
Britanec Reece Wilson je popoldne slavil na moški preizkušnji svetovnega prvenstva v Leogangu. Drugi je bil domačin David Trummer z zaostankom treh sekund, tretji pa je bil Francoz Remi Thirion s šestimi sekundami zaostanka. Najboljši Slovenec je bil po padcu v tehnično zahtevnem in spolzkem delu Jure Žabjek na 19. mestu. Petindvajsetletni Ljubljančan je bil po nekaj več kot polovici steze v sijajnem položaju. Na tretjem vmesnem času je bil le štiri desetinke za svetovnim prvakom Wilsonom, potem pa je v zahtevnem gozdnem delu, polnem pasti, blata ter spolzkih korenin padel ter zaostal več kot 12 sekund. V cilj se je pripeljal slabih 18 sekund za svetovnim prvakom.

Wilson je na vrhu sveta nasledil Francoza Loica Brunija, štirikratnega prvaka med člani, ki je tako kot številni favoriti ob koncu nastopajočih padel. Na koncu je zasedel 62. mesto. Najhitrejši na dveh od treh vmesnih časih, Francoz Thibaut Daprela je prav tako padel in na koncu zasedel 11. mesto. Hitrejši od Wilsona je bil večino steze tudi avstralski zvezdnik tega športa Troy Brosnan, ki je tudi pristal na tleh.

Sledita tekmi svetovnega pokala v Mariboru
Od preostalih Slovencev je bil Aleš Virtič na koncu 54., Luka Berginc pa 67. Dirka je potekala v zelo spremenljivem vremenu. Na vrhu je večino časa snežilo in deževalo, nekaterim pa je v spodnjem delu proge posijalo celo sonce. Tako kot v ženski konkurenci pa sta predvsem blato in spolzke korenine v gozdnem delu proge odločila v boju za kolajne. Na koncu so na odru za zmagovalce stali tisti, ki so ostali na dveh kolesih skozi tehnično najbolj zahteven del steze v Leogangu.

Slovenska reprezentanca v spustu je po zaslugi Monike Hrastnik v ženski konkurenci prvenstvo končala s kolajno. Šestindvajsetletna gorska kolesarka je bila nekaj ur pred moško preizkušnjo bronasta. V mladinski ženski konkurenci je bila zadnji dan Naja Stipanič z zaostankom dveh minut in 14 sekund med desetimi tekmovalkami peta. Prvakinja je postala Francozinja Lauryne Chappaz pred Avstrijko Sophie Gutohrle in še eno Francozinjo Leono Pierrini.

Pri mladincih je bil najboljši Irec Oisin O'Callaghan, ki je za dve sekundi prehitel Britanca Daniela Slacka in njegovega rojaka Jamesa Elliotta, ki je zaostal 11 sekund. Od obeh Slovencev je bil najboljši Marko Niemiz na 23. mestu, Žan Pirš je bil 33. Karavana najboljših gorskih kolesarjev v spustu se od četrtka do nedelje seli v Maribor, kjer se bo z dvema tekmama začel svetovni pokal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
11. 10. 2020 17.19
+1
Bravooo🇸🇮👍