Drugi športi

Monte Carlo odpira sezono v reliju

Monte Carlo, 20. 01. 2021 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Konec tedna se bo začela nova sezona svetovnega prvenstva v reliju. Potem ko se je lanska zaradi koronske krize zavlekla, so dirkači že po petih tednih spet v akciji. Klasika v okolici monaške kneževine bo uvod v 12 postaj dolgo sezono, za katero vsi upajo, da bo potekala vsaj približno v slogu tistih pred letom 2020.

Sezona 2020 se je končala šele decembra, potem ko je kot nadomestni prireditelj vskočil reli Monza. Ta se je pokazal kot pravi finale koronske sezone, na koncu pa je največ dobil stari maček Sebastien Ogier. Francoz je izkoristil spodrsljaj moštvenega sotekmovalca Valižana Elfyna Evansa, ki je naredil eno redkih napak v sezoni in z odstopom zapravil vodstvo v SP. Francoz je tako sedmič v karieri dobil lovoriko najboljšega na svetu. Med konstruktorji je bil najboljši korejski Hyundai. Ogier je lansko sezono končal s 122 točkami, razočarani Evans s 114, tretji je bil svetovni prvak iz leta 2019 Estonec Ott Tänak s 105 točkami.

Ogier bo s Toyoto tudi letos branil naslov. Sprva je načrtoval, da bo sezona 2020 njegova zadnja, a si je premislil. Predvsem zaradi koronske krize, ko ni mogel uživati v svojem športu, kot bi si želel, pa tudi zaradi dirkalnika, saj se je Toyota izkazala za zelo dober in hiter avtomobil. Ogier je prepričan, da bo lahko letos nadaljeval v tem slogu.

V Toyoti bosta poleg njega in Evansa letos še Finec Kalle Rovanperä in Japonec Takamoto Katsuta, pri Hyundaju so v moštvu Tänak, Belgijec Thierry Neuville, Španec Dani Sordo in Irec Craig Breen, pri M-Sport Fordu pa Britanec Gus Greensmith, Finec Teemu Suninen in Francoz Adrien Fourmaux.

Monte Carlo je že po tradiciji prva postaja sezone. Zimski reli, večino dogajanja sicer prevzamejo ceste v okolici mesta Gap, vedno postreže z izzivi, pa tudi s pričakovanji nove sezone. Zimski premor je bil letos zelo kratek, tako da vsaj na prvem reliju verjetno še ni mogoče pričakovati bistvenih sprememb.

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier FOTO: AP

Letošnji Monte bo imel nekaj prisilnih sprememb. Te se navezujejo predvsem na gledalce, brez katerih si sicer tega relija skoraj ni mogoče predstavljati. A tokrat bo drugače, avtomobilski klub Monte Carlo je že sporočil, da bo dirka zaradi pandemije covida-19 potekala brez gledalcev. Ne bodo dovolili niti ogleda na hitrostnih preizkušnjah ob cesti, čeprav, kot so pokazali lanski reliji, vsem dirkanja željnim gledalcem ne bodo mogli preprečiti prihoda na skrite kotičke ob progi.

Za letošnjo prvo postajo SP je prijavljenih 84 posadk. V Gapu se bo dogajanje zares začelo v četrtek zvečer, ko bosta na sporedu prvi hitrostni preizkušnji. Drugi in tretji dan bosta zahtevnejša, nekoliko drugačen pa bo zadnji dan, ko bodo v nedeljo na sporedu še štiri hitrostne preizkušnje, na katerih bo nastopilo le 50 najboljših.

Po prvem reliju sezone sledi selitev na sever Evrope. Februarski švedski reli so zaradi pandemije sicer odpovedali, a je vskočil arktični reli Finska v okolici Rovaniemija, ki bo prvič štel za SP. Premiero bo nato doživel tudi reli po Hrvaški konec aprila, sledita Portugalska in Sardinija, konec junija pa se na sceno po dolgih letih vrača reli Safari v Keniji.

Estonci so si z dobro lansko izvedbo prislužili vstopnico tudi za letos, ob prelomu poletja sledi ena največjih klasik v reliju, finska preizkušnja v okolici mesta Jyväskylä, pred dnevi pa so potrdili tudi reli po Belgiji. Karavana se bo v začetku septembra preselila v Čile, sezono pa bosta zaokrožila reli v Kataloniji in zadnje dejanje, japonski reli med 12. in 14. novembrom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.