Drugi športi

Tudi MOK obsodil Morijeve seksistične opazke

Tokio, 09. 02. 2021 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Organizatorji olimpijskih iger Tokio 2020 načrtujejo izredni sestanek na temo seksističnih pripomb svojega šefa Jošira Morija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ta se opira na zapise japonskih medijev, med njimi televizijske postaje NHK, ki je poročala, da bodo razpravljali o odzivu javnosti na Morijeve neprimerne opazke. Tudi MOK je obsodil njegovo ravnanje.

Triinosemdesetletni Mori je prejšnji teden sprožil val ogorčenja na Japonskem in v tujini, ko je dejal, da ženske na sestankih govorijo preveč. Od takrat se je opravičil, vendar ni odstopil. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sprva sporočil, da je zadeva zanj končana, danes pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa podal izjavo za javnost, v kateri je obsodil Morijevo ravnanje.

"Izjave so popolnoma neprimerne in v nasprotju z vrednotami Moka ter reformami olimpijske agende 2020," so zapisali pri Moku in dodali, da so igre v Tokiu z 49 odstotki športnic dosegle enakost spolov. Poleg tega se je Mok zavezal, da bo še naprej spodbujal vključevanje, solidarnost in ukrepe proti diskriminaciji. "V zahtevnih svetovnih razmerah, v katerih živimo, je raznolikost bolj kot kadar koli prej temeljna vrednota, ki jo moramo spoštovati in iz katere moramo črpati moč," so še zapisali pri krovni olimpijski družini.

Japonski mediji so danes sporočili, da se namerava organizacijski odbor Tokio 2020 sestati še ta teden, po vsej verjetnosti v petek, in razpravljati o odzivih na škandal. Javnost, ki še naprej ni naklonjena organizaciji OI, namreč vztraja, da bi moral Mori odstopiti. 

Po Morijevih neprimernih opazkah je 390 olimpijskih in paraolimpijskih prostovoljcev odpovedalo nadaljnje sodelovanje pri organizaciji iger. Organizacijski odbor iger je sicer opozoril, da to število vključuje umike iz več razlogov. Skupaj je odbor najel 80.000 prostovoljcev, tako domačih kot tujih. Po poročanju NHK sta se dve osebi odrekli tudi sodelovanju v štafeti olimpijske bakle, organizatorji pa so prejeli več kot 4000 pritožb.

Joširo Mori
Joširo Mori FOTO: AP

Spletna kampanja, ki poziva k ukrepom proti Moriju, je zbrala že več kot 140.000 podpisov, medtem ko je teniška zvezdnica Naomi Osaka komentarje Morija označila kot "ignorantske". Tiskovni predstavnik vlade Kacunobu Kato je danes dejal, da bi morali organizatorji poskusiti prepričati prostovoljce, naj se vrnejo.

Eden vodilnih predstavnikov vladajoče stranke, Tošihiro Nikai, pa je v ponedeljek dejal, da bodo prostovoljci "spremenili mnenje, ko se bodo stvari umirile", kar je še bolj razjezilo javnost in druge politike. Dnevnik Mainiči Šimbun poroča, da so nekateri največji olimpijski sponzorji že izrazili razočaranje nad retoriko organizacijskega odbora, potem ko so prejeli številne grožnje z bojkotom svojih izdelkov.

Vse to povzroča dodatne glavobole za organizatorje, ki se spopadajo z zaskrbljenostjo javnosti zaradi prestavljenih poletnih iger. Ankete še naprej kažejo, da več kot 80 odstotkov Japoncev nasprotuje izvedbi OI.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jebespolitiko
09. 02. 2021 12.56
+1
hahahah glupi mediji ,vi ste res leglo puhoglavcev, a to je za vas seksisticno, ocitno vas en dobro placa da podpirate teoretike zarote kot so blm lgbt.....mumije v vatikanu in mumije kot so roklfeler soros, res ste pod od podna izrodki