Drugi športi

Kolesarska moštva 'črtajo' nastope na dirkah

Ljubljana, 05. 03. 2020 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pri različnih profesioanlnih kolesarskih moštvih so se odločili, da v naslednjih dneh na italijanskih tleh in širše ne bodo dirkali. Skupni razlog je predvsem širitev novega koronavirusa v Italiji. Tako je tudi pri moštvih Jumbo Visma, katere član je Primož Roglič in Michelton Scott z Luko Mezgecem.

Iz moštev Ineos in Jumbo Visma so sporočili, da v naslednjih dneh ne bodo nastopali na dirkah, nad posameznimi preizkušnjami v Italiji (Strade Bianche, Milano-San Remo, Tirreno-Adriatico) pa že tako visi senca odpovedi zaradi širjenja novega koronavirusa v naši zahodni soseščini. Pri moštvu Ineos so poudarili, da je razlog za odločitev o nenastopanju v naslednjih dveh tednih tudi smrt športnega direktorja Nicolasa Portala, ki je zelo prizadela kolesarje. "Menimo, da je tako za moštvo kot širšo javnost najbolje, da se za nekaj časa umaknemo," je dejal šef moštva Dave Brailsford.

Tudi pri Jumbo Vismi, za katero kolesari Primož Roglič, so previdni, a za zdaj izpuščajo zgolj dirki prihajajoči konec tedna na italijanskih tleh, torej Strade Bianche in GP Industria. "Vemo, da bo vsako moštvo, ki bo odpotovalo v Italijo, imelo otežen dostop do tekem v drugih država. Osredotočeni smo, da rešimo večino preostanka sezone in ne teh nekaj dirk," se je glasilo sporočilo za javnost nizozemske ekipe.

Tudi moštvo Primoža Rogliča je skrčilo seznam načrtovanih dirk.
Tudi moštvo Primoža Rogliča je skrčilo seznam načrtovanih dirk. FOTO: AP

Tudi iz tabora moštva Mitchelton-Scott, katerega član je tudi Slovenec Luka Mezgec, so potrdili, da zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom izpuščajo več dirk po Evropi, vključno s preizkušnjama Pariz-Nica in Milano-San Remo. "Mi, zdravniška služba, imamo dolžnost, da ščitimo zdravje naših tekmovalcev in drugega osebja," so dejali pri ekipi, katere glavna zvezdnika sta dvojčka Adam in Simon Yates. Ekipa bo tako izpustila dirke med 4. in 22. marcem v Italiji (Strade Bianche, GP Industria, od Tirenskega do Jadranskega morja, Milano-San Remo, Trofeo Binda), Franciji (Pariz-Nica), Belgiji (Nokere) in na Nizozemskem (Ronde van Drenthe).

Od dirk v naslednjih dveh tednih je odstopila tudi kazahstanska Astana. "Odločili smo se, da zaščitimo zdravje naših kolesarjev in strokovnega štaba ter delujemo odgovorno do širše družbe pri morebitni zajezitvi širitve novega koronavirusa," je dejal športni direktor moštva Aleksander Vinokurov, ki je dodal, da je varnost na prvem mestu in da druge rešitve v moštvu ne vidijo.

Kolesarska dirka Strade Bianche prestavljena za nedoločen čas
Številna kolesarska moštva so prva poročala o uradni prestavitvi sobotne dirke Strade Bianche. Kmalu pa je sledila še potrditev s strani organizatorja RCS Sport. Moštvo Ag2r La Mondiale je prvo sporočilo novico o prestavljeni dirki, obenem pa so dejali, da se ne bodo udeležili niti dirke Tirreno-Adriatico ter klasike Milano-San Remo. RCS Sport, ki vodi organizacijo kolesarskih preizkušenj, je potrdil, kar so ekipe svetovne serije začele objavljati pred uradno informacijo o prestavitvi dirke Strade Bianche za nedoločen čas.

"Po sestanku v Sieni smo to jutro v sodelovanju z županom Siene prišli do ugotovitve, da dirka ne izpolnjuje pogojev za organizacijo tekmovanja po dekretu združenja ministrstev italijanske vlade, ki je bil izdan 4. marca. RCS Sport se je strinjal s predlogom pristojnih organov, da prestavi dirki Strade Bianche za moške in ženske, 7. marca," so zapisali v izjavi za javnost.

V njej so še dodali, da se bodo z Mednarodno kolesarsko zvezo (Uci) skušali dogovoriti za nadomestni datum kasneje v sezoni. Podobna usoda bo po vsej verjetnosti doletela še preostale tri spomladanske dirke kolesarskega koledarja na najvišji ravni v Italiji. Ob tem bi lahko prestavili tudi ženske preizkušnje svetovne serije in mladinske dirke na najvišji ravni v naši zahodni soseščini. Moštvo Ag2r La Mondiale je prvo obvestilo javnost o prestavljeni sobotni preizkušnji, ob tem pa je postalo še sedmo moštvo svetovne serije, ki se je zavezalo, da v Italiji v naslednjih dveh tednih ne dirkalo. Ostale ekipe so: Groupama-FDJ, EF Pro Cycling, Mitchelton-Scott, Ineos, Jumbo Visma in Astana. Po odločitvi italijanske vlade bodo vsa športna tekmovanja v Italiji do 3. aprila zaprta za javnost, številne dogodke pa so že prestavili za nedoločen čas. V Italiji se je doslej z novim koronavirusom okužilo več kot 3000 ljudi, umrlo jih je 107.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
05. 03. 2020 15.33
+1
Edino pametno!