Drugi športi

Ulissi na pragu druge skupne zmage, kraljevska etapa žalujočemu Viscontiju

Ajdovščina, 22. 06. 2019 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odločilna četrta etapa kolesarske Dirke po Sloveniji je tekmovalce vodila od Nove Gorice do Ajdovščine. V cilju je zmago slavil Giovanni Visconti (Neri Sottoli), zeleno majico vodilnega pa je zadržal Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates), ki se tako po letu 2011 lahko že veseli svoje druge skupne zmage na slovenski pentlji. Odličen tretji je bil v soboto njegov moštveni kolega Tadej Pogačar.

Visconti je v cilju čustveno proslavljal svoj sobotni uspeh in ga v solzah posvetil nedavno preminulemu prijatelju.

Italijanski kolesar Diego Ulissi je drugič v karieri skupni zmagovalec Dirke po Sloveniji, kjer pa kolesarje v nedeljo še čaka zadnja etapa od Trebnjega do Novega mesta. Ulissi, član ekipe UAE Team Emirates, je dobil petkovo preizkušnjo in si nadel zeleno majico, ki jo je dan kasneje v kraljevski etapi od Nove Gorice do Ajdovščine v velikem slogu tudi uspel ubraniti. Ulissi se je do zadnjih metrov z moštvenim kolegom in velikim upom evropskega kolesarstva Tadejem Pogačarjem ter rojakom Giovannijem Viscontijem (Neri Sottoli–Selle Italia–KTM) boril celo za drugo zaporedno etapno zmago, a je bil Visconti v zaključku premočen za oba tekmeca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Organizatorji so četrto etapo poimenovali kar kraljevska etapa, tudi zaradi zahtevnosti, predvsem zaradi dolgega in strmega vzpona na Predmejo. Kolesarje je čakala 153,9 kilometra dolga trasa, start je bil v Novi Gorici, cilj pa v Ajdovščini. V prvem delu so kolesarji opravili z Goriškimi Brdi, zatem so zavili na Kras in na koncu v Vipavsko dolino z vzponom na Predmejo, ki je letos najvišja točka "slovenskega toura" in dolžino kar devetih kilometrov z osemodstotnim naklonom.

Kolesarje na na startu pričakalo močno deževje.
Kolesarje na na startu pričakalo močno deževje. FOTO: Aljoša Kravanja

Visconti na robu solz: To je velika zmaga zame
Ulissi in Pogačar sta z Viscontijem in Rusom Aleksandrom Vlasovom (Gazprom–RusVelo) zadnjih 30 km tvorila vodilno skupino. Ta je pobegnila na poti na Predmejo, edinim vzponom prve kategorije na letošnji izvedbi dirke po Sloveniji. Četverica se je nato skupaj spustila v Vipavo po 153,9 prepeljanega kilometra iz Nove Gorice. Vlasov, ki je prvi prečkal gorski cilj na Predmeji, je na bil na koncu četrti. Pred tem je tik pred koncem devet-kilometrskega vzpona na Predmejo poskušal z napadom, a ga je hitro pokril Pogačar, ki je celo etapo učinkovito pomagal svojemu moštvenemu kolegu.

"Etapa je bila težka. Začelo se je z dežjem. Na koncu smo skušali narediti težko dirko. Ostal sem v prvi skupini in skušal obdržati moči za sprint. To je velika zmaga zame, zlasti, ker je teden pred državnim prvenstvom," je v cilju razlagal 36-letni Torinčan. Čustveno zmago je posvetil pred dvema dnevoma preminulemu prijatelju Massimu.

"Vlasov je močno napadel, Pogačar ga je dobro pokril. Čestitke tudi Viscontiju za zmago. Zahvaljujem se Pogačarju za pomoč pri ohranitvi vodstva na dirki, to je bil vzpon za čiste hribolazce, kar pa sam nisem. Tadej je v začetku opravil odlično delo, sam sem imel sprva malo težav in sem šele pozneje priključil," pa je sobotno dogajanje pokomentiral Ulissi.

Pogačar z ekipo še ne odpira šampanjca
Nadarjeni slovenski kolesar Pogačar dirke po Sloveniji ne bo končal kot skupni zmagovalec, kar si je pred startom želel, a nad tem ni razočaran. Če v nedeljo ne bo pretresov, bo tretjič zapovrstjo postal najboljši mladi kolesar, ponosen pa je na pomoč moštvenemu kolegu Ulissiju, ki se mu obeta druga zmaga na slovenski pentlji.

"Vedno je prioriteta zelena majica. Nikoli ne veš, kaj se zgodi zadnji dan. Kakor smo videli, prva etapa je bila najlažja na papirju, bila pa je vse prej kot lahka. Jutri je težja etapa, nikoli ne veš, kaj se zgodi," je sicer previdno po najtežji etapi 26. dirke po Sloveniji v Ajdovščini razlagal Pogačar.

'Sem zadovoljen'
Ulissiju vnovično slavje na dirki po Sloveniji sicer lahko odnese le kakšna hujša težava, saj ima po štirih etapah 22 sekund prednosti. Profil nedeljske etape je pisan na kožo sprinterjem, tako menijo tudi kolesarji, ekipa UAE Emirates pa je do zdaj na slovenski pentlji vsak dan pokazala, da je najmočnejša med vsemi.

"Sem zadovoljen. Smo na poti do zmage, imamo etapno zmago in več uvrstitev v top 10. Jaz na to gledam kot na zelo velik uspeh za konec prvega dela sezone," je ocenil Pogačar. Ta letos prvič nastopa v svetovni seriji in to uspešno, med drugim je že zmagal na dirki te serije v Kaliforniji.

Na kožo mu je bilo pisano tudi vreme
Sicer pa je sobotno najtežjo etapo dirke končal v ospredju, pomagal je Ulissiju, da je do cilja varno pripeljal zeleno majico, v sprintu je poskusil priti do etapne zmage, a je moral priznati premoč Italijanoma Viscontiju na prvem in Ulissiju na drugem mestu.

"Imel sem v mislih, da pripravim najboljše izhodišče za Diega. Mogoče sem malo prepočasi prišel v krožno križišče. Vse sem dal od sebe. Visconti je bil močnejši in zasluženo zmagal," je Pogačar pokomentiral sprint. O klancu pa je dejal: "Danes je bila popolnoma druga zgodba. Vreme mi je bilo bolj pisano na kožo, klanec pa je bil daljši. Zadovoljen sem, jutri lahko gremo po končno zmago."

Kolesarje zadnji dan slovenske pentlje čaka 167,5 km dolga etapa med Trebnjem in Novim mestom, ki glede na svoj precej ravninski profil ne bi smela premešati kart na vodilnih mestih v skupnem seštevku. Pogačar bo v nedeljo branil belo majico najboljšega po točkah, Vlasov modro za najboljšega hribolazca, Ulissi pa zeleno za najboljšega v skupnem seštevku ter rdečo za najboljšega po točkah. V skupnem seštevku je Visconti skočil na drugo mesto, Vlasov je tretji, Pogačar pa četrti.

Izidi 4. etape Dirke po Sloveniji:

1. Giovanni Visconti (Ita/Neri Sottoli–Selle Italia–KTM) 4:00:53
2. Diego Ulissi (Ita/UAE Emirates)
3. Tadej Pogačar (Ita/UAE Emirates)
4. Aleksandr Vlasov (Rus/Gazprom) vsi isti čas
5. Andrea Vendrame (Ita/Androni) 0:32
6. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)
7. Fausto Masnada (Ita/Androni) vsi isti čas
8. Ben Hermans (Bel/Israel Cycling Academy) 1:38
9. Cameron Meyer (Avs/Mitchelton-SCott) 2:22
10. Lorenzo Rota (Ita/Bardiani)
...
15. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) vsi isti čas
17. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 3:19
21. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 4:14
26. Kristjan Hočevar (Slo/slovenska reprezentanca)
29. Martin Lavrič (Slo/slovenska reprezentanca) 6:32

- skupno:
1. Diego Ulissi (Ita/UAE Emirates) 15:39:28
2. Giovanni Visconti (Ita/Neri Sottoli) + 0:22
3. Aleksandr Vlasov (Rus/Gazprom) 0:25
4. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 0:30
5. Andrea Vendrame (Ita/Androni) 1:04
6. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott) 1:08
7. Fausto Masnada (Ita/Androni) 1:14
8. Ben Hermans (Bel/Israel Cycling Academy) 2:14
9. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 2:58
10. Radoslav Rogina (Hrv/Adria Mobil) 4:49
...
14. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 5:40
26. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 16:24
29. Kristjan Hočevar (Slo/slovenska reprezentanca) 17:01

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
23. 06. 2019 09.53
+1
se vidi da ni nobenega zanimanja za to dirko, štirje komentarji,pa en kup zaprtih cest za teh par rekreativcev
apodgra
22. 06. 2019 19.30
+10
Tadej je vrhunsko opravil svoje delo in Ulissija varno pripeljal do cilja . Če bi Roglič imel ob strani Tadeja , bi se dirka po Italiji končala drugače.
uporabnica1
22. 06. 2019 17.48
+9
Bravo Tadej in ostali naši💪
Bourne
22. 06. 2019 15.36
+3
Cuden naslov. Kot sem jaz videl, je jokal Visconti in ne Ulissi, ki je zmago posvetil preminulemu prijatelju.
misko5lin
22. 06. 2019 19.22
+2
Prav si videl. Jokal je Visconti, ker mu je umrl prijatelj. Tako tudi piše. Ulissi pri solzah sploh ni omenjen.