Drugi športi

Na novogoriškem reliju tudi nemški princ in podpredsednik zveze FIA

Nova Gorica, 22. 09. 2023 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Od "mračne" preizkušnje po mestnih ulicah do najdaljšega dirkaškega dne in močne konkurence. Pa 533 kilometrov, 15 hitrostnih preizkušenj in 94 posadk iz 17 različnih držav. Na Goriškem se začenja Mahle 11. Rally Nova Gorica, ki poleg "starih znancev" tekmovanja, nekateri se na primer novogoriškega relija udeležujejo od samega začetka, prinaša tudi marsikatero novost. Med njimi je zagotovo udeležba mladih talentov iz vrst FIA Rally Star, ki prihajajo s petih različnih kontinentov. Pa prisotnost pravega princa in tudi podpredsednika mednarodne avtomobilistične zveze FIA.

"Če smo lahko med Eco Rallyjem slišali čivkanje ptic, bo tokrat popolnoma drugače. Na goriških cestah bo glasno, vonjati bo mogoče bencin in adrenalin," obljubljajo organizatorji že 11. edicije Rallyja Nova Gorica. Začelo se bo v samem središču, danes zvečer, ko se bo 94 posadk v nočni etapi podilo po mestnih ulicah Nove Gorice. Superspecial, kot se imenuje ta etapa, je tudi tradicionalno ena izmed bolje obiskanih in bolj atraktivnih hitrostnih preizkušenj na novogoriškem reliju.

Rally Nova Gorica
Rally Nova Gorica FOTO: Rally Nova Gorica

94 posadk iz 17 različnih držav bo dirkaški vikend začelo z dobrima dvema kilometroma dirkaške preizkušnje. "Splošno pravilo velja, da je na taki preizkušnji reli mogoče izgubiti, ne pa ga dobiti. Prav tako je to edina preizkušnja, kjer posadke štartajo od najvišje proti najnižji štartni številki," so kot zanimivost navedli organizatorji Rallyja Nova Gorica.

Celoten reli sicer skupaj meri kar 533 kilometrov ter šteje skupaj 15 hitrostnih preizkušenj. Dan pozneje bo tako sledil najdaljši dirkaški dan, ki bo trajal od ranega jutra do poznega večera. Celotni dirkaški vikend pa se zaključuje v nedeljo, ko bodo vozniki skušali ujeti še zadnje točke prednosti pred svojimi sotekmovalci.

FIA Rally Star, nekdanji svetovni prvak in 12. princ Thurn in Taxis

Na listi prijavljenih so tudi predstavniki nekaterih držav, ki bodo prvič vozili po slovenskih cestah. Med njimi so na primer tekmovalci iz Avstralije, Peruja, Omana. Iz prav teh držav pa prihajajo trije od petih mladih tekmovalcev FIA Rally Star. To je globalni izbor novih talentov svetovnega relija, ki so potekali na različnih celinah.

Direktor dirke Miha Levec poudarja, da je to zanje velika čast. "Verjamemo namreč, da bodo ti tekmovalci v prihodnosti vozili v svetovnem prvenstvu. Čez 10 let bomo tako lahko rekli, da so nekoč vozili tudi v Novi Gorici," je dejal.

Rally Nova Gorica
Rally Nova Gorica FOTO: Rally Nova Gorica

Mednarodno dirko si bo v živo ogledal tudi podpredsednik mednarodne avtomobilistične zveze FIA (zadolžen za področje športa) Robert Reid, ki je leta 2001 kot sovoznik Richarda Burnsa postal celo svetovni prvak v reliju. Njegova primarna vloga bo sicer mentorstvo posadk v okviru izbora FIA Rally Star.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In kaj vse še razkriva lista prijavljenih dirkačev? Voznika Mitja Bratina in Igor Žbogar sta do zdaj odpeljala vse izvedbe relija v Novi Gorici, med sovozniki pa ima popoln izkupiček tudi Darko Vončina. Največ zmag (kar štiri) si je medtem na goriških cestah priboril Italijan Claudio De Cecco, lansko zmago pa bosta na 11. izvedbi skušala ubraniti slovenska asa Rok Turk in Blanka Kacin. "To je bila sploh prva zmaga slovenske posadke na tekmovanju Rally Nova Gorica," izpostavljajo organizatorji. Po štirih odpeljanih relijih za državno prvenstvo pa v Novo Gorico kot vodilna sicer prihajata Marko Grossi in Tara Berlot

A med 94 posadkami se bo za stopničke boril tudi pravi nemški princ. Natančneje gre za nemškega aristokrata, poslovneža in voznika dirkalnih avtomobilov ter seveda 12. princa Thurn in Taxis, Alberta von Thurn und Taxisa. S sovoznico Jaro Hain bosta tekmovala pod zaporedno številko 3.

Se Novi Gorici v prihodnosti obeta evropsko prvenstvo?

Sicer si organizacijski odbor prizadeva, da bi na vsakih nekaj let v tekmovanje prinesli nekaj novega, naredili nekakšno nadgradnjo. "Zdaj sicer že predolgo ostajamo na istem," prizna Renato Hvala, ki bi ga lahko oklicali kar za očeta te novogoriške dirke. A to ne pomeni, da ne pogledujejo v prihodnost.

"Želimo si narediti korak dalje, želimo dobiti evropsko prvenstvo v reliju," prizna. Glede časovnice pa si za zdaj še ne upa napovedovati. "Morda bo to že naslednje leto, morda leta 2025, ko bi lahko dirko izvedli tudi v sklopu evropske prestolnice kulture, ki prihaja na Goriško," vseeno namigne.

Trenutno ni sicer še nič dogovorjeno, so pa že začeli navezovati stike z Italijo. "Za začetek smo že lani s progo prestopili mejo in zapeljali čez Trg Evrope, ki povezuje obe Gorici, nato pa smo se vrnili v Slovenijo. Letos smo na Eco Rallyju naredili korak dlje in čez italijanska Brda oz. Coglio speljali tudi točnostno preizkušnjo," pojasni.

Novogoriški župan Samo Turel si želi, da tako Rally Nova Gorica kot tu Eco Rally z leti le še rasla in prispevala k promociji celotnega teritorija. "Vsaka prireditev, ki je mednarodnih razsežnosti, zagotovo doda tisti kamenček v mozaiku prepoznavnosti tega območja, zato je vsaka zagotovo dobrodošla. Ob tem pa v naše kraje pripelje številne domače in tudi tuje obiskovalce," doda.

S pogledom v prihodnost pa se Renato Hvala spominja tudi preteklosti in začetkov Rallyja Nova Gorica, ki je postal, kot pove tudi novogoriški župan, že "klasika septembrskih prireditev" na Goriškem. "Najprej je bila želja, nato sem dal pobudo za organizacijo krajšega tekmovanja reli sprint." In tako se je leta 2012 na Banjški planoti odvil prvi Rally Nova Gorica. "Takrat je bilo za državno prvenstvo običajno prijavljenih od 30 do 40 avtomobilov. Mi smo jih imeli 60 in izkazalo se je, da gremo v pravo smer," se spominja.

Lista_prijav_Rally_Nova_Gorica
  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

profi
22. 09. 2023 10.39
-1
Kar neki,brezvezno ropotanje
gz9999
22. 09. 2023 09.39
+1
tega "nemškega aristokrata, poslovneža in voznika dirkalnih avtomobilov ter seveda 12. princa Thurn in Taxis" bi za začetek za nekaj mesecev poslal v kakšen rudnik v Kongo
Malo_sutra
22. 09. 2023 11.03
+2
Zakaj? Ce se je znajdu in ima denar naj ga ima… kaj smo mu mi krivi ce smo nesposobni.
zmerni pesimist
22. 09. 2023 08.55
+4
Gospodje z bencin avti jahtami in letali meni pa kolo na elektriko tole pa ne bo šlo skozi
motorist_mb
22. 09. 2023 08.31
+0
Tud mi bi meli dirko na Pohorje gor če ne bi...
yugo13
22. 09. 2023 09.41
+1
Saj ste ga imeli Rally Maribor, samo ne vem zakaj ga ni več...