Drugi športi

Na Poljskem črni trakovi, minuta tišine, start skozi simbolna črna vrata

Varšava, 06. 08. 2019 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Črni trakovi, minuta tišine, start etape skozi simbolna črna vrata ... Kolesarji na dirki po Poljski so četrto etapo začeli v spomin mlademu belgijskemu kolesarju Bjorgu Lambrechtu, ki se je v ponedeljek tragično ponesrečil na dirki. Dvaindvajsetletnik se je med padcem huje poškodoval, pozneje pa med operacijo v bolnišnici umrl.

Bjorg Lambrecht je v kratki karieri dosegel kar nekaj izvrstnih rezultatov.
Bjorg Lambrecht je v kratki karieri dosegel kar nekaj izvrstnih rezultatov. FOTO: Twitter

Nesrečni Bjorg Lambrecht je padel na 48. kilometru tretje etape dirke po Poljski. Kljub takojšnemu zdravniškemu posredovanju, oživljanju na mestu nesreče in helikopterskemu prevozu v bolnišnico v Rybniku je umrl na operacijski mizi.

Prireditelji dirke so zaradi tragične smrti oziroma v spomin na Lambrechta skrajšali današnjo četrto etapo dirke po Poljski, na kateri uspešno nastopata tudi Slovenca Luka Mezgec in Matej Mohorič, s 173 na 133,7 kilometra ter odpovedali vse spremljevalne prireditve, poleg tega današnji vrstni red ne bo štel v skupno razvrstitev.

V ospredju so četrto etapo z ramo ob rami začeli Lambrechtovi moštveni kolegi ekipe Lotto-Soudal, se zaustavili na 48. kilometru v bližini usodnega padca ter se mu poklonili še z drugo minuto tišine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Etapa, ki so jo sodniki nevtralizirali, se je tudi končala z minuto molka. Prva je cilj, v katerem je bilo na veliko izpisano Lambrechtovo ime, označeno tudi z njegovo startno številko 143 ter odeto v belgijsko zastavo, prečkala šesterica njegovih moštvenih kolegov, mnogi od njih so končali v solzah. Nato so cilj prevozili vsi tekmovalci in se za konec spet poklonili preminulemu kolegu.

Tožilstvo v Rybniku na jugu Poljske je nedavno tudi začelo preiskavo o vzrokih nesreče.

Lambrecht je veljal za velik up belgijskega kolesarstva. Rodil se je v Gentu in prve vidne uspehe dosegel na enodnevnih klasikah. Bil je četrti na Valonski puščici, peti na Puščici Brabanzona in šesti na dirki Amsteld Gold Race. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku je na cestni dirki do 23 let osvojil srebrno medaljo.

Junija lani je podaljšal pogodbo z ekipo Lotto do 2021, imel pa je eno ključnih vlog v moštvu na večetapnih dirkah; 24. avgusta bi moral drugič v karieri nastopiti na Vuelti po Španiji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jurek Jurek
07. 08. 2019 08.25
+1
mariborviola
06. 08. 2019 21.03
+9
Poklon, počivaj v miru
komarec
06. 08. 2019 18.41
+24