Drugi športi

Nad slovenskega zmagovalca Lige prvakov s suspenzom

Zagreb, 10. 04. 2024 00.09 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
28

Nekdanji slovenski rokometni reprezentant, lani zmagovalec Lige prvakov z Magdeburgom, Marko Bezjak, se je zaradi odrivanja delegata derbija hrvaškega prvenstva med Nexejem in Zagrebom znašel v disciplinskem postopku Hrvaške rokometne zveze. Grozi mu celo dosmrtna prepoved igranja.

Sodniki, natančneje rokometni sodniki, pogosto presenetijo. S stališča igralcev večkrat negativno kot pozitivno. Če vprašaš sodnike, so igralci, sploh pa trenerji tisti, ki se ne znajo obnašati, se ravnati po kriteriju, ki ga določita delivca pravice. Za lažje razumevanje, resnica je vedno nekje vmes, igralci bi pravila upoštevali do mere, ko jim ustreza, sodniki zelo pogosto počnejo enako. Zakaj? Vprašanje, na katerega je nemogoče poiskati odgovor, saj so sodniki ogorčeni, če jim kaj rečeš, prepričani v svojo nezmotljivost. Sodniki imajo za pretirano razgrete vselej zdravilo, imenovano rdeči karton, v kolikor gre za nedopustno potezo, potrebno dodatnega kaznovanja, lahko izkoristijo še modrega. Pa ga? Po občutku! Zakaj v rokometu ne uporabljajo pogosteje sistema VAR? Zakaj za napake ne odgovarjajo, kot denimo igralci, trenerji?

Nekaj iztočnic, zaradi katerih se lahko sleherni rokometni delavec na sončni strani Alp vpraša, ali je sezona regularna? Ali je bilo na pokalnem zaključku sezone za moške vse tako, kot mora biti? Kako je lahko na igrišče med tekmo pritekel igralec, izključen z rdečim kartonom, in posredoval v petelinjenju med polfinalistoma tekmovanja? Kakšna je dinamika opravljanja nalog disciplinskega sodnika? Zakaj delegat kdaj pa kdaj pozabiti prijaviti kakšno za nekoga pomembno, za drugega nepomembno zadevo? 

Marko Bezjak se je minulo sezono z Magdeburgom veselil naslova zmagovalca Lige prvakov, na Hrvaškem pa ga čaka huda disciplinska kazen.
Marko Bezjak se je minulo sezono z Magdeburgom veselil naslova zmagovalca Lige prvakov, na Hrvaškem pa ga čaka huda disciplinska kazen. FOTO: AP

No, na Hrvaškem, v 'slovenskem' Nexeju iz Našic (Marko Bezjak, Aleksander Velkavrh, Gal Marguč), se o sojenju ta hip ne pogovarjajo. Bolj o umirjanju strasti po derbiju z vsemogočnim Zagrebom, ki si ne dovoli, da bi mu kdo prišel povsem blizu. Kaj vse se je dogajalo na tekmi, najbolje vedo igralci, opazovalci s tribun pretesne dvorane Sportska dvorana kralja Tomislava. Tudi, zakaj je prekipelo igralcem v zelenih dresih na igrišču. Bržčas zaostanek za hrvaškimi prvaki s 16:9 ni edini razlog, da je prekipelo nekomu, kot je Fahrudin Melić, ki se lahko pohvali tudi z igranjem za sloviti Paris Saint Germain, ali pa Ormožan Marko Bezjak, lani zmagovalec Lige prvakov z Magdeburgom, ki naj bi napadel delegata Anteja Josića.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ekspresno sprožen disciplinski postopek

Glede na dogodke v Našicah so rokave zavihali pri Hrvaški rokometni zvezi (HRS), disciplinski sodnik ima polne roke dela, kazni za dogodke sledijo. Najhujša kazen čaka nekdanjega slovenskega reprezentanta Bezjaka. 37-letniku grozi od treh mesecev suspenza pa do dosmrtne prepovedi. "V pravilniku jasno piše, da se tekmo v takšnih primerih registrira z 10:0, da moštvu, ki je odgovorno za prekinitev dvoboja, odvzamemo točko in sprožimo disciplinski postopek. V tem disciplinskem postopku so nekateri detajli še pod znakom vprašaja, saj do ponedeljkovega jutra še nismo prejeli vseh poročil. No, Marko Bezjak, rokometaš Nexeja, je zaradi napada na uradno osebo trenutno suspendiran, kazen pa bo določena po zaključku disciplinskega postopka. Lahko govorimo o treh mesecih, šestih ali pa dosmrtni prepovedi," je v prvih pojasnilih jasen vodja tekmovanja Ante Ančić.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
10. 04. 2024 13.12
+2
Daleč od tega da bi Bezjaka zagovarjal pri dejanju ki ne sodi na športna igrišča in zagotovo je delegata namenoma zadel , je pa po drugi strani delegat čist pretirano odreagiral zato se ne čudim komentarjem da bi moral dobit oskarja ! Verjamem da je Bezjak občutil da se njegovemu klubu dela krivica , a odreagiral je narobe in on je tisti ki bo potegnil najkrajšo , upam da ni bila to njegova zadnja tekma ...
masai mara
10. 04. 2024 12.42
+1
Vse skupaj ni bilo nič. Mediji napihujejo zgodbo. Kazen bi moral dobiti delegat, ki je simuliral napad. Pri košarki dobi tak igralec tehnično napako.
Yon Dan
10. 04. 2024 10.12
+1
Še ena kabalistična grožnja. Vse skupaj ni bilo nič.
Intihar
10. 04. 2024 08.04
+4
kmetavzar123
09. 04. 2024 21.04
+4
Po videnem si apsolutno zasluži kazen, ampak lepo vas prosim, malo bolj se ga je dotaknil 3 mesece je max, kaj si zasluži za to potezo. Delegat je"glumac na kvadrat" neki stari seronja še bolniško oskrbo je izsilil 😂😂😂🤭, ta pa je ta pravi. Včasih človek ne more verjeti da so taki "glumci" neki delegati tekme. No vsem je jasno kam taki sodijo, samo na take tekme polne naboja ne, lp. 👌
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
09. 04. 2024 16.13
+5
Podkupljivost sodnilov pri rokometu je stalnica…
Sisli288
09. 04. 2024 15.19
+8
Kdaj bojo pa nesposobni sodniki in delegati dobili prepoved?
Zmajevo gnezdo
09. 04. 2024 14.12
+10
Hrvaška je res destinacija, še malo pa se bojo še v cerkvi tepli. Glede na to da beremo že vsak teden o nekih pretepih, izgredih, se človek vpraša ali so res hrvati tako nesposobni zadrževati svojih čustev ali pa bi morala celotna hrvaška počasi ščistiti te Dinamovske izdajalce. To je ena samo korupcija ki ne pelje več nikamor.
Ronaldo9
09. 04. 2024 13.40
-2
Bravo Bezle! zaslužu si je en duelček,kazen za simuliranje delegatu!
titomeni
09. 04. 2024 13.20
+17
Delegat bi lahko bil pa kaznovan za simuliranje
Prleški Ivek
09. 04. 2024 13.01
+15
Hrvatje bodo verjetno morali pripeljati sodnike iz drugih držav, kot pri nogometu. Korupcija je ku....
testosteron
09. 04. 2024 12.52
+22
Ta delegat pa je padel , kot da bi mu Mike Tyson eno okol kepe pripeljal - Bezjak si zasluži kazen - ne pa doživljenski suspenz !
Levji
09. 04. 2024 13.09
+5
Levji
09. 04. 2024 13.09
+5
marjanovic.drazen
09. 04. 2024 12.43
+4
Hitro je pobral Hrvasko mentaliteto hahahah. Malo preklinjanja, agresije
Wrako
09. 04. 2024 12.28
+10
pa tip je star 75let,kaj dela na tekmi? grem stavit da ne vidi ne slisi,pa manjsi odriv ga je spravil na tla za pol ure🤦🤦 penzija pa najvec kilometer od hise lahko gre pes….
Bubba
09. 04. 2024 12.28
-12
Prepotentnež pač....
Medo44
09. 04. 2024 12.21
+16
Za tak dotik doživljenski suzpenz. Za kaj pa pri dopingu tega ne poznajo?
Banion
09. 04. 2024 12.20
-1
nešportno obnašanje? Kaj j odgovor na provokacije ali napačne , za nekoga škodljive odločitve? Sodniki so zelo zaščiteni pred rakcijami igralcev, a igralci so povsem nemočni pred krivo odločitvijo sodnika. Ni čudno da komu popustijo živci, najprej naj nekdo nevtralen pregleda potek tekme in sojenje in to ne sme biti hrvat ker pri njih je jasno da smo slovenci vnaprej krivi, tudi ko te ustavi njihov policaj. Sem doživel da so me ustavili in kazali na radarju, brez slike vozila, koliko sem peljal oziroma prekoračil hitrost. Na vprašanje če je to posnetek mojega avtomobila, kajti tisto kar so mi kazali je bilo bistveno več kot sem res peljal, so skoraj znoreli in mi začeli groziti z zaporom. Nič ni pomagalo da sem jim povedal koliko sem res peljal in peljal sem prehitro. Plačal sem mastno kazen brez računa, niti vprašati si nisem upal za njega. Pritoži se če se imaš komu. Ko sem izkušnjo razlagal kolegu ki se veliko vozi tam doli mi je rekel da sem jo poceni odnesel. A mi slovenčki še kar rijemo na njihovo morje in jim nosimo enar
Panter 63
09. 04. 2024 12.48
+5
Ne nabijaj brez veze. Kje pa v Slo imas sliko vozila ce te dobi na radar. Razen na stacionarni. Imas samo razdaljo in koliko si peljal. In si se nasel tam pametovati.
SEJBOBOL
09. 04. 2024 12.02
+10
Zaead teka z ramami je padu dol 😁😁 . Tak delegat sodi v penzijo ce ne more srat na mogah zarad enga trka ...
S123P
09. 04. 2024 11.57
-8
Hja...haha. Res je, kot pišeta komentatorja spodaj- nešportno obnašanje ne sodi na igrišča, AMPAK! Tudi marsikateri sodnik ne paše tja! In da, to ni način in tako ne bomo nikamor prišli, če se bo vsak znesel nad sodnikom tako, kot misli, da si sodnik zasluži (in bodi pošteni, nekateri si res bi!). AMPAK! Je kdo pogledal tekmo? Vsaj posnetek tega 'napada' na delegata?! 🤣🤣🤣 Da, Bezjak v vsem skupaj ni nedolžen, ni mu bilo treba tam mimo in se je obregnil v tipa. AMPAK! Tako kot se je model zvabil po tleh...OMB! Ta je vsaj z Neymarjem v šolo hodil! Če pa je tako švoh, da ga nek tak kontakt spravi na tla, pa nima kaj iskati izven doma za ostarele in potrebne pomoči! Blamaža čista! In glede na vse skupaj bratom Hrvatom svetujem, da pri njih vsi, ki niso Zagreb, nehajo igrati rokomet in se primejo nečesa drugega. Ker nima smisla. To je kot pri nas- vsaj v ženskem rokometu. Zoki skrbi, da obstaja le Krim. In sploh ne vidi, kot očitno ne prijatelj Gobac, kakšno škodo delata športu s tem, ko konkurenco onemogočata na načine, ki športu niso v ponos! Brez konkurence si glavni petelin na vasi, svet je precej večji in bo ostal nedosegljiv, dokler se bodo s klubi igrali nesposobni posamezniki... Pa za sodnike naj tudi že začnejo veljati neka pravila in tudi posledice za nesposobno sojenje. Preveč jih je takih, ki bi jih človek z veseljem tepel!
inside1
09. 04. 2024 11.36
+15
Zelo nespametna poteza.....čeprav ni se ravno direkt zabil vanj.....