Drugi športi

Nadal gladko opravil uvodno nalogo, zanesljiva tudi Bartyjeva in Medvedjev

Melbourne, 09. 02. 2021 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š., STA, M.G.
Komentarji
2

Drugi nosilec na teniškem odprtem prvenstvu Avstralije Rafael Nadal je gladko s 3:0 v nizih napredoval v 2. krog, podobno je uspelo tudi ruskima igralcema Andreju Rubljovu in Danilu Medvedjevu. Dobro sta turnir v Melbournu začeli tudi branilka naslova Američanka Sofia Kenin in prva igralka sveta Avstralka Ashleigh Barty.

Rafael Nadal je uspešno začel nastope na OP Avstralije.
Rafael Nadal je uspešno začel nastope na OP Avstralije. FOTO: AP

Srbski teniški igralec Laslo Đere je bil prvi tekmec Rafaela Nadala v Melbournu, Španec pa je v slabih dveh urah dobil tri nize (6:3, 6:4, 6:1) in napredoval v 2. krog prvega turnirja za grand slam v sezoni. Nadal je pred začetkom turnirja sicer tožil zaradi poškodbe hrbta, a se na dvoboju to ni prav nič poznalo. "Za menoj je napornih 15 dni, imel sem nekaj težav, a danes je bilo vse v redu. Zmagal sem v treh nizih, to sem potreboval. Nisem pripravljen tako, kot bi želel, a sem zadovoljen, da sem tukaj in da lahko igram," je dejal Nadal.

"Tukaj sem, da dam vse od sebe. Kaj več težko povem. Zdaj imam na voljo dan več, da se pripravim. Vsak dan je v tem pogledu pomemben. V Avstraliji si želim ostati čim dlje," je v pogovoru po koncu dvoboja nadaljeval zmagovalec 20 grand slamov in dodal: "Tenis je pomemben del naših življenj, a trenutno se spopadamo s pomembnejšimi stvarmi. Vsi smo pogrešali navijače, ki so velik del spektakla. Vsi smo hvaležni, da so tu, ampak preden povsem napolnimo tribune po svetu, moramo biti odgovorni in rešiti druge težave." 

V drugem krogu se bo Nadal pomeril z Američanom Michaelom Mmohom, ki je po petih nizih ugnal Srba Viktorja Troickega. V nadaljevanje turnirja se je prebil tudi Špančev morebitni tekmec v četrtfinalu. Grk Stefanos Cicipas ni imel prav nobenih težav proti Francozu Gillesu Simonu. Slavil je s 6:1, 6:2, 6:1 po vsega 93 minutah. V drugem krogu se bo pomeril z domačinom grškega rodu Thanasijem Kokkinakisom.

Napredoval je tudi Italijan Matteo Berrettini. Deveti nosilec je v pripravljalnem obdobju igral odlično, danes pa je v treh nizih premagal nekdanjega finalista OP ZDA Južnoafričana Kevina Andersona s 7:6 (9), 7:5, 6:3.

Od nosilcev sta se v moški konkurenci presenetljivo poslovila Belgijec David Goffin, ki ga je v petih nizih premagal domačin Alexei Popyrin, in Španec Roberto Bautista-Agut, ki je bil v štirih nizih nemočen proti Moldavcu Raduju Albotu.

Rubljov potrdil dobro formo
23-letni  Rus Andrej Rubljov je za uvod gladko s 6:3, 6:3, 6:4 izločil Nemca Yannicka Hanfmanna, a je po tekmi opozoril, da se zaveda, da ga čakajo precej težji dvoboji. "Rad igram na tri dobljene nize. Ne proti igralcem, ki imajo močne udarce, temveč proti najboljšim, ki imajo radi dolge izmenjave, kot so Medvedjev (Danil,), Schwartzman (Diego), Novak (Đoković) in Rafa (Nadal). Da se lahko meriš z njimi, moraš pokazati svojo najboljšo raven igre tudi tri ali pet ur in za to moraš biti fizično močan," je razmišljal Rubljov, ki je v dobri formi pričakal novo sezono. 

Ruski teniški igralec pravi, da je v pripravah na sezono največ delal na vzdržljivosti, da bo lahko zdržal pet nizov proti najboljšim na svetu. Dobil je vseh pet dvobojev letos, v koronskem letu 2020 pa je osvojil pet turnirskih zmag, največ med vsemi. V naslednjem krogu se bo pomeril z Brazilcem Thiagom Monteirom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izkazal se je tudi Danil Medvedjev, ki je nedvomno eden od favoritov za končno slavje. "Celo svoje življenje sem garal, da sem zdaj lahko eden od njih," je dejal po dvoboju proti Kanadčanu Vašku Pospišilu, ki ga je na igrišču Margaret Court premagal gladko s 6:2, 6:2 in 6:4.

S tem je na dobri poti, da postane komaj tretji Rus z lovoriko turnirjev velike četverice po Jevgeniju Kafelnikovu in Maratu Safinu. "Na to se ne oziram. Jaz si želim le zmagovati na vsaki tekmi posebej," je dejal 24-letnik: "Veliko me sprašujejo o tem, a če sem med favoriti, to ni slaba stvar. Pravzaprav je to dobro, saj sem vse življenje delal, da bi bil med njimi. Zelo sem vesel, da mi je uspelo." A Medvedjev je dodal, da ne sme prehitevati, saj se v Melbourne Parku doslej v štirih poskusih še ni prebil v četrtfinale: "No, kot veste, je treba dobiti sedem tekem. Zdaj sem dobil šele prvo in pred mano jih je še šest. In to proti samim močnim tekmecem. A počutim se samozavestno."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekoliko nervoze je v uvodnem krogu Melbourna pokazala Sofia Kenin, ki v Melbourne Parku brani naslov. Američanka z ruskimi koreninami je s 7:5 in 6:4 ugnala domačinko Maddison Inglis, ki je zunaj stoterice na svetovni lestvici, po tekmi pa je bila zelo nezadovoljna. "Seveda nisem zadovoljna z načinom, kako sem igrala," je dejala 22-letna Keninova, ki je ob vrnitvi na igrišče Roda Laverja naredila 27 izsiljenih napak.

Zato pa se je že poslovila zmagovalka OP Avstralije 2012 in 2013 Viktorija Azarenka. Belorusinja, ki je bila ena od udeležencev turnirja, ki so morali po prihodu na peto celino prestati strogo 14-dnevno karanteno, med katero niso smeli zapustiti hotelskih sob, je že med dvobojem tožila zaradi težav z dihanjem. Lanska finalistka OP ZDA je v pripravah na turnir tako odigrala le en dvoboj, v drugem nizu pa je začela hlastati za zrakom in uporabljati inhalator, nato pa se je zdelo, kot da se bo na igrišču zgrudila. Po zdravniškem premoru je igrala naprej, vendar izgubila s 5:7 in 4:6 proti Američanki Jessici Pegula.

Prva igralka sveta Avstralka Ashleigh Barty je na najboljši možen način začela OP Avstralije. Štiriindvajsetletnica je v prvem krogu dvakrat s po 6:0 odpravila Črnogorko Danko Kovinić. Teniška številka 1 je uprizorila popolno vrnitev na igrišča. Potem ko se je lani zaradi koronavirusne pandemije vzdržala potovanj in približno leto dni ni odigrala nobene tekme, je prvič stopila na igrišče v začetku februarja v okviru priprav na Australian Open.

V nedeljo je Bartyjeva na turnirju Yarra Valley Classic prišla do devete zmage v karieri, tokrat pa je nadaljevala dobre predstave in proti črnogorski tekmici v 44 minutah oddala le deset točk. "Na igrišču sem se počutila odlično. Skušala sem ostati osredotočena na svoj sistem priprave in igre, na nekakšno rutino, predvsem pa sem želela na igrišču uživati," je dejala Bartyjeva, ki upa, da bo končala 43-letno avstralsko sušo med posameznicami na domačem turnirju.

Napredovala je tudi peta nosilka Ukrajinka Jelina Svitolina, ki je s 6:3 in 7:5 (5) premagala Čehinjo Marie Bouzkouvo.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Volaj
09. 02. 2021 10.01
+1
Nadal na končno zmago 👍
Sale nacionale
09. 02. 2021 13.09
-2