Drugi športi

Nadal po skoraj letu dni odigral prvi posamični dvoboj in zmagal

Brisbane, 02. 01. 2024 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Španski teniški igralec Rafael Nadal, nekdanja številka ena, se je po skoraj enem letu odsotnosti zaradi poškodbe vrnil na igrišča. Na turnirju ATP v Brisbanu z nagradnim skladom 598.470 evrov se je pomeril z Avstrijcem Dominicom Thiemom, nekdanjim zmagovalcem odprtega prvenstva ZDA, in zmagal.

22-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je pri svojih 37 letih še vedno zmožen odlične teniške igre. Dominica Thiema je v uvodnem nastopu na turnirju v Brisbanu pred polnimi tribunami Pat Rafter Arene ugnal z izidom 2:0 v nizih, s 7:5, 6:1.

Za zmago v dvoboju proti Thiemu je Rafael Nadal potreboval uro in 29 minut. Tudi Thiem, nekdanji tretji igralec sveta, je prav tako padel na lestvici po poškodbi zapestja. Zmagovalec OP ZDA 2020 je zdaj na 98. mestu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Danes je resnično čustven in pomemben dan zame po verjetno najtežjem letu v moji teniški karieri, brez dvoma," je dejal Nadal v prvi izjavi na igrišču. "Dobil sem priložnost, da se vrnem po enem letu in igram pred to neverjetno publiko in igram, mislim, da na zelo pozitivni ravni. Ta moj prvi dvoboj je nekaj, na kar smo lahko ponosni vsi, jaz, moja ekipa in družina, ki sta me podpirali vsak dan v zadnjem letu."

To je bil prvi posamični dvoboj španskega zvezdnika po skoraj enoletnem premoru zaradi poškodbe. Pred današnjim dnem je nazadnje v posamični konkurenci igral 18. januarja lani, ko je v drugem krogu odprtega prvenstva Avstralije v treh nizih izgubil proti Američanu Mackenzieju McDonaldu.

Rafael Nadal
Rafael Nadal FOTO: AP

Kasneje je bil 37-letni teniški igralec odsoten zaradi poškodbe kolka, zaradi česar je padel na 672. mesto na lestvici ATP.

Rafa se bo v drugem krogu Brisbana pomeril z zmagovalcem obračuna med Rusom Aslanom Karacevom in Avstralcem Jasonom Kublerjem.

Majorčan je v nedeljo že zaigral v dvojicah, ko je na turnirju v Brisbanu skupaj s španskim rojakom Markom Lopezom izgubil proti avstralski dvojici, Maxom Purcellom in Jordanom Thompsonom s 4:6 in 4:6.

Brisbane za Nadala pomeni pripravljalni turnir pred odprtim prvenstvom Avstralije, prvim turnirjem za veliki slam v sezoni, ki se bo začelo 14. januarja. Nadal je turnir v Melbournu osvojil dvakrat, in sicer v letih 2009 in 2022.

Zmaga v dvoboju proti Thiemu je bila Nadalova 1069. v njegovi poklicni karieri, kar ga uvršča na četrto mesto na večni lestvici, za Jimmyjem Connorsom (1274), Rogerjem Federerjem (1251) in Novakom Đokovićem (1076). Nadal je na peto mesto potisnil Ivana Lendla (1068).

Nadal je sicer že pred časom napovedal, da bo leto 2024 verjetno njegova zadnja sezona v karieri. Prvi vrhunec bo odprto prvenstvo Avstralije, ki se bo v Melbournu začelo čez slaba dva tedna. Velik cilj kralja peščenih igrišč je odprto prvenstvo Francije v Parizu, ki ga je osvojil že 14-krat, nato pa še olimpijske igre. Olimpijski teniški turnir bo prav tako v francoski prestolnici.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JB007
02. 01. 2024 15.57
-1
Bravo majstore
Mariborrrrrrrrr
02. 01. 2024 19.52
-3
punkracij
02. 01. 2024 13.40
+1
Vse se je obrnilo Djoletu v prid,Rafa pa bo obstal na zavidljivih naslovih in zmagah na velikih turnirjih.