Drugi športi

Naj bo smerokaz Tadej Pogačar

Celje, 20. 06. 2022 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
5

Končana je 28. kolesarska dirka po Sloveniji. Znova je bilo izjemno. Velika planina popestritev, ki naj bi si jo ob cestah ogledalo med 70 in 80 tisoč obiskovalcev. Pogled v prihodnost pa je (še) negotov, saj sledi čakanje na potrditev nove ProSeries licence.

Capljanje za konkurenco ne pride v poštev. Slovenija se mora predstaviti kot kolesarska velesila tudi v organizacijskem smislu. Da ne bo prišel dan, ko licenca Mednarodne kolesarske zveze ne bo podaljšana. Morda je treba srednjeročno razmišljati, da se dirka podaljša za dan, dva, doda vožnja na čas, ekstremna kraljevska etapa, formata Vršič. Razumljivo, vse je povezano z denarjem, a človek nehote dobi občutek, da se vselej po koncu dirke lokalni prireditelji začenjajo držati za glavo in ugotavljati, da vendarle svetu, kamor je šla slika z 28. dirke po Sloveniji, niso pokazali vsega, kar bi morali.

Tadej Pogačar in Matej Mohorič
Tadej Pogačar in Matej Mohorič FOTO: Aljoša Kravanja

Tipičen primer so Celjani. Cilj na Starem gradu je nekaj, kar mnogi prireditelji širom zemeljske oble lahko le sanjajo. Ampak na gradu in ne pod njim. Imajo avditorij, obdan z obzidjem, ponosom mesta Friderikovim stolpom in tudi prireditvenim odrom. Kot naročeno, da se na priljubljeni slovenski turistični točki uredi "mini Verona", šolarji pa imajo tisti dan še športni dan in izkoristijo Pelikanovo pot za aktivnost v naravi, nato pa začutijo športni duh, ki ga na 464 metrov nadmorske višine prinesejo kolesarski asi. Štiri ekipe svetovne serije (UAE Team Emirates, Bahrain Victorious, Astana, BikeExchange), ki jim lahko brez slabe vesti dodamo Alpecin-Fenix, so kapital, ki se ga je potrebno zavedati. Dober glas seže v deveto vas, pravi star slovenski pregovor in morda bo ravno beseda nekoga iz omenjenih ekip tista, ki bo privabila še koga, morda tiste še mogočnejše. Morda bo njihova beseda celo ključna.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: Luka Kotnik

Imeti na dirki kar sedem slovenskih kolesarjev, ki nastopajo na ravni svetovne serije (Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Luka Mezgec, Jan Polanc, Jan Tratnik, Domen Novak, Matevž Govekar), med njimi najboljšega na svetu, je marketinško nekaj izjemnega. Znati to vnovčiti pa umetnost. A pot se ponuja sama po sebi, prirediteljem in vsem kolesarskim navdušencem ob cesti jo je pokazal Pogačar. Tisto, kar radi govorimo in še raje slišimo, je prenesel na slovenske ceste. Ponos (sploh v Komendi z dvigom roke vsem zbranim), uspeh, skromnost, nepopustljivost, borbenost in željo po zmagi. Predpogoji za uspešnost, tudi ko ni vse idealno.

Matej Mohorič, Jan Polanc, Primož Roglič, Tadej Pogačar in Luka Mezgec
Matej Mohorič, Jan Polanc, Primož Roglič, Tadej Pogačar in Luka Mezgec FOTO: AP

Zdesetkani, a premočni
Ko je pred startom 3. etape v Žalcu odjeknila novica, da je član ekipe Združenih arabskih Emiratov Mikkel Bjerg pozitiven na koronavirus, da odhaja preventivno domov tudi njegov sostanovalec v hotelski sobi Vegard Stake Laengen, v ekipi niso delali panike, ampak začeli reševati problem, niso iskali krivca, ampak rešitev, usmerili pogled v prihodnost, v naslednjo etapo, v to, kaj lahko naredijo, da se težave ne bi stopnjevale. Pred vrati je namreč dirka po Franciji, v tej sestavi je kar nekaj kandidatov, ki bodo tam nastopili, in nihče ne želi ostati brez nastopa. Uspeli so v nameri. Zmagali so, obiskovalci pa so jim neizmerno hvaležni za vse nepozabne trenutke, podpisane bidone, majice, fotografije, poglede, nasmehe. Tudi vsem drugim, ki so startali na dirki. Zato uživajmo, dokler traja, in se zgledujmo po najboljših. Da bo Slovenija v prihodnjih letih smerokaz tudi za tiste, ki za hip zaspijo na lovorikah.

Na Veliki planini je vladalo izjemno vzdušje.
Na Veliki planini je vladalo izjemno vzdušje. FOTO: Luka Kotnik
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oliguma
20. 06. 2022 15.38
+2
Kolesarjenje je za profije. Za rekreativce..pa dosti 2x tedensko .drugače rataš tak kot suha južna..te še ženska da čez koleno :-))
Lucky
20. 06. 2022 19.14
Verjetno bolje, kot da te ne more objet okoli pasu.
JEB. MOD.
20. 06. 2022 13.58
+0
pogi je na turu v franciji in v slo dokazal da zmore tudi brez ali pa samo z enim pomagačem !!ni zastojn No1 !!
JEB. MOD.
20. 06. 2022 13.59
+5
murinar
20. 06. 2022 10.19
+5
Super so naši mušketirji !