24°C

Dekleti, ki sta osvojili New York: prvič po Sereni in Martini v finalu dve najstnici

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Marko Gašparin /
KOMENTARJI
1
Obiskovalci največjega teniškega igrišča na svetu bodo v sobotnem finalu Odprtega prvenstva ZDA pozdravili dve najstnici. Slišita na ime Emma Raducanu in Leylah Fernandez ter imata kar precej skupnega, med drugim tudi to, da sta obe rojeni v Kanadi in to istega leta – 2002. Tri leta po tem, ko sta se v finalu katerega koli ženskega grand slama nazadnje srečali dve najstnici. Leta 1999 sta si v finalu US Opna namreč nasproti stali Martina Hingis in Serena Williams (zmagovalka).

Obe igralki imata poleg letnice in države rojstva še precej skupnih stvari: obe sta se tenisa naučili od svojih očetov. Če je na Emmo močno vplival oče Ian Raducanu, je Leylah s tenisom spoznal oče Jorge Fernandez, sicer nekdanji ekvadorski nogometaš. V tenisu slednji ni imel izobrazbe, a se ga je priučil sam, tako da je lahko začel trenirati svojo hčerko. Tako kot Raducanujeva ima tudi Fernandezova azijske korenine, saj mamina družina izhaja s Filipinov. Obe igralki se lahko pohvalita z razkošnim znanjem tujih jezikov, zelo uspešni pa sta bili tudi v šolskih klopeh.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Britanka Emma Raducanu je svojevrstno presenečenje in fenomen, saj se je v finale prebila, potem ko je na glavni turnir prišla skozi kvalifikacije. S svojo prikupnostjo je srca britanskih navijačev osvojila že v Wimbledonu, kjer se je na svojem sploh prvem grand slam turnirju prebila kar v osmino finala. Da gre za zunajserijsko igralko, je zdaj potrdila še v New Yorku, kjer se je na glavni del turnirja morala prebiti skozi kvalifikacije. Že zdaj je lahko nadvse zadovoljna, saj bo domov odšla vsaj s čekom za 1,05 milijona evrov. Ironično: še teden dni prej je igrala 84.600 evrov vreden challenger v Chicagu, kjer je v finalu morala priznati premoč prav tako 18-letni Danki Clari Tauson.

Na drugi strani je Fernandezova, ki je od Raducanujeve vsega dva meseca starejša, nekoliko bolj izkušena, ko se govori o grand slamih. Zanjo je namreč to še sedmi grand slam, a do zdaj je najdlje prišla do tretjega kroga (Roland Garros 2020). Tokrat pa je v tretjem krogu le uspela streti svojo nasprotnico: in to kar tretjo nosilko Naomi Osako. Mnogi so tedaj mislili, da je šlo le za nov 'slab dan v pisarni' za Osako, a je Fernandezova potrdila, da je v New York prišla v življenjski formi. A ne le kar se tiče igre, Kanadčanka navdihuje tudi s psihično trdnostjo v ključnih trenutkih. Zadnje štiri obračune je namreč dobila v tretjem nizu, vsi štirje dvoboji pa so bili daljši od dveh ur. 

Precej bolj gladko je v finale prišla Raducanujeva, ki na tem US Opnu (vključno s kvalifikacijami) ni izgubila niti niza. Podatek, ki jo pred finalom postavlja v vlogo favoritinje, je osupljiv: do finala je vključno s kvalifikacijami dobila 18 nizov, kot že omenjeno, izgubila ni niti enega. V četrtfinalu je s 6:4 in 6:3 izločila olimpijsko prvakinjo Belindo Benčič. Niti ena tekmovalka je ni uspela zvleči v podaljšano igro.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

A niti Fernandezova niti Raducanujeva ne bosta postali najmlajši zmagovalki grand slamov. Še zdaleč ne: v ženskem tenisu je namreč letvica postavljena izjemno nizko: pri vsega 16 letih in 117 dnevih je Martina Hingis osvojila svoj prvi slam, in sicer je to bilo OP Avstralije. Monica Seleš je še pod jugoslovansko zastavo osvojila svoj prvi grand slam, ko je bila stara 16 let in 189 dni. Še nekoliko starejša je bila Američanka Tracy Austin, ki je US Open 1979 osvojila stara 16 let in 270 dni. Nazadnje je najstnica osvojila grand slam lani, in sicer je to bila Iga Šwiatek, ki je vso konkurenco pokorila na Roland Garrosu.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Emma Raducanu je v minulih dveh tednih poskrbela za pravcato ekstazo navdušenja britanskih ljubiteljev tenisa: kar vrsto let ni uspelo ljubljenkam britanskega občinstva (kot npr. Johanni Konti), je zdaj Raducanujevi. Postala je namreč šele prva Britanka v finalu katerega koli slama po Virginii Wade in letu 1977. "Vedela sem, da imam v sebi približno takšno raven kot te punce, toda nisem vedela, da sem takšno igro sposobna igrati celoten niz oz. kar dva. Ne morem verjeti, da sem tega sposobna in da lahko igram z najboljšimi igralkami sveta in jih premagujem," je še dejala vsega 18-letna Raducanujeva.