Drugi športi

Namesto ruske himne bodo poslušali Čajkovskega

Moskva, 12. 02. 2021 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruska zveza umetnostnega drsanja je Mednarodni zvezi umetnostnega drsanja predlagala, da bi namesto himne ob osvojitvi kolajn ruskih drsalcev na svetovnem prvenstvu prihodnji mesec predvajali odlomek iz Klavirskega koncerta št. 1 Petra Iljiča Čajkovskega.

Ruski tekmovalci (na fotografiji aktualna olimpijska prvakinja Alina Zagitova) svoje himne na največjih tekmovanjih še ne bodo slišali.
Ruski tekmovalci (na fotografiji aktualna olimpijska prvakinja Alina Zagitova) svoje himne na največjih tekmovanjih še ne bodo slišali. FOTO: AP

Svetovno prvenstvo v umetnostnem drsanju bo predvidoma med 22. in 28. marcem v Stockholmu. Mednarodno športno razsodišče v Lozani (Cas) je 17. decembra lani odločilo, da ruski športniki zaradi dopinške afere na svetovnih prvenstvih, olimpijskih in paralimpijskih igrah ne morejo nastopati pod rusko zastavo.

Prav tako na teh tekmovanjih v obdobju dveh let ne smejo uporabiti ruske himne. Cas je Rusiji odvzel tudi pravico do organiziranja mednarodnih športnih dogodkov, prav tako za dve leti. Sankcije Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki jih je potrdil Cas, bodo veljale do decembra 2022.

Klavirski koncert št. 1 je eno najbolj znanih del Čajkovskega:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass je Ruska zveza umetnostnega drsanja (Rfsf) pri Mednarodni zvezi umetnostnega drsanja (Isu) predlagala, da bi namesto himne ob morebitni osvojitvi zlatih odličij ruskih tekmovalcev oziroma tekmovalk predvajali odlomek iz Klavirskega koncerta št. 1 Petra Iljiča Čajkovskega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
13. 02. 2021 08.35