Drugi športi

Navduševal se je nad Pogačarjem, zdaj si želi igrati proti Gensheimerju

Celje, 28. 11. 2023 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Rokomet in kolesarstvo. Športa, ki ju je še pred štirimi leti dnevno združeval Luka Perić. Desnokrilni rokometaš Celja Pivovarne Laško, ki se je ob selitvi v Zlatorog dokončno zaljubil v rokomet, hitro začutil, da je selitev v najuspešnejši slovenski klub naslednji razvojni korak zanj.

V Zlatorogu znova diši po Ligi prvakov. Rokometnem spektaklu, za katerega bodo poskrbeli igralci Celja Pivovarne Laško in predstavniki poljske Orlen Wisle Plocka, kjer je dirigentska palica v rokah slovenskega reprezentanta Mihe Zarabca. A če Poljaki z zvezdniško zasedbo iščejo pot do vrhunskih dosežkov in vsako leto temu primerno vlagajo v sestavo članskega moštva, v knežjem mestu stavijo na preplet izkušenj in mladosti. 

Luka Perić je vesel vsake priložnosti, ki jo dočaka na ravni Lige prvakov.
Luka Perić je vesel vsake priložnosti, ki jo dočaka na ravni Lige prvakov. FOTO: Slavko Kolar

Pred začetkom letošnje sezone se je na Opekarniško 15 preselil desnokrilni igralec Luka Perić, Banjalučan, ki se je v dobrih štirih mesecih dodobra privadil na razmere v vrstah slovenskega prvaka, na življenje v mestu z nekaj več kot 45 tisoč prebivalci, na raven profesionalizma, potrebnega, da bi se lahko na vsakem treningu, vsaki tekmi, kosal z izkušenejšimi in močnejšimi posamezniki. Čeprav na evropski ravni nima izdatnejše minutaže – na njegovem igralnem položaju v letošnji sezoni razkošen talent s pridom izkorišča produkt celjske rokometne šole Tim Cokan –, v državnem prvenstvom s pridom izkorišča ponujeno priložnost. "Prihajam iz Banja Luke, po nekaj mesecih v Celju pa lahko potrdim, da je slovensko državno prvenstvo neprimerno bolj kakovostno kot liga v Bosni in Hercegovini. Obleči celjski dres je bil izjemen trenutek zame in hitro sem dojel, zakaj je tako težak. Eno so pričakovanja, s katerimi vsak igralec pride v Zlatorog, nekaj povsem drugega pričakovanja javnosti, ki so v Celju vselej izjemno visoka," razmišlja 20-letnik in dodaja: "Ko sem začenjal športno pot, so bili moji cilji povezani z igranjem Lige prvakov. Nisem si želel biti eden tistih, ki jo bo gledal zgolj po televiziji. Zdaj sem začutil, kaj to pomeni, kaj prinaša s sabo. Če je slovensko državno prvenstvo razvojni korak naprej zame, je Liga prvakov velikanski preskok. Neprecenljiva izkušnja, ki mi bo na nadaljnji športni poti prišla še kako prav."

Ni se še srečal z vzornikom

20-letni in 195 centimetrov visoki igralec velja za enega največjih talentov generacije v Bosni in Hercegovini, igral je za mlajše selekcije izbrane vrste, pri 17 letih debitiral za člansko izbrano vrsto. Prišel do zaključka, da bo treba trdo delati, da bi bil sposoben nekoč v popolnosti izkoriščati minutažo na največji rokometni sceni. Da si nekega dne izbori priložnost zaigrati proti rokometnemu vzorniku. "To se še ni zgodilo. Moj vzornik je Uwe Gensheimer. Četudi on igra na levem krilu, sam pa na desnem, je nekdo, ki ima vse tisto, kar bi si želel, da bi odlikovalo tudi mene. Če se Rhein Neckar Löwen uvrsti v Ligo prvakov, se mi morda želja izpolni. Razumljivo, ob predpostavki, da bomo mi naredili vse potrebno, da ohranimo mesto med evropsko elito tudi v prihodnji sezoni," pravi igralec, ki si je ob prihodu v Celje izbral dres s številko 3.

Uwe Gensheimer
Uwe Gensheimer FOTO: AP

Ne le rokometna žoga, ampak tudi cestno kolo

Luki Periću je bila rokometna žoga položena v zibelko. Njegov oče Dositej je v drugi polovici devetdesetih let, za beograjsko Crveno zvezdo igral z legendami srbskega rokometa, kot so Žikica Milosavljević, Vladimir Petrić in Igor Butulija. A po neugodni poškodbi je bil primoran skleniti športno pot. Zdravniki so mu predlagali, da je kolo tisto, kar bo izpopolnjevalo njegov vsak dan, in s kolesom je hitro okužil tudi sina. "Šola, rokomet in kolesarstvo. To je bilo moje življenje. Še pred štirimi leti sem treniral oba športa. Vzor mi je bil Tadej Pogačar, izjemno cenim tudi Primoža Rogliča. Dejal bi, da mi je kolesarstvo pomagalo pri rokometnem razvoju. Brez dvoma zelo lep šport, a tudi naporen," je dodal desnokrilni rokometaš slovenskih prvakov, ki ni bil le eden od kolesarjev, ampak tudi mladi kolesarski reprezentant BiH.

Luka Perić priznava, da je bil Tadej Pogačar njegov vzornik, dokler se je še aktivno ukvarjal s kolesarstvom.
Luka Perić priznava, da je bil Tadej Pogačar njegov vzornik, dokler se je še aktivno ukvarjal s kolesarstvom. FOTO: AP

Kolo je ostalo doma, v Celju je osredotočen le na rokomet, čeprav je jasno, da ga mikajo okoliške kolesarske trase, za katere bo morda čas po končani sezoni. Zdaj si želi, da bi skupaj s soigralci navijačem pričarali tisto, na kar čakajo vse od začetka tekmovalnega leta – prvo zmago med evropsko elito. Proti Portu so bili blizu, proti Wisli upa, da bo prišlo tudi to. Sploh ob glasni podpori gledalcev, ki so na evropskih tekmah vselej njihov osmi igralec.

RK Celje Pivovarna Laško - Wisla Plock
RK Celje Pivovarna Laško - Wisla Plock FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.