Drugi športi

'Ne bi zdaj delal drame. Prišel je slab dan, nismo bili pravi, a gremo dalje'

Hamburg, 18. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska moška rokometna reprezentanca je drugi del evropskega prvenstva v Nemčiji začela s porazom proti Švedom v skupini 2. V Hamburgu so varovanci selektorja Uroša Zormana proti aktualnim evropskim prvakom visoko izgubili z 22:28 (7:11) in si otežili morebitno napredovanje v izločilne boje. A rokometaši so po tekmi poraz hitro pozabili in svojo pozornost že usmerili v naslednje tekme.

Slovenija je devetič izgubila proti Švedski in drugič zapovrstjo. V seštevku ima po 15 tekmah štiri zmage in dva remija. Slovenci so ob prvem porazu na tem prvenstvu stare celine zabeležili tri zmage. Pred tokratnim neuspehom so namreč v prvem delu tekmovanja v Berlinu ugnali Ferske otoke (32:29), Poljsko (32:25) in Norveško (28:27).

Izbrana vrsta je tako v nadaljevanje tekmovanja odnesla dve točki in ostala pri tem izkupičku. Švedi in Danci, ki so na drugi tekmi z 39:27 zanesljivo ugnali Nizozemsko, so na vrhu s štirimi, dve točki ima poleg Slovenije še Portugalska, ki je na prvi tekmi nekoliko presenetljivo ugnala Norveško s 37:32. Norvežani in Nizozemci so na dnu brez točk.

"Ne bi zdaj delal drame. Prišel je slab dan, nismo bili pravi, a gremo dalje. Vse to gre na moja pleča, tako taktična kot mentalna priprava na tekmo. Malo se je že poznalo, da danes ni bilo prave energije. Dejstvo je, da nas je malo. Bo spet kdo rekel, zakaj nas ni več, ampak enostavno nas ni. To je moja ekipa, moja odgovornost. Bomo videli, ali bomo na naslednji tekmi malo zarotirali, dodali kakšno svežo moč. Borili so se, fantje so dali svoj maksimum in pokazali, da lahko. Enostavno nam je zmanjkalo goriva," je po tekmi dejal selektor slovenske reprezentance Uroš Zorman.

Naslednji tekmec Slovenije v Hamburgu bo Portugalska. Dvoboj bo na sporedu v petek ob 15.30. Nato za Zormanove varovance sledita še nedeljski obračun proti Nizozemski (15.30) in torkov spopad z Dansko (18.00).

Slovenska izbrana vrsta je dvoboj bolje odprla in po obrambah Klemna Ferlina in izjemnem zadetku Tilna Kodrina povedla s 3:1 po petih minutah. Klub temu je bil to polčas z malo zadetki, dobro obrambo in razpoloženima vratarjema.

Andreas Palicka v švedskih vratih je v obup spravljal slovenske zunanje igralce. Slovenci so imeli sicer dvakrat priložnost za +3, a so namesto tega Švedi v 18. minuti poravnali izid na 5:5 po prvi slovenski izključitvi. Dolgi slovenski napadi so bili vse manj učinkoviti, a je Ferlin z dvema ubranjenima sedemmetrovkama ohranjal svojo reprezentanco pri izenačenem izidu.

"Prvih 20 minut je bilo dobrih, borili smo se v obrambi, takrat je bil izid 5:5, potem pa so nam ob koncu prvega dela dali štiri gole iz protinapadov. Tega jim ne smeš pustiti, saj to kaznujejo. Žal mi je, da smo na začetku drugega polčasa popustili. Zadnjih 15, 20 minut smo se borili, vmes pa so imeli napad tudi za plus deset, a smo na srečo to razliko zmanjšali. Palicka je bil v švedskih vratih vrhunski, v prvem polčasu je branil vse. A to moramo pozabiti, imamo še tri tekme, marsikaj se še lahko zgodi, saj so v skupini vrhunske ekipe. Ni konec sveta, čez dva dni nas čaka Portugalska in treba je dati vse od sebe, da jo premagamo," je po tekmi dejal Borut Mačkovšek.

Za 6:5 je zadel Blaž Blagotinšek, ki se je z Mačkovškom ves čas razdajal v obrambi. V napadu pa je še naprej škripalo, golov ni bilo, tehničnih napak je bilo vse več. Obenem je odlično branil švedski vratar, kar je botrovalo vodstvu severnjakov z 10:6 po nekaj hitrih protinapadih, polčas pa se je končal z 11:7.

Jeziček na tehtnici je bil v prvem polčasu za Švede Palicka z devetimi obrambami (56 %), Ferlin jih je sicer zbral šest (35 %), a njegovi soigralci v napadu nikakor niso našli poti mimo razpoloženega švedskega vratarja. Od 14. minute, ko so povedli s 5:3, so do odmora dosegli le dva zadetka.

Švedi so v drugem polčasu hitro trikrat zadeli, medtem ko je Palicka ustavil 100-odstotno priložnost Deana Bombača, prestopil pa je prav tako s črte Kristan Horžen. Prednost Švedov je nato zrasla na osem, kar je Zormana prisililo v minuto odmora. Po zgrešeni sedemmetrovki za –5 Marguča, je bilo bolj kot ne jasno, da bodo Švedi ustavili slovensko serijo zmag.

Dean Bombač: "Treba je čestitati Švedom, zasluženo so zmagali, saj so bili boljši. Ne vem, že na 5:5, ko smo prvič zarotirali, sem imel utrip 200. Bili so fizično in psihično boljši od nas. Ne smemo obupati, prvo tekmo smo izgubili. Če bi nas kdo prej vprašal, da bomo s sabo nesli dve točki, bi podpisali že napredovanje v drugi del. Smo, kjer smo, ne smemo spustiti glav. Moramo se boriti, danes smo se, a ni šlo."

Prvič na tekmi so nato tudi Slovenci trikrat zapovrstjo zadeli, a bi lahko še četrtič za –5, pa je Nejc Cehte s šestih metrov vrgel mimo vrat. Švedi so še naprej s pridom izkoriščali napake Slovencev in slabše zaključke ter vnovič povedli za osem (20:12) in mirno pripeljali dvoboj do konca.

Najboljši strelec dvoboja je bil Lucas Pellas z osmimi goli, pri Slovencih se je v drugem polčasu razigral Aleks Vlah in dvoboj končal s sedmimi goli.

"Naša obramba je dobro stala, tudi oni niso prišli zlahka do zadetkov šest na šest. Največ težav smo imeli v napadu, nekako so nas z lahkoto ustavljali. Mogoče smo bili preveč statični, žoga pa prepočasna. Videti je bilo, da ne moremo priti do lepih priložnosti. Še takrat, ko nam je to uspelo, pa nismo bili učinkoviti. Mislim, da so oni malce boljši pri ustavljanju igralcev ena na ena, ampak tudi mi nismo bili na nižji ravni kot proti Norvežanom. Ni bilo energije, moči, hitrosti, ne vem, zakaj. Slabi smo bili v napadu. Danes ni bil naš dan, a čakajo nas še tri tekme. Moramo se sestaviti, čim prej pozabiti na to tekmo in se pripraviti na naslednjega nasprotnika," je pogled na naslednjega nasprotnika usmeril Gašper Marguč.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrtnicax5
18. 01. 2024 14.08
+1
Ni kaj trenutno sta dveSkandinavski ekipi za en razred bolši ! Trenutno jim lahko parira le Francija!
Speeddragon99
18. 01. 2024 12.39
-1
A so naši tudi špilali ?
Amor Fati
18. 01. 2024 11.56
-1
Če ne nažgete Portugalcev in Nizozemcev, potem je prav Uroš, da dobiš nogo. Drama gor ali dol, ta poraz je krivda vas vseh, ne sam tvoja.
FAUSTOS1
18. 01. 2024 11.43
+2
ČUDNO eden od selektorjev ki je bil v igri za ta polažaj v sloveniji ,pajovič pa nič ne tarna a vodi povprečne avstrijce,ki so že dosedaj dosegli več kot v prejšnih desetletjih
Rock n rolling
18. 01. 2024 10.55
+8
Kot sem že nekajkrat dejal,vsi pridejo na prvenstvo,da dosežejo maximalno.V športu pa ede zmaga,eden zgubi.Zmaga tisti,ki je na dan igre boljši.Švedi so odlični,naši pa dobri in dober dan Švedov je prinesel njim zmago,ni kaj.Bravo naši,da ste se uvrstili v drugi krog💪💪👏Poglejte,ljudje, Špance, ni jih več,pa so eni od favoritov...Kaj bomo tarnal,navijajmo raje in jih spodbujajmo,da bodo morda katero od naslednjih tekem dobili. DAJMO NAŠI👏👏👏
spoštovanje
18. 01. 2024 09.41
+5
uuuu glej no glej....sami selektorjil....vsi vse znate in veste, bravo za vas
ThorStorm666
18. 01. 2024 09.30
-6
Vikingi so postavili naše ase na realna tla, dejansko je slovenija drugo razredna ekipa, ne sodi med elito, kot so švedska, danska, francija...
enkve
18. 01. 2024 09.55
+10
Če ne bi sodila v elito potem se tudi ne bi kvalificirala v elito, te tvoje drugorazredne ekipe se niti ne uvrstijo in odpadejo že v kvalifikacijah.
Anion6anion
18. 01. 2024 09.27
+4
Vsi ste podlegli evforiji po zmagi nad Norvežani , za katere se vidi , da so daleč od vrhunske forme.
Anion6anion
18. 01. 2024 09.23
-5
Anion6anion Evforijo v SLO,bodo Švedi danes utišali. To sem včeraj napisal pa ste mi dajali same minuse
mackon08
18. 01. 2024 09.31
+6
Anion6anion ti si navaden pljuvač in si komaj čakal da naši izgubijo.
Koronavirusovec
18. 01. 2024 09.13
+2
edina tekma za slovenijo na evropskem prvenstvu ko so dosegli samo 7 golov ob polčasu, in samo 3 gole v obdobju 24 minut med 10-34. minuto
RUBEŽ
18. 01. 2024 09.03
+6
Zorman je še selektor? Pa ta človek nima pojma o vodenju tekme. Vodimo, nato preidejo v vodstvo Švedi, on ne reagira. No, potem se slučajno spomni, da ima na razpolago odmor. V tem odmoru ne zna povedati svojim igralcem, da je potrebno metati nizko, ker drugače Švedski vratar vse ubrani. No, skoraj vse, kar pa ne, pa leti mimo Ne vem, kaj je poanta da ima igro brez vratarja, naš igralec, stoji na sredini igrišča. Potem se občasno vključi v napad. Tega ne igra nobena ekipa, Zorman izmišlja toplo vodo. Žal, ampak tako je, da Zorman pač ni sposoben voditi reprezentance. Težko bomo prišli med štiri, jaz nekega zaupanja v vodenje nimam.
mackon08
18. 01. 2024 09.33
+0
RUBEŽ ne pametuj če nimaš blage veze o rokometu. Saj si dobro napisal, da ne veš kaj je poanta igralca na sredini, nimaš blage veze. Zorman jim pa ne bo gole iz petih metrov zabijal, to morajo igralci na terenu.
Mucamjau
18. 01. 2024 08.53
+14
Igrali smo proti Evropskim prvakom. Mislim da ti dost pove. Kvaliteta Švedov je višja od naših fantov in vse kar bi bilo bolje kot je blo na tej tekmi bi bilo zgolj presenečenje. Kavč selektorji!!!
Daisy78
18. 01. 2024 08.43
+16
Sami ultra rokometni strokovnjaki med komentatorji, pa še totalni pesimisti. Pač, bili so slabši proti najboljšemu.
G. Papež
18. 01. 2024 08.58
+1
apodgra
18. 01. 2024 08.38
+1
Ko pridejo resne odločilne tekme ,ko gre zares ,vedno popustimo , kot da ne znam več igrati rokometa. Morala je padla , samozavest prizadeta , prisoten strah in postavlja se vprašanje ali smo sposobni , še koga premagati . Vratar Švedske je lahko ubranil toliko strelov,. ko pa je bilo večina strelov usmerjeni v njegovo telo. Zadetek može samo, če bi se vratar namensko umaknil :
265004
18. 01. 2024 08.47
+7
Evo ga,največji negativc tega portala..A ti znaš kdaj kaj pozitivnega napisat?Samo šimfanje...Stavim ,da v življenju nisi pretekel 10 km in znaš samo pametovati tu gor,...
tekač
18. 01. 2024 08.34
+14
Realno smo med prvih 10 v evropi,nerealno je pričakovati medaljo....
moare
18. 01. 2024 08.31
+4
Nič slab dan, skupina v kateri smo igrali je bila najslabša. Sicer pa 50% uspeha prinesejo golmani, Če se nič ne brani ne moreš računati na zmago.
janimir
18. 01. 2024 09.14
+7
Poglej prvo in drugo skupino Hrvaške, pa potem oceni . Avtocesto imajo. V naši skupini pa Švedska, Danska, Norveška, Slovenija, Nizozemska....V prvi so imeli Španijo ki je ni več.
Monson
18. 01. 2024 08.25
+14
Nobeden slab dan, ampač čisto realna slika. In tu ni nič narobe. Sanje so bile, ampak so le sanje, realnost je pa druga. 3-4 mesto v skupini je relano in čisto lep uspeh za naše.
Googlebot
18. 01. 2024 08.22
+11
Švedi so premočni
Mambo
18. 01. 2024 08.18
+5
Velikokrat se zgodi, da smo v prvem delu dobri, potem pa v nadaljevanju počepnemo. Potrebna je tudi pamet, na samo moč. Vsekakor pa kapo dol za predstave do sedaj.
kvintus
18. 01. 2024 08.18
+3
Včerajšnji poraz bo sledil tudi jutri, v nedeljo in v torek! To je to! Žal imamo prestaro ekipo, ki se ne more kosat z mladino! Včerajšnji poraz je ker so se skurili v 20 minutah. Treba bo delat z mladimi in jih pripravit, da bo kondicije za 60 minut ne samo za 20.