Drugi športi

Nič ni nemogoče: Dutto prvi paraplegik med motociklisti na Dakarju

Lima, 04. 01. 2019 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da je v življenju z železno voljo in nepopustljivostjo mogoče doseči (skoraj) vse, je vnovič dokazal italijanski motociklist Nicola Dutto, ki bo kot prvi paraplegik na motociklu nastopil na reliju Dakar. 48-letnik, nekdanji evropski prvak serije Baja, se je leta 2010 poškodoval in je od tedaj prikovan na invalidski voziček, a to njegove strasti do dirkanja ni pogasilo.

Reli Dakar je nepopustljiv tako do avtomobilistov kot tudi do dirkačev na motociklih.
Reli Dakar je nepopustljiv tako do avtomobilistov kot tudi do dirkačev na motociklih. FOTO: AP

Pred nedeljskim začetkom relija Dakar v perujski Limi je jasno, da bo med 334 avtomobilisti in 167 motociklisti italijanski dirkač Nicola Dutto poskrbel za prav poseben dosežek. Dutto bo namreč kot prvi paraplegik z motociklom skušal prevoziti etape najzahtevnejšega relija na svetu, čeprav je leta 2010 v hudi nesreči na eni od dirk serije Baja ostal paraliziran.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že dve leti pozneje je s pomočjo posebej predelanega motocikla nastopil na dirki Baja Aragon v Španiji in postal prvi paraplegik, ki se je s tekmeci meril na dirki Desert Race. Dutto bo s številko 143 nastopil na motociklu KTM 450 EXC-F s posebno zaščito za noge in tako imenovanim varnostnim lokom. Da bo imel v vsakem trenutku na voljo pomoč, bodo poskrbeli Paolo Toral, Victor Rivera in Julian Villarrubia, ki ga bodo spremljali vseh 5000 in še nekaj več kilometrov do cilja.

Iskanje ravnotežja
"Zadnja reč, ki bi si jo lahko predstavljal, je bila (po poškodbi, op. a.) ta, da bom še kdaj vozil motocikel. Najtežja reč pri poškodbi hrbtenjače je namreč lovljenje ravnotežja," se je v enem od pogovorov pred meseci spominjal Dutto. "Ne čutim teže svojih delov telesa pod pasom. Prvič, ko sem vstal v postelji, si nisem mogel obuti niti nogavice ali majice. Nisem mogel držati ravnotežja v postelji. Predstavljajte si, kako ga je držati na motociklu."

A vse je spremenilo naključno srečanje z lastnikom podjetja, ki se ukvarja tudi s pripomočki za invalide. Dutta je prepričal njihov oblazinjen sedež, izkazalo pa se je, da gre tudi za velikega motociklističnega navdušenca, ki je Italijanu pomagal pri pripravi motocikla. Z nastopom na Dakarju bo uresničil svoje sanje, medtem ko ljudem s podobnimi težavami prek svoje šole vožnje pomaga, da bi kljub oviram lahko vozili motocikel in, čeprav zgolj za trenutek, spet začutili svobodo gibanja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.