Drugi športi

Nizozemsko slavje na SP: 'oranžnim' zlato in srebro, Bujakova odlična 14.

Imola, 26. 09. 2020 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
6

Nizozemska kolesarka Anna van der Breggen je po zmagi v kronometru slavila tudi na cestni dirki svetovnega prvenstva v Imoli, kjer je z veliko prednostjo osvojila naslov pred rojakinjo Annemiek van Vleuten in domačinko Eliso Longo Borghini, ki sta se v ciljnem sprintu udarili za srebro oziroma bron. Eugenija Bujak je s 14. mestom dosegla najboljši rezultat v zgodovini slovenskega ženskega kolesarstva.

Nizozemka Anna van der Breggen je postala kraljica svetovnega prvenstva v kolesarstvu v Imoli v Italiji. Naslovu svetovne prvakinje v kronometru, ki ga je osvojila v četrtek, je danes dodala še zlato kolajno v cestni dirki. Druga je bila njena rojakinja Annemiek van Vleuten, tretja pa domačinka Elisa Longo Borghini, ki je bila v "fotofinišu" le za nekaj stotink prepočasna za srebrno odličje. Med petimi Slovenkami je najvišje končala Eugenija Bujak, ki je s 14. mestom dosegla najvišjo uvrstitev slovenskih kolesark na svetovnih prvenstvih v cestnih preizkušnjah. Urša Pintar je bila sedemnajsta.

Za tridesetletno van der Breggnovo je to nov uspeh v široki zbirki naslovov. Nizozemka je aktualna olimpijska prvakinja iz Ria de Janeira v cestni vožnji, trikrat je zmagala na dirki po Italiji, leta 2018 je bila prav tako svetovna prvakinja na cesti, večkrat pa je zmagala tudi na klasičnih dirkah, kot so Valonska puščica, Liege–Bastogne–Liege, Flandrija, Amstel Gold Race in Strade Bianche. Do zmage v Imoli je prišla s samostojnim pobegom dobrih 40 kilometrov pred ciljem. Na najtežjem od dveh vzponov na 28-kilometrski krožni progi se je otresla tekmic, med njimi branilke naslova Van Vleutnove. Hitro je prišla do lepe prednosti, ki jo je do cilja na avtomobilističnem dirkališču Enza in Dina Ferrarija v Imoli suvereno zadržala.

Van der Breggnova (na fotografiji) proslavlja v cilju.
Van der Breggnova (na fotografiji) proslavlja v cilju. FOTO: AP

Pričakovala utrujenost tekmic
"Dirka je bila zelo težka, predvsem drugi vzpon je bil nadvse zahteven in selektiven. Vedela sem, da bo odločitev o zmagi padla ravno na tem delu, zato sem se za napad odločila v predzadnjem krogu, saj sem pričakovala, da bodo ostale tekmovalke že precej utrujene," je povedala zmagovalka.

Od izbrank slovenskega selektorja Gorazda Penka sta najboljšo predstavo prikazali Bujakova in Pintarjeva. Obe sta z borbeno vožnjo na selektivni progi držali priključek vse do konca in zabeležili najvišji uvrstitvi slovenskega ženskega kolesarstva na SP. Špela Kern je zasedla 38. mesto, Urška Žigart je bila 105., Urška Bravec pa ni končala dirke.

'Najtežje prvenstvo doslej'
"To je bilo zame najtežje svetovno prvenstvo doslej, zato sem toliko bolj zadovoljna, da sem dosegla svojo najboljšo uvrstitev. Vedela sem, da moram prej napasti, sicer bom izgubila priključek z najboljšimi. Uspelo mi je in zadovoljna zapuščam Imolo," je dejal Bujakova.

Z izboljšanjem dosežka iz Bergna na Norveškem 2017 je bila zadovoljna tudi Pintarjeva. Izpostavila je dobro sodelovanje v ekipi in dodala: "Če se spomnim časov, ko sva dve Slovenki tekmovali na SP, je taka ekipa velika prednost. Dokazale smo, da je pred Slovenijo svetla prihodnost."

"Vesel sem s predstavo vseh petih punc, škoda le za napako Bujakove v drugem krogu, ko je zamudila beg in nato porabila ogromno energije," pa je povedal selektor Penko. "Še sreča, da je imela danes močne noge in da je nadoknadila zamujeno. Mislim, da bi bila ob pravilni izpeljavi oziroma priključitvi vodilni skupini dosegljiva tudi prva deseterica."

Svetovno prvenstvo v kolesarstvu, Imola, cestna vožnja (143 km):

- ženske:
1. Anna van der Breggen (Niz) 4:09:57
2. Annemiek van Vleuten (Niz) + 1:20
3. Elisa Longo Borghini (Ita) isti čas
4. Marianne Vos (Niz) + 2:01
5. Liane Lippert (Nem)
6. Elizabeth Deignan (VBr)
7. Katarzyna Niewiadoma (Pol) vse isti čas
8. Uttrup Cecilie Ludwig (Dan) + 2:41
9. Lisa Brennauer (Nem) + 3:08
10. Marlen Reusser (Švi)
...
14. Eugenia Bujak (Slo)
17. Urša Pintar (Slo) vse isti čas
38. Špela Kern (Slo) + 10:16
105. Urška Žigart (Slo) + 33:33

- brez uvrstitve:
Urška Bravec

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1523135
26. 09. 2020 19.43
+3
Cestitke slovenke!!!
Ashleey
26. 09. 2020 18.33
+5
Cestitke Eugenija in Bravo Urška
Walter Pravicek
26. 09. 2020 17.28
+3
Ja kaj je to eksplozija v kolesarstvu v Sloveniji letos!ČESTITKE-ČAKAM NA JUTRIŠNJI MOŠKI"UDAREC".
jugatneme
26. 09. 2020 17.23
-7
"Nizozemka Anna van der Breggen je postala kraljica svetovnega prvenstva v kolesarstvu v Imoli " - A DA JE ZIHER ŽENSKA??? samo vprašam...
Walter Pravicek
26. 09. 2020 17.31
+6
Ti bi kot oni nekdanji poslanec pa zapravljivec pa zapornik iz Gorenjske "NJIHOVO MEDNOŽJE PREGLEDAL"?Ja,POČAKAJ,DA SE STUSIRAJO,UREDIJO FRIZURE LICILA ,PA FRISNE SPODNJICE.POTEM PA POISKUSI,CE NE BOS TEPEN!
mahar123
26. 09. 2020 21.49
+1
Tisti ki je 1.je zihr nekaj narobe z njim.. smo že navajeni