Drugi športi

Nova Zelandija ubranila pokal Amerike

Auckland, 17. 03. 2021 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znana je odločitev o zmagovalcu 36. pokala Amerike v jadranju. Najprestižnejšo jadralsko lovoriko je osvojila posadka branilcev naslova, domača ekipa Nove Zelandije, Team New Zealand, ki je v vznemirljivem finalu s 7:3 v zmagah premagala evropskega izzivalca iz Italije, Luno Rosso.

Ekipa Nove Zelandije z uradnim imenom Emirates Team New Zealand je četrtič osvojila najprestižnejši jadralski pokal. Prvič so ga dobili leta 1995, ko so premagali Young Americo, nato so slavili leta 2000, ko so premagali italijansko Luno Rosso, leta 2017 pa so bili boljši od ekipe Oracle. Branilci naslova so dobili še deseto zmago ter s prednostjo 46 sekund premagali italijanski katamaran s polnim imenom Luna Rossa Prada Pirelli v pristanišču Waitemata v Aucklandu.

"To je popolnoma neresnično ... To nam pomeni največ na svetu, nam kot ekipi," je dejal krmar ekipe Team New Zealand Peter Burling.

Peter Burling in kolegi pozdravljajo zbrane navijače po zmagi na pokalu Amerike v Aucklandu.
Peter Burling in kolegi pozdravljajo zbrane navijače po zmagi na pokalu Amerike v Aucklandu. FOTO: AP

Novozelandska premierka: Pokal Amerike je zdaj postal pokal Nove Zelandije
Posadki sta bili izenačeni s 3:3, a se branilci naslova niso predali in so vpisali še štiri zaporedne zmage. Zaradi prešibkega vetra so prireditelji v torek drugo regato dneva prestavili na sredo.

Domači ekipi je čestitala premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern: "Ekipa Nove Zelandije nas je znova naredila tako ponosne, saj je v svojih rokah ohranila pokal Amerike, ki je zdaj postal pokal Nove Zelandije."

Luna Rossa si je pravico do nastopa v finalu priborila s prepričljivo zmago v nedavnem obračunu izzivalcev, ko je s 7:1 v zmagah ugnala britansko posadko INEOS Team. Prvi mož britanske posadke in krmar je bil legendarni Britanec Ben Ainslie, najuspešnejši jadralec v zgodovini olimpijskih iger.

Tokrat brez velikega preobrata
Na čelu Lune Rosse pa je bil izkušeni avstralski skiper Jimmy Spithill. Ainslie in Spithill sta bila člana iste posadke na jadrnici Oracle Team USA, ko sta se leta 2013 vrnila iz izgubljenega položaja, iz zaostanka 1:8, ter premagala Team New Zealand z 9:8 za končno zmago.

Tokrat se je na pokalu Amerike zbralo zelo malo posadk, na pokalu Prade so bili med izzivalci Novozelandcev le trije visokotehnološki katamarani, vredni več milijonov evrov, ki dobesedno lebdijo nad vodo. Velika cena udeležbe in pandemija koronavirusa sta bila razloga, da so na Novo Zelandijo na pokalu Prade sodelovale le tri posadke, prva je bila izločena American Magic iz ZDA, britanski katamaran pa je nato v finalu izgubil z Luno Rosso.

Jadralski pokal Amerike so doslej devetindvajsetkrat dobili Američani, četrtič Novozelandci, dvakrat Švicarji, enkrat pa Avstralci. To je najstarejše nepretrgano športno tekmovanja na svetu. Leta 1851 je pokal Amerike doživelo premiero z regato okoli otoka Wight v Rokavskem prelivu med floto angleških jadrnic in ameriške posadke America. Zmagala je slednja in osvojila pokal "stotih gvinej" v obliki čajnika.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.