Drugi športi

Primer Đoković: Sodniki zavrnili pritožbo, Novak na poti v domovino

Melbourne, 16. 01. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Milan Doknić, T.Š.
Komentarji
3659

Zaslišanje v primeru Novak Đoković se je zaključilo. Trije sodniki so odločili, da bodo potezo pristojnega ministra Alexa Hawka, ki je Srbu preklical vizo, potrdili. Končno odločitev so sporočili v nedeljskih jutranjih urah. Srb je moral zapustiti Avstralijo in je že na letalu za Dubaj, državi pa bo moral plačati tudi odškodnino. Njegovi odvetniki so namignili, da se na zadnjo odločitev ne bodo pritožili, kar je Đoković v izjavi za javnost že potrdil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Srbska javnost ogorčena
    02:26
    Iz 24UR: Srbska javnost ogorčena
  • Đoković se vrača v Srbijo
    01:07
    Đoković se vrača v Srbijo
  • Prevoz Novaka Đokovića na letališče v Melbournu
    00:32
    Prevoz Novaka Đokovića na letališče v Melbournu
  • Podporniki Novaka Đokovića razočarani po sprejeti odločitvi sodišča
    01:04
    Podporniki Novaka Đokovića razočarani po sprejeti odločitvi sodišča
  • Navijači Novaka Đokovića so pred sodiščem spremljali razplet sojenja
    00:39
    Navijači Novaka Đokovića so pred sodiščem spremljali razplet sojenja

 

Sodniki James Allsop, Anthony Besanko in David O’Callaghan so odločali, ali bo Đoković, številka ena svetovnega tenisa, lahko branil naslov zmagovalca na OP Avstralije. Odločitve pristojnega ministra Alexa Hawka niso razveljavili in Novak Đoković ne bo smel zaigrati na letošnjem OP Avstralije. Njegovi odvetniki sodnikom še niso mogli zagotoviti, da se na njihovo odločitev ne bodo pritožili, vendar so namignili, da se po vsej verjetnosti ne bodo.

Đoković se bo moral odpraviti na letališče in odleteti iz države. Časnik The Age je poročal, da bo državo zapustil z rednim letom ob 12.30 po slovenskem času. Tako se je tudi zgodilo, iz Melbourna je naprej poletel v Dubaj, nato bo nadaljeval pot v domovino. Kdaj se bo lahko vrnil v Avstralijo, je veliko vprašanje, saj mu ob deportaciji grozi triletna prepoved vstopa v državo. Poleg tega bo moral Avstraliji plačati odškodnino. 

Đoković se je nahajal na letališču v Melbournu, kjer je čakal na odhod z letalom v Dubaj:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred branjem odločitve je sodnik Allsop razložil, da zaslišanje ni namenjeno presojanju, ali je bila ministrova odločitev pravilna, ampak so se morali sodniki odločiti, ali je bil preklic vize neutemeljen in posledično nezakonit. Sodniki očitno menijo, da ni bil. 

Avstralska teniška zveza je tudi že sporočila, kdo bo Srba zamenjal v žrebu za OP Avstralije. To bo 150. igralec na svetovni lestvici ATP, Salvatore Caruso, ki bo v prvem krogu zaigral proti Đokovićevemu rojaku Miomirju Kecmanoviću.

Novak Đoković
Novak Đoković FOTO: AP

Hitro sta se oglasila Đoković in Hawke
Hitro se je oglasil Novak Đoković: "Zelo sem razočaran na sklepom sodišča, ki je zavrnilo mojo pritožbo na ministrovo odločitev. To pomeni, da ne bom smel nastopiti na OP Avstralije. Odločitev sodišča spoštujem in sodeloval bom s pristojnimi oblastmi v zvezi s svojim odhodom iz države. Neprijetno mi je, da je bila vsa pozornost te dni namenjena meni. Upam, da se bomo zdaj vsi lahko osredotočili na tenis in na turnir, ki ga ljubim. Igralcem, zaposlenim, prostovoljcem in navijačem želim vse najboljše na turnirju. Na koncu bi se rad zahvalil svoji družini, prijateljem, ekipi, podpornikom, navijačem in rojakom za njihovo podporo. Vsi ste bili zame velik vir moči. Zdaj si bom vzel čas za počitek in okrevanje." Njegovi predstavniki za stike z javnostjo so potrdili, da Srb ne bo na voljo za dodatne izjave do zaključka OP Avstralije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alex Hawke je dejal: "Današnja odločitev sodišča me veseli. Stroga avstralska politika varovanja meja nas je zaščitila med pandemijo, kar je pripomoglo k eni najnižjih stopenj umrljivosti na svetu, najhitrejšemu okrevanju gospodarstva in najvišji stopnji precepljenosti. Stroga politika varovanja meje je tudi temeljnega pomena za varovanje avstralske družbene povezanosti, ki se kljub pandemiji še naprej krepi.

Avstralci so veliko žrtvovali, da bi prišli do te točke, in Morrisonova vlada je trdno zavezana zaščititi ta položaj, kar Avstralci tudi pričakujejo. Do danes se je cepilo približno 43 milijonov Avstralcev.  Več kot 91,6 % Avstralcev, starejših od 16 let, je v celoti cepljenih. Zato je lahko Avstralija začela postopno in varno odpirati svoje mednarodne meje. To je rezultat uspešnega programa cepljenja."

Spregovoril tudi premier Morrison

Avstralski premier je odločitev sodišča komentiral tako: "Ta odločitev o preklicu vize je bila sprejeta zaradi zdravja, varnosti in reda ter v javnem interesu. Veseli me odločitev, ki ohranja naše meje trdne in varuje Avstralce."

"Sodišču se zahvaljujem za njegovo takojšnjo pozornost, vsem vpletenim pa za potrpežljivost. Zdaj je čas, da nadaljujemo z OP Avstralije in poleti uživamo v tenisu."

Scott Morrison
Scott Morrison FOTO: AP

Đokovićeva obramba

Vrhovni sodnik Allsop je zaslišanje začel z razlago, zakaj so se odločil, da bodo prisotni kar trije sodniki. K temu je pripomoglo dejstvo, da Đoković, če bi bil preklic vize potrjen, pred začetkom OP Avstralije ne bi imel dovolj časa za ponovno pritožbo, zato mora biti odločitev sodišča dokončna. Allsop je že pred začetkom govora Đokovićevega odvetnika zaprosil za čim učinkovitejš način komunikacije in izrazil željo, da bi se zaslišanje zaključilo še pred odmorom za kosilo. To se pozneje ni zgodilo, saj so nagovori odvetnikov potekali tudi po odmoru. 

Đokovićev odvetnik Nicholas Wood je obrambo začel s trditvijo, da minister Hawke pri odločitvi ni upošteval zdravstvenih dokazov, ki jih je predložil Đoković. Kot glavni razlog za ukinitev vize je Hawke po Woodovem mnenju podal predvidevanje vlade, da je Srb na splošno proti cepljenju. Wood je nato zatrdil, da za tako trditev nimajo dovolj dokazov. Namignil je tudi, da je edini razlog, zakaj je Đokovićev prihod v Avstralijo mobiliziral nasprotnike cepljenja, ravno odločitev vlade, da Srba pripre in poskuša deportirati. Po njegovem mnenju so torej prav dejanja vlade motivirala skupine, ki so proti celjenju. Dejal je, da ta motivacija ne bi bila prisotna, če bi Đokoviću preprosto dovolili, da nastopi na OP Avstralije.

Novak Đoković letos ne bo smel braniti lasnkega naslova na OP Avstralije
Novak Đoković letos ne bo smel braniti lasnkega naslova na OP Avstralije FOTO: AP

Vlada zanika vse namigovanje obrambe

Vladni odvetnik Stephen Lloyd je zanikal vse trditve Đokovićevega odvetnika. Dodal je, da minister za sprejetje odločitve ne potrebuje direktnih dokazov, ampak lahko za to uporabi druge primere in podatke. Nato je povedal, da minister razume, zakaj se Đoković po okužbi sredi decembra lani ni cepil, vendar to dejstvo ni moglo vplivati na njegovo odločitev, da se ni cepil pred okužbo.

Novak Đoković na poti v pisarne svojih odvetnikov pred zaslišanjem
Novak Đoković na poti v pisarne svojih odvetnikov pred zaslišanjem FOTO: AP

Odvetnik vlade je namignil, da Đoković razen okužbe ni predložil nobenega drugega objektivnega razloga za odločitev, da se ne cepi. Po njegovem mnenju je torej dejstvo, da Đoković še ni cepljen, samo po sebi dokaz, da je Srb načeloma proti cepljenju. Đokovićevo nasprotovanje cepivom še pred epidemijo pa po Lloydovem prepričanju le še potrjuje, da se njegovo mnenje o cepljenju v bližnji prihodnosti ne bo spremenilo.

Vrhovni sodnik Allsop je po zaključku nagovorov obeh odvetnikov povedal, da bodo sodniki za sprejetje odločitve potrebovali preostanek popoldneva in mogoče tudi večera po avstralskem času (nedelja dopoldne po našem času). Namignil je tudi, da do odločitve mogoče ne bodo prišli danes po njihovem času, ampak šele jutri. V tem primeru bi javnost njihovo odločitev slišala v poznih nedeljskih urah po našem času ali celo v ponedeljek dopoldne. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novak Đoković se je med zaslišanjem po Instagramu javil avstralskemu tenisaču Thanasiju Kokkinakisu, ki je po številnih poškodbah v zadnjih letih v Adelajdi osvojil svoj prvi turnir v karieri. Đoković mu je v zasebnem sporočilu na Instagramu sporočil: "Thanasi, čestitke za osvojitev tvojega prvega turnirja v domačem mestu. Verjamem, da je zmaga po vseh težavah s poškodbami še slajša. To si zaslužiš! Odlično za tenis, srečno v Melbournu."

Sporočilo, ki ga je Novak Đoković po Instagramu poslal Thanasiju Kokkinakisu
Sporočilo, ki ga je Novak Đoković po Instagramu poslal Thanasiju Kokkinakisu FOTO: Instagram

Odzivi drugih

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Avstralski politik Craig Kelly je na Twitterju zapisal: "Geniji in klovni lahko slavijo, ampak tako imenovani odvetniki za človekove pravice in tisti, ki verjamejo v Avstralijo kot 'svobodno državo', bi morali biti zgroženi."

Spodnjega odziva Nicholasa Kyrgiosa ni treba prevajati.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novinar Ben Rothenberger je predstavil lahkotnejši pogled na odločitev sodišča: "V zadnjem desetletju ni bilo lahko premagati Novaka Đokovića na OP Avstralije."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3659)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan Rebec
24. 01. 2022 09.09
Vsaka stvar mora dozoret tudi pri Džokoviču bo.
schrodingerScat
17. 01. 2022 08.54
-1
A kdo ve, glede na to, da ima zdaj prepoved vstopa v AUS 3 leta, a to velja samo za AUS, al celoten Commonwealth (Wimbledon)?
Blokiran Drugi Človek
17. 01. 2022 09.00
+2
Če sem jaz prav razumel samo za avstralijo...
schrodingerScat
17. 01. 2022 09.01
-2
scipio
17. 01. 2022 08.42
-4
Novak/Novax dobro igra tenis in je v tem velemojster in šampion in je tudi športni idol (razumeti je treba, da množice potrebujejo športne idole za izboljšanje svojega počutja pri bivanju na tem planetu, sploh še, če gre pri tem za nacionalizem ali vero). Ni pa on noben bog, za katerega zakoni ne bi veljali, sploh pa ne v urejenih državah zahodnega tipa, zato se je AUS oblast odločila prav. Zanj samega je tudi bolje to kot da doživi, da ga ob finalnem match-pointu, če ne že prej, gledalci huronsko izžvižgajo z igrišča, ne glede na to, kdo bi bil njegov nasprotnik in kdo od njiju zmagovalec. Kajti to bi šlo v zgodovino AO turnirja in svetovnega tenisa z njegovim imenom najmanj toliko kot vse njegove dosedanje zmage.
junij66
17. 01. 2022 08.40
+3
POLITIKA NI PREMAGALA ŠPORT AMPAK JE ZMAGALA PRAVNA DRŽAVA. Tudi sam bi želel,da smo v naši državi vsi enaki pred zakonom.
Blokiran Drugi Človek
17. 01. 2022 09.01
+2
fisho
17. 01. 2022 08.32
+3
Nekateri mislite, da je ves svet balkansko naravnan. Da lahko lažeš vsepovprek, izvajaš hinavščino, korupcijo in se delaš nevedneža.
Lzak128
17. 01. 2022 08.24
+8
Bravo avstralija ki obravnava vse enako. Šport je na koncu samo šport. Ja drugje sploh pa v Srbiji bi imel pa nočne zabave pa orgije pa piknike pa mu noben ne bi nič. Wake up Novak svet ni Srbija
aviktora
17. 01. 2022 08.19
+0
Cepil bi se pravi čas. S hrano in zrakom dobimo več strupov kot s cepivi.
Connemara
17. 01. 2022 08.16
+4
Vsekakor je Asvtralcem treba čestitati za tako diplomatsko rešitev in ustrezen prisotp. Si skor zaslužijo Nobelovo nagrado. To, kar bi lahko elegantno rešili prvi dan v nekaj ur, so oni pacali več kot 10 dni. Kdo je zmagovalec?? Noben, vsi samo eni veliki poraženci, sramota.
Connemara
17. 01. 2022 08.12
-1
Zakaj že AO? naj mirno napišejo Australian zaprto, angleško ne morem napisat, ker admin zbriše!
schrodingerScat
17. 01. 2022 08.08
+7
Obenem je dobil prepoved vstopa v Avstralijo za naslednja 3 leta, torej do svojih 37 let.
Connemara
17. 01. 2022 08.11
-4
schrodinger... te tuja nesreča veseli? Upam, da ne, saj veš, taki bumerangi hitro priletijo nazaj, avstralski pa sploh. Naj napišejo namesto AO, A Closed, tak bo najbolj prav!
schrodingerScat
17. 01. 2022 08.13
+2
Kje vidiš kako veselje? V članku so pozabil oment, pa sem dodal v komentar. Če projiciraš svoje travme na nedolžne komentarje, nujno potrebuješ pomoč.
Connemara
17. 01. 2022 08.21
-3
schrodinger.. kot rečeno, vsak po sebi sodi!
schrodingerScat
17. 01. 2022 08.24
+2
Connemara, moram rečt, da ti na podlagi enega nedolžnega komentarja, ki je povzetek dejanskega stanja, brez izraženga osebnega stava do tega stanja, znaš veliko sodit. Po sebi, očitno.
Connemara
17. 01. 2022 08.36
-1
Schrodinger.. zelo me moti, da v glavnem vsi Đokoviću privoščijo slabo oz najslabše. Zakaj že.. v glavnem bi morali vedeti, da kdor drugemu želi slabo, univerzum vse vrne. od Avstralcev bi človek pričakoval ustrezno diplomacijo, zrelost, demokracijo, da ta "konflikt" ustrezno rešijo. Kako so se zadeve lotili, d ajo pacali 10 dni, je svetovna sramota. ne moreš si kaj, da ne bi mislil, da so naredili vse, da ne bi zmagal. Če sklenem vse pod črto, je vse skup samo en velik poraz, neodvisno od Đokoviča. Avstralci bi se morali dvigniti nad to, pa se niso. To je moj point in samo to sodim.
schrodingerScat
17. 01. 2022 08.41
-3
W.T.F.? Kaj se sedaj ven vlečeš? Poglej kaj si mi napisal. Na nedolžen podatek tako sprašuješ, če me tuja nesreča veseli? To napiše nekdo, ki o vseh misl samo najslabš, pol pa ti men o bumerangu? Svašta zemlja rodi.
Filozofinja
17. 01. 2022 08.04
+0
mungus
16. 01. 2022 21.59
+4
glede na to da je okužen brezbrižno egoistično letal na okoli in trosil virus med prisotnimi in to kar 2 krat ni čudno da so ga deportirali....a ne?....čeprav vas kr nekaj tle gor očitno podpira take rabote....pač balkanci !!!!
tata_mata
17. 01. 2022 08.00
-3
Pa saj ni bil okužen, kaj nabijaš... Ali pa si res tako naiven. On je pač NovaX Đoković.
Blokiran Drugi Človek
17. 01. 2022 08.17
+3
Tatamata, in od kje tebi dokaz da ni bil okužen?
Juhu HU
16. 01. 2022 21.58
+1
Zoki tebe bi bilo tud treba napodit
nolefam7
16. 01. 2022 21.54
-2
Upam da ste veseli sedaj slovenčki ozkogledni... NOLE GOAT!!!
RTVjeZAKON
16. 01. 2022 21.58
+3
Kaj mamo mi z njim? Srbe vprašaj, če so veseli.
mungus
16. 01. 2022 21.49
-2
pokvarjenec brez primere !!!!!....za to so se ga pa rešili Avstralci !!!!
Schnitzel
16. 01. 2022 21.54
+1
mungus, heroj internetni. v real lajfu zafrustrirana zguba, mentalni škrat, hehehe
Sirius.2
16. 01. 2022 21.58
+0
RTVjeZAKON
16. 01. 2022 21.59
+2
Mangus dobro ti gre 😂. Znaš hitro nekoga sprovocirati, da postane nekulturen in živčen.
Connemara
17. 01. 2022 08.09
-1
vsak po sebi sodi, mar ne... avstralska diplomacija je na ravni kazenskih kolonij.. danes on, jutri jaz ali ti.. mater, ne vidiš dalje od kavča!
P1800
16. 01. 2022 21.46
+0
Mungos žvat mala, nimaš pet pik ajde zgin
Domino76
16. 01. 2022 21.47
+3
@sreda pusti primi.tivca. Avstralci so rekli vse legalno ampak on ve vec od onih tam dol. Odgovora pa ni
letang
16. 01. 2022 21.46
+3
Boli me đoko za njega.
mungus
16. 01. 2022 21.45
+1
đokićić je ponaredil vse kar se je ponarediti dalo....a ne macolca?
Schnitzel
16. 01. 2022 21.48
-2
P1800
16. 01. 2022 21.40
+1
Sami mali kulcicki pri katerih je vsaj eden prednik v zadnij 100 letih z Balkana.Kulcicki mali, lepo ni pisati tako grdo o nekom, ki je v bistvu malo tudi vaš.Kulcicki saj veste kolikokrat v življenju vam je nekdo zebo mamico😩😩
mungus
16. 01. 2022 21.39
-6
đokič je čisti lažnivc.....a ne macolca?
Domino76
16. 01. 2022 21.43
+1
Saj pravim nimas odgovora brcas v temo. Drugače si pa "heroj" vidim
Mariborrrrrrrrr
16. 01. 2022 21.49
+1