Drugi športi

Novak Đoković: Vedno v središču pozornosti in nenehni bitki za priljubljenost

Ljubljana, 10. 01. 2022 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Novak Đoković velja za enega najboljših teniških igralcev vseh časov. V svoji karieri je osvojil 20 turnirjev za veliki slam, kar je rekord, ki si ga deli z obema preostalima članoma t. i. velike trojice, Švicarjem Rogerjem Federerjem in Špancem Rafaelom Nadalom. Med njimi pa 34-letni Srb izstopa po tem, da deli športne navdušence.

Več videovsebin
  • Nepregledna množica spremljala prihod odvetnikov Novaka Đokovića
    01:53
    Nepregledna množica spremljala prihod odvetnikov Novaka Đokovića
  • Veselje Srbov v Avstraliji po odločitvi sodišča
    00:40
    Veselje Srbov v Avstraliji po odločitvi sodišča
  • Sodnik preklical odločitev in zahteval, da Đokovića nemudoma izpustijo na prostost
    01:00
    Sodnik preklical odločitev in zahteval, da Đokovića nemudoma izpustijo na prostost

Beograjčan velja za enega najbolj premetenih in agilnih igralcev, ki so kadar koli stopili na teniško igrišče, s skorajda panterskimi sposobnostmi lovljenja nasprotnikove žogice. To sam pripisuje svojemu življenjskemu slogu, ki med drugim vključuje rastlinsko prehrano brez glutena in redno izvajanje joge.

Ni mu usojeno biti tako popularen kot ostala člana velike trojice

A njegove izjemne dosežke na igriščih so večkrat zasenčile "neizsiljene napake" pri njegovih odločitvah. Nazadnje pri iskanju načina, kako v Avstralijo, eno najbolj zaprtih držav v času pandemije covida-19, vstopiti kot necepljena oseba. Kot izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP, gre pri tem za najnovejši udarec za teniškega igralca, ki mu tako rekoč ni usojeno, da bi bil tako priljubljen kot njegova največja tekmeca in ljubljenca teniških občinstev, Roger Federer in Rafael Nadal.

Pri Srbu na površje pogosto privre goreč temperament, ki mu prepreči, da bi dosegel vse, česar je sposoben. Neslaven trenutek na odprtem prvenstvu ZDA leta 2020, ko si je prislužil izključitev s turnirja, ker je v izbruhu jeze med osmino finala udaril žogico, ta pa je linijsko sodnico zadela v grlo, po prepričanju AFP zrcali boj z lastnimi demoni, ki so ga že večkrat preganjali pred očmi javnosti.

Med take dogodke spada tudi odločitev o organizaciji serije ekshibicijskih turnirjev v domači regiji v času prvega vala pandemije. Ta je bila ob pogostem kršenju ukrepov za zajezitev virusa odpovedana po izbruhu okužb med igralci in njihovim strokovnim osebjem. Med okuženimi je bil tudi Novak Đoković.

Že aprila 2020, dolgo pred iznajdbo cepiva proti covidu-19, je sprožil polemike z izjavo, da nasprotuje cepljenju. Kasneje je glede tega pojasnil, da ni strokovnjak na tem področju in da bo "ostal odprt za različne predloge", a da ob tem želi "obdržati možnost, da se sam odločim, kaj je najboljše za moje telo".

Ob tem pa nekateri njegov značaj preprosto razumejo kot večno bitko za priljubljenost. To je v zadnjih dneh povzel tenisačev nekdanji trener in šestkratni zmagovalec turnirjev za veliki slam, Nemec Boris Becker. "Ne moreš prisiliti ljudi, da te imajo radi, kar se malce dogaja. Je odličen športnik s pravim odnosom in značajem, morda pa ima nekoliko drugačen pogled na življenje. Ima drugačen pogled na to, kaj je, kaj pije in kako spi. Na tej točki ga ni mogoče kritizirati. Ravno zato je tako uspešen, ampak hkrati ni vsem všeč. To razumem," je povedal.

Poduhovljen in strasten človek, ki bi rad bil koristen

Srb svoje odločitve in obnašanje, tudi takrat, ko se njegov poskus javno izjalovi, pogosto pojasnjuje z "dobrimi nameni". S temi besedami se je opravičil po neslavnem propadu jadranske teniške turneje in tudi po tistem, ko so njegove zahteve po prijaznejših karantenskih pravilih za tenisače pred lanskim OP Avstralije sprožile kritike o sebičnosti in nehvaležnosti, še piše BBC.

Prav dober namen pa je osnova delovanja njegove ustanove, ki gradi šole in podpira usposabljanje učiteljev v rodni Srbiji, da bi otrokom iz revnih okolij omogočila učenje in igranje v varnem, ustvarjalnem in spodbudnem okolju. Pri tem ga žene lastno odraščanje v času Natovih napadov na Srbijo konec prejšnjega stoletja.

Domovina ima osrednjo vlogo v njegovem delovanju in pri svojih odločitvah postavlja igranje za reprezentanco med prioritete. Sicer pa nikoli ne zamudi priložnosti, da bi kateremu od otrok v občinstvu podaril lopar ali mu namenil spodbudno besedo ali dve.

Pri vsem tem pa gre še za izjemno poduhovljenega človeka, ki vadi jogo in meditira ter se drži stroge veganske diete in drugih načinov iskanja konkurenčne prednosti, zaradi česar je pogosto napačno razumljen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dirka za teniške rekorde

O Đokovićevi odličnosti na teniškem igrišču ni dvoma. Gre za teniškega igralca, ki je v času igranja postavil nove meje gibanja po igrišču in vračanja nasprotnikovega udarca ter se mnogokrat v karieri pobral po padcih – tako dobesedno kot tudi v prenesenem pomenu.

Pred štirimi leti je bila njegova kariera na psu. Težave z zdravjem po operaciji komolca so privedle do največjega padca v formi po njegovem vzpou med najboljše na svetu. Prvič po 12 letih je izpadel iz prvih 20 na svetovni lestvici.

Kot je leta 2018 dejal, je po dveh letih zaigral brez bolečin, po podpovprečnih nastopih na OP Avstralije (četrti krog) in OP Francije (četrtfinale) pa je na Wimbledonu nastopil kot 12. nosilec. Kljub temu se je z značilnim metodičnim pristopom pobral, sledil pa je četrti naslov na sveti travi. Uspeh je ponovil leto kasneje z zmago nad Federerjem v enem najbolj epskih dvobojev v zgodovini.

Novak Đoković s pokalom mušketirjev v Parizu.
Novak Đoković s pokalom mušketirjev v Parizu. FOTO: AP

V medsebojnih dvobojih boljši od Federerja in Nadala

Takrat se je dirka za največ zmag na grand slamih po mnenju številnih teniških navdušencev začela prevešati k Srbu in tudi Špancu Rafaelu Nadalu, ki sta v zadnjih letih izenačila Švicarjev rekord.

Srb je v tem času postal prvi teniški igralec, ki je z nagradami zaslužil več kot 150 milijonov dolarjev (132 milijonov evrov). Konec leta 2020 je prehitel Američana Peta Samprasa in postal igralec z najdaljšim stažem na vrhu svetovne teniške lestvice – danes je na vrhu skupno že 350 tednov.

Na turneji ATP je osvojil 86 turnirjev, v medsebojnih dvobojih pa je boljši tako od Nadala (30:28) kot od Rogerja Federerja (27:23). Leta 2011 je bil blizu svojega prvega osvojenega koledarskega grand slama – zaporednih zmag na vseh štirih turnirjih velike četverice – a mu je to preprečil poraz proti Federerju v polfinalu OP Francije. Lani je bil celo v igri za zlati slam, a je najprej izgubil v finalu olimpijskih iger, nato pa še v finalu OP ZDA.

Novak Đoković in Rafael Nadal po epskem obračunu v polfinalu lanskega Roland Garrosa
Novak Đoković in Rafael Nadal po epskem obračunu v polfinalu lanskega Roland Garrosa FOTO: AP

Turnir v Parizu je bil tudi zadnji izmed velikih štirih, ki ga je dodal svoji zbirki zmag. To mu je po treh bolečih porazih končno uspelo leta 2016. Danes je pri devetih zmagah na OP Avstralije, šestih v Wimbledonu, treh na OP ZDA in dveh na Rolandu Garrosu.

Na letošnjem OP Avstralije želi tako loviti rekordno, deseto zmago v Melbournu in 21. na turnirjih za grand slam. Zaplet z vstopom v Avstralijo mu utegne pri tem dati le še dodaten zagon.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
16. 01. 2022 10.23
Dekadentni zahodni svet je padel na izpitu, začetek konca?
Dovolj je
16. 01. 2022 08.42
+1
Avstralska politika.....zdrav clovek ne more igrati tenisa....razumela bi ce bi cepivo ustavilo okuzbe ipd. Pa temu ni tako....ta GS je neveljaven...upam, da pade ta GS, da bodo okuzbe naredile svoje....aja .. cepljenih se ne testira...
buda78
10. 01. 2022 17.41
-4
Nole anticepilska jokica in najvecja zrtev teorij zarot ter.l ballanski heroj necesa kar pac. Bogatas ki misli da je nekaj vec kot ostali. legenda pa taka
povucipotegni
10. 01. 2022 18.20
+5
10. 01. 2022 20.45
-1
buda78
10. 01. 2022 17.37
-5
jokica Joko ali drugace izpadel si t velik seronja.
ML66
10. 01. 2022 16.45
+2
To se bo sedaj začelo dogajati v družbi, med ljudmi. Sedaj so napadeni anticepilci zvezdniki, čez nekaj časa pa bodo napadeni anticepilci "navadni smrtniki". Ljudje se bomo začeli ločevati med cepilce in anticepilce... Kako se bo to končalo, ne vem, ampak sem zelo pesimističen glede vsega.
marina1004
10. 01. 2022 17.40
-3
Sej se ne gre zato cepjen, necepljen, ampak elito z izjemami in rajo brez izjem
nikhrast
10. 01. 2022 17.41
-4
90% cepljenih, ostalih 10% pa tihih, nekaj teh se je na skrivaj cepilo, saj tako nikamor ne morejo.
24urbutalci
10. 01. 2022 18.00
+1
To se ne bo začelo zdaj, ker se dogaja že skoraj celo leto...
TamauPaTapriden
10. 01. 2022 16.23
-3
Spet murglsko sodišče, sodijo po zakonih namesto tako kot bi vlada hotela.
Kristina1266
10. 01. 2022 15.51
-4
Upam, da bo na celi crti pogrnu narcis srbski
nikhrast
10. 01. 2022 15.50
-3
Moreš mu pa priznati, ne samo dober teniški igralec, še boljši lopov in lažnivec, samo vprašajte se zakaj je tako nepriljubljen.
Principat
10. 01. 2022 15.57
+11
a zato pa je doniral za velike požare , ki so jih imeli avstralci , ,, votel si ko oprana kanglerova lubenica , zmerom si v sporu z vsemi , si pojedel najbrž kar nekaj univerz
gruber74
10. 01. 2022 16.26
-6
Doniral je zaradi davcne olajsave. Raje donaciji kot pa drzavi
buda78
10. 01. 2022 17.38
-4
Spyzdy
10. 01. 2022 15.12
+3
Đoković, izberi Matoza za odvetnika, pa boš zmagal. :)
Principat
10. 01. 2022 16.39
+1
matoz je samo v nabuhli sds-a slovenije pojem , v avstriji bi bil vaški tolmač
BellaCiao
10. 01. 2022 15.08
+11
Če bi bil Američan bi pisali že leta GOAT...ker prihaja iz Srbije mu pač bogati zahod ne pusti tega veselja...pa je NAJVEČJI pa komu paše ali ne paše...Tam kjer šteje lopar in teniška žogica je pač KRALJ !
All4KissMyAss
10. 01. 2022 14.40
-6
....Upam da ga avstralska vlada nasuva v rit in ga pošlje s prvim avionom nazaj v domovino.....pardon - Monte Carlo???
All4KissMyAss
10. 01. 2022 14.30
-5
....Velika Srbija do beogradskog pašaluka!!
Nebodijetreba
10. 01. 2022 14.10
+0
Morda bi še kaj o tem, kako se je času okužbe udeleževal nekih prireditev, celo brez maske ... Avstralija ima svoja pravila, ki naj veljajo tudi zanj. Ni prav, če mu jih bo uspelo zaobiti.
crestor
10. 01. 2022 14.03
+4
Nikoli nisem imel nič proti njemu, ampak tole samopovzdigovanje, napuh in vzvišenost ob avstralski aferi nedavno, so mu pa močno zbili priljubljenost v očeh mnogih....srbski bog, pa to....nivo klasičnega balkanca....
iMichael
10. 01. 2022 14.27
+0
MarkoE
10. 01. 2022 13.57
-3
Nole, LEGENDA!
All4KissMyAss
10. 01. 2022 14.37
-2
Marko - imaš prav ....obeta se mu konec kariere...vsaj v Avstraliji...
MMIRKO
10. 01. 2022 13.53
-2
Moj vzornik je zagotovo Djokovič , in ne Krek , Beovičeva in ostali "strokovnjaki"
buda78
10. 01. 2022 17.39
-2
juventina10
10. 01. 2022 13.53
+0
če mu ni usojeno, da je bolj priljubljen, naj se vpraša zakaj.vsekakor ne zaradi tega ,ker je iz srbije,zaradi česar njegovi privrženci stokajo in jokajo.vsak dan po 2 članka na njegovo temo pa je absolutno preveč.čerav je iz bivše juge ,se zato ni potrebnoi ukvarjati samo z njim,briga njega za vas in našo kokoškalandijo.
JAZsemTI
10. 01. 2022 13.52
+1
Zdaj ste se odločili, da ga "popacáte", ker bi radi osvrnili pozornost od dejstva, da je zdravemu in necepljenemu človeku kratena pravica do svobode gibanja...
All4KissMyAss
10. 01. 2022 14.33
-2
JAZsemTI, vidiš - ravno nasprotno: ON kot necepljen in z nespoštovanjem pravil igre OGROŽA ostale okoli sebe!!! Očitno pa vas ANTI-CEPCE zaboli za pravice druge strani - tudi mi cepljeni imamo pravico do tega, da nas nobeden ne okuži....ampak to vam pač ni mar...
kiropraktik
10. 01. 2022 13.16
+5
A je premalo, da poročate dva novinarja o Srbu, ki se ima za boga?
Milč
10. 01. 2022 14.04
-1
Zate je sigurno, lahko ga samo gledaš iz štale
Vap0
10. 01. 2022 14.09
-2
Kot prvo, on se nima za boga, kot drugo, pa si ti ena navadna podrepna muha, Novak je Človek z velikim Č, ki je veliko dal skupnosti in tudi še naprej daje.
Connemara
10. 01. 2022 14.24
+4
kiropraktik.. veš kaj ti povem.. naju zgodovina ne bo nikjer omenjala, njega pa ziher. Taki ljudje pisejo zgodovino, midva s kavča pač ne.
All4KissMyAss
10. 01. 2022 14.34
-1
Milč, tam tudi sodi đoko po svojem obnašanju!!!!
All4KissMyAss
10. 01. 2022 14.36
-1
Vap0, tisti veliki Ć si lahko ti nekam zatakneš. To, kako velik srb je, koliko mu je mar do Srbije pa dokazuje s tem, da ima stalno bivališče v Monte Carlu...
Connemara
10. 01. 2022 14.41
+2
All... kot večina velikih!. Tudi ti bi bil tam, če bi mu bil podoben!
Dooo
10. 01. 2022 20.52
All4KissMyAss zato pa donira miljone po Srbiji gradi Šole vrtce itd kr ga briga dober ti veš zakaj te moti Djoković kak te bo še peklo kmalu😂😂🥲🥲