Drugi športi

Novo ime kmalu tudi za Cleveland Indians?

Cleveland, 04. 07. 2020 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi vse bolj pereče razprave o rasizmu v Združenih državah Amerike je morebitno spremembo imena najavila že druga ameriška profesionalna ekipa. Že v četrtek so o tem govorili v upravi nogometnega kluba Washington Redskins, v soboto so se temu pridružili še pri baseballskemu moštvu Cleveland Indians, ki imajo to ime že vse od leta 1915.

Slavje igralcev Clevelanda na tekmi v Kansas Cityju. Ekipa od leta 2019 igra v dresih brez klubskega simbola, indijanskega poglavarja Wahooja, ki so ga odstranili tudi z vseh klubskih prostorov in artiklov v trgovini.
Slavje igralcev Clevelanda na tekmi v Kansas Cityju. Ekipa od leta 2019 igra v dresih brez klubskega simbola, indijanskega poglavarja Wahooja, ki so ga odstranili tudi z vseh klubskih prostorov in artiklov v trgovini. FOTO: AP

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo skušali skupnost in vse udeležene spodbuditi, da pri imenu ekipe skupaj poiščejo pot naprej. Kot pravijo v klubu, je prav ime ekipe lahko ena najbolj vidnih povezav z družbo. In kot dodajajo v klubu, ne gre za novo razpravo, vezano na zadnje protirasistične demonstracije, so pa te izpostavile nujnost razmisleka o spremembi. Kot pravijo, se je treba tudi v športu izboljšati na področjih, kot je socialna pravičnost.

Po tragični smrti temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu, ki ga je ubil policist, je tudi ameriški šport pod vse večjim pritiskom, da uredi nekatere zastarele "pristope". Svoje lahko dodajo tudi pri pokroviteljih. Tak je primer Redskinsov oziroma v prevodu Rdečekožcev, kar je kot naziv tudi svojevrstna žaljivka za ameriške praprebivalce. Podjetje FedEx, po katerem se po vložku 200 milijonov dolarjev (177,86 milijona evrov) imenuje tudi stadion ekipe, je neposredno zahtevalo spremembo imena. 

Po poročanju ameriških medijev so podobne zahteve podali tudi drugi veliki pokrovitelji, ki pa tega za razliko od FedExa še niso potrdili. Še pred nekaj leti o čem podobnem v Washingtonu, čeprav so v indijanskih sredinah to zahtevali, niso razmišljali. Leta 2018 je lastnik Dan Snyder ostro zavrnil možnost spremembe imena in poudaril, da do nje ne bo prišlo nikoli. Zdaj je spremenil mnenje in sporočil, da bodo o spremembi odločali v klubu, za nasvet pa povprašali tudi širšo lokalno skupnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZRCC
05. 07. 2020 09.23
Hehe, takoj ko sem videl, da NFL ekipa Washington Redskins razmišlja o psremembi imena sem se pomnil na Cleveland Indians in samo čakal, kdaj bodo tudi oni objavili takšno novico. Vse skupaj je bolano in predvidljivo.
jebespolitiko
05. 07. 2020 09.00
ta lgbt je ratala anarhisticna morilska in posesivna organizacija katero financirajo morilske mumije....kdor verjame organizatorjem teh protestov je nasedel svetovnemu nategu mumiji k se bojijo za svoje lene morilske riti
niktalop
04. 07. 2020 14.38
+5
''Antirasistična'' norost se nadaljuje. Očitno je beseda belec oz. oseba bele oz. kavkazijska rase postala psovka.