Drugi športi

Od bolečih porazov do velikih zmag: Pregled športnega leta 2022

Ljubljana, 24. 12. 2022 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
4

Leto 2022 je bilo milo rečeno zanimivo. Rekordna bera medalj na zimskih olimpijskih igrah je začela uspešno slovensko športno obdobje, ki ga je nepričakovan neuspeh košarkarjev na Eurobasketu vendarle malo umiril. Vzponi in padci so del športa, zato je smotrno, da ob vsakem prehodu v novo leto, polno priložnosti, pogledamo nazaj in se spomnimo na vzpone in padce vseh športnikov, ki jih vedno znova z veseljem spremljamo in bodrimo.

Afrika je v senci tragedije dobila novega kralja

Na pot se bomo podali kronološko in pregled izjemno zanimivega športnega leta 2022 začeli na afriškem kontinentu. V januarju in na začetku februarja je potekal afriški pokal narodov. Gostitelj turnirja je bil Kamerun in skoraj mesec dni dolg dogodek žal ni minil brez tragedije. 24. januarja je pred stadionom Olembe v stampedu pred enim od vhodov umrlo osem ljudi, dodatnih 38 je bilo ranjenih. Na žalost to ni bila zadnja tragedija v nogometnem svetu leta 2022 in tudi ne najhujša. Kljub tragediji se je turnir nadaljeval in pokal je na koncu dvignil kapetan Senegala Kalidou Koulibaly.

Saga brez primere na OP Avstralije

Avstralsko odprto prvenstvo se je začelo 17. januarja, a o njem je cel svet govoril že pred prvim servisom na turnirju. Za to je bil "kriv" Novak Đoković, ki je v Melbournu pristal v prepričanju, da bo na omenjenem turnirju lahko nastopil kljub prepovedi vstopa v državo necepljenim tujim državljanom. Sledila je 11 dni dolga saga, saj so lokalne oblasti takrat prvega igralca sveta priprli in ga poskušali izgnati iz države. To jim sprva ni uspelo, saj je Đoković za kratek čas celo treniral na osrednjem igrišču Rod Laver arene, ampak sodišče je na koncu le odločilo, da mora Srb državo zapustiti in mu celo namenilo triletno prepoved vstopa v državo, ki so jo lokalne oblasti nedavno preklicale. Na koncu je na prvem turnirju sezone slavil Rafael Nadal, ki je osvojil svoj 21. turnir za grand slam v karieri in tako na večni lestvici pobegnil Đokoviću in Rogerju Federerju.

Novak Đoković na poti iz pripora v Melbournu na lokalno sodišče
Novak Đoković na poti iz pripora v Melbournu na lokalno sodišče FOTO: AP

'Slovenske' olimpijske igre

Peking je februarja gostil najboljše zimske športnike sveta. Med njimi so seveda tudi slovenski junaki. Slovence so najbolj razveselili skakalci in skakalke. Urša Bogataj je bila na posamični ženski tekmi zlata, na isti tekmi se je brona razveselila Nika Križnar. Sledili so ekipni uspehi. V mešani ekipni tekmi so Bogataj, Križnar, Timi Zajc in Peter Prevc pokorili svet smučarskih skokov in osvojili zlato medaljo. Sledili sta srebrni medalji smučarja Žana Kranjca in deskarja Tima Mastnaka ter bron deskarke Glorije Kotnik.

Nika Križnar, Urša Bogataj, Gloria Kotnik in Tim Mastnak
Nika Križnar, Urša Bogataj, Gloria Kotnik in Tim Mastnak FOTO: Luka Kotnik

Finci najboljši na ledu

V maju je na Finskem potekalo IIHF svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Domačini so ob ponovni odsotnosti NHL igralcev v finalu po podaljških s 4:3 premagali Kanadčane. Najboljši igralec turnirja je bil Finec Jussi Olkinuora.

Liga prvakov je dobila novega/starega prvaka

Po neverjetni seriji povratkov v izločilnih bojih in odslavljanju PSG-ja, Chelseaja in v najbolj dramatičnih okoliščinah Manchester Cityja, je Real Madrid v Finalu v Parizu relativno zlahka premagal Liverpool (1:0) ter osvojil svoj 14. naslov v Ligi prvakov. Dneve po finalu pa so najbolj zaznamovali neprijetni prizori pred tekmo, ko so v gneči pred stadionom ostali številni navijači z veljavno vstopnico.

Karin Benzema z zlato žogo, ki jo je ob zaključku leta osvojil v veliki meri zaradi odličnih predstav v minuli sezoni LP
Karin Benzema z zlato žogo, ki jo je ob zaključku leta osvojil v veliki meri zaradi odličnih predstav v minuli sezoni LP FOTO: AP

Nadal do 22. naslova za grand slam

Kralj Pariza in vladar peska Rafael Nadal je pri 36 letih starosti osvojil svoj 14. naslov v Roland Garossu, ko je v finalu gladko premagal 13 let mlajšega Casperja Ruuda. A najbolj zanimiv dvoboj turnirja je potekal v četrtfinalu, ko je Nadal po epski bitki s 3:1 premagal Novaka Đokovića in poskrbel za to, da je Srb ostal pri 20 grand slam naslovih.

Rafael Nadal, kralj peščenih igrišč Roland Garrosa
Rafael Nadal, kralj peščenih igrišč Roland Garrosa FOTO: AP

Naslov za Golden State in večnost za Stephena Curryja

Dallas je na ramenih Luke Dončića v letošnji končnici lige NBA presenetil vse in svojo pot zaključil šele v konferenčnem finalu, ko je klonil pred Curryjem in Golden State Warriorsi. Na koncu je Curry pokoril celoto ligo in končno osvojil naziv najkoristnejšega igralca finala lige NBA in svoj četrti naslov prvaka. Slavje moštva je bilo sladko tudi zato, ker je bilo doseženo štiri leta po zadnjem naslovu in po povratku enega najbolj priljubljenih članov moštva Klaya Thompsona.

Golden State Warriors
Golden State Warriors FOTO: AP

Velik povratek Đokovića

Od kralja peska do vladarja svete trave. Novak Đoković je po porazu proti Nadalu v Roland Garrosu že čutil velik pritisk v večni tekmi za najboljšega teniškega igralca vseh časov. Če bi podlegel tudi v Wimbledonu in bi znova zmagal Španec, bi zaostajal že za tri grand slam naslove. A na koncu je Srb z neverjetno lahkoto premagal vse nasprotnike v All England klubu in osvojil svoj sedmi naslov v Wimbledonu in skupno 21. na turnirjih velike četverice.

Novak Đoković je Wimbledon osvojil sedmič v svoji bogati karieri
Novak Đoković je Wimbledon osvojil sedmič v svoji bogati karieri FOTO: AP

Padca Pogija in Rogle

Letošnji Tour de France je že v peti etapi ponudil novo razočaranje za Primoža Rogliča, ki je grdo padel in izpahnjena rama je pozneje bila prevelika ovira za borbenega slovenskega junaka. Takrat je dvakratni zmagovalec Tadej Pogačar še nosil rumeno majico in samozavestno drvel proti tretji zaporedni zmagi na dirki vseh dirk. A tudi to na žalost ni trajalo dolgo. 11. etapa in nenadna izguba moči Pogačarja sta bila usodna. Kolesar s Klanca pri Komendi je etapo zaključil z dvema minutama in 51 sekundami zaostanka. Danec presenetljivo visoke prednosti ni več izpustil iz svojih rok in je prvič osvojil Tour.

Primož Roglič
Primož Roglič FOTO: Profimedia

Še en padec po visokem letanju, tokrat na Eurobasketu

Slovenija je pet let po tem, ko je presenetila celotno Evropo z nenadejano zmago na Eurobasketu 2017 novo presenečenje pripravila v četrtfinalu letošnjega Eurobasketa, tokrat je to presenečenje na žalost bilo zelo negativno. Po odličnih predstavah Luke Dončića in druščine, ki so se po porazu proti BiH v skupini odločno pobrali in po porazih Grčije in Srbije veljali za nesporne favorite, je sledil šok proti Poljakom. Košarkarska evforija je že grozila, da bo prevzela vse Slovence, ko so Poljaki z neverjetnim prvim polčasom popolnoma ohladili celoten narod, kaj šele njegovo košarkarsko reprezentanco. 

19 točk prednosti Poljakov je v drugem polčasu že izginila. Pet minut pred koncem so Slovenci vse vajeti imeli v svojih rokah potem pa ... znova nerazumljiv kolaps. Kakor so vila visoka pričakovanja, so potem bile tudi glasne kritike. Neosnovane obtožbe pijančevanja in ponočevanja pred tekmo so zasenčile sicer odlično prvenstvo in zgodovinske predstave Dončića, ki pa je kljub porazu odlično formo s seboj odnesel nazaj v ligo NBA, kjer znova kraljuje. Obljubil je, da bo nastopil na svetovnem prvenstvu prihodnje leto in verjamemo, da bo to obljubo tudi držal, tako kot je vsako do zdaj.

Povratek Gorana Dragića v reprezentanco ni zadostoval za novo medaljo na Eurobasketu
Povratek Gorana Dragića v reprezentanco ni zadostoval za novo medaljo na Eurobasketu FOTO: Fiba

Odbojkarji na robu večnosti, a vendar z zgodovinskim uspehom

Začetek v Ljubljani je bil neverjeten. Polne Stožice in serija odličnih predstav slovenski odbojkarjev na domačem svetovnem prvenstvu so vlili upanje, da bo mala deželica na sončni strani Alp znova presenetila celoten svet in osvojila tisto o čemer bi po vseh pravilih lahko le sanjala. Kljub odličnim predstavam Tineta Urnauta in druščine je bil zaključni turnir v Katovicah korak predaleč.

V polfinalu je bila prepričljivo boljša Italija (3:0), manj kot 24 ur pozneje pa je svetovna velesila Brazilija (3:1) osvojila bron. Praznih rok so se fantje vrnili med navijače polne občudovanja in hvaležnosti za junake, ki so dosegli zgodovinski uspeh za slovensko odbojko. Še vedno ni znano ali bo pisatelj velike pravljice, Romun George Cretu nadaljeval svoje delo na selektorski klopi, jasno pa je, da vsi ljubitelji odbojka v Sloveniji upamo, da bomo še kdaj v živo lahko spremljali njegove čustvene izlive ob igrišču.

Utrinki s SP v odbojki 2022
Utrinki s SP v odbojki 2022 FOTO: Luka Kotnik

Prihod Alcaraza, strahu in trepeta naslednje generacije

Đoković tudi na zadnjem turnirju za grand slam leta, US Opnu ni smel nastopiti zaradi svojega cepitvenega statusa. Rafael Nadal je v New Yorku padel že v osmini finala in hitro je bilo jasno, da bo priložnost končno dobila toliko opevana naslednja generacija. Najsvetleje je zasijal zlati deček današnjega tenisa Carlos Alcaraz, ki je po zmagi na Flushing Meadowsu postal najmlajša številka ena svetovnega tenisa v zgodovini.

Carlos Alcaraz je nova teniška številka ena
Carlos Alcaraz je nova teniška številka ena FOTO: AP

Ko šport ni pomemben: Tragedija v Indoneziji

Največja tragedija v zgodovini nogometa. Neverjetni prizori, borba za življenje in 125 umrlih, med njimi mladi starši in njihovi otroci, ki nikoli več ne bodo brcnili žoge ali veselo objeli svojih dedkov in babic. Okoli 180 je bilo tudi poškodovanih v vsesplošnem kaosu in stampedu, ki je sledil pretirano nasilnemu odzivu policistov na vdor navijačev na zelenico.

Stampedo na nogometni tekmi v Indoneziji
Stampedo na nogometni tekmi v Indoneziji FOTO: AP

Za konec leta kronanje Lionela Messija

Svetovno prvenstvo v nogometu v Katarju je po številnih kritikah izven igrišča na popolnih zelenicah dostavil enega najbolj zanimivih SP v zadnjih desetletjih. Številni šoki in padci velikanov so prvič v zgodovini v polfinale potisnili afriško reprezentanco. Maročani so se kljub končnemu četrtemu mestu v domovino vrnili kot narodni heroji. Hrvati so še enkrat znova presenetili in domov poslali Brazilce. Francozi so dokazali, da slavje leta 2018 ni bilo naključno.

Vsa pozornost pa je ob zadnjem sodniškem žvižgu na prvenstvu razumljivo bila usmerjena proti na novo okronanemu najboljšemu vseh časov. Lionel Messi se je na seznamu svetovnih prvakov zasluženo pridružil Peleju in Diegu Maradoni, po mnenju mnogih pa je končno slavil tudi v večni debati o najboljšem, ki se je kadar koli dotaknil nogometne žoge.

Lionel Messi in "njegov" pokal
Lionel Messi in "njegov" pokal FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene Novak
24. 12. 2022 14.46
+1
Pa teh Monaških biciklistov z državnimi odlikovanji!
Hujošgrimošjanoš
24. 12. 2022 13.24
+3
Novax najvecji car
SproscujocChips
24. 12. 2022 12.35
+1
Poraz proti Poljakov v cetrtfinalu se bo zapisal kot ena izmed najvecjih sramot v zgodovini slovenskega sporta. Tako arogantne in neprofesionalne ekipe se nismo imeli v zgodovini, se posebi gledano na kolicino talenta, ki jo je reprezentanca imela. Se vidi, da se je reprezentanca srboficirala in posledicno dozivlja isto blamazo kot srbi. Dajte nam Poljake, da se igramo.....
poper00
26. 12. 2022 19.56
+1
SprosscojocChips nekaj se strinjam s tabo nekaj pa tudi ne.S količino talenta sigurno ne ,kajti razen Dončiča neke strašne talente ne vidim.