Odbojka

Slovenci po izgubljenem uvodnem nizu do gladke zmage in prvega mesta v skupini

Ljubljana, 05. 07. 2019 22.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski odbojkarji so dobili tudi drugo tekmo na turnirju v Stožicah. Po uvodni zmagi proti Čilu so tokrat "padli" tudi Turki. Slovenski odbojkarji so izgubili prvi niz, a nato brez napake dobili naslednje tri (3:1) in so si zagotovili prvo mesto v skupini.

Slovenci so v Stožicah premagali Turke.
Slovenci so v Stožicah premagali Turke. FOTO: Damjan Žibert

Na uvodni tekmi skupine A za preboj v elitno skupino Lige narodov, so slovenski odbojkarji zanesljivo ugnali Čilence (3 : 0) in rutinirano opravili prvi del naloge. Že druga je bila precej težja, v drugem krogu turnirja v Stožicah jih je čakala precej kakovostnejša reprezentanca Turčije. Tako je kazalo tudi po prvem nizu, ki so ga turški odbojkarji dobili s 25 : 23, a nato je sledilo drugačno nadaljevanje. Slovenci so dvignili nivo igre in tekmec jim ni več uspel slediti. Dobili so naslednje tri nize in zmagali s 3 : 1 in so na prvem mestu skupine A s šestimi točkami. V skupini B je na prvem mestu Kuba z dvema zmagama, nazadnje so Kubanci premagali Egipčane s 3 : 2 v nizih.

Slovenija je zasedla prvo mesto v skupini A in se bo v sobotnem polfinalu merila z Belorusijo, drugouvrščeno reprezentanco skupine B. Drugi polfinalni par sestavljata Kuba in Turčija. Zmagovalca polfinala se bosta za uvrstitev v Ligo narodov pomerila v nedeljo.

Slovenski odbojkarji so dosegli drugo zmago v skupini A.
Slovenski odbojkarji so dosegli drugo zmago v skupini A. FOTO: Damjan Žibert

Slovenija je tekmo začela v postavi Tonček Štern, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Gregor Ropret, Tine Urnaut in Klemen Čebulj, torej z enako šesterko kot prvo tekmo proti Čilu. Turki so obračun odprli bolje, povedli s 3 : 0, Slovenija je izenačila šele na 12. točki, a so se Turki znova odlepili (17 : 12). Slovenija je dolgo lovila goste, pri 23 : 23, ob odličnem bloku Kozamernika, jih tudi ujela, a je zatem Alen Šket, ki je prvič zaigral na turnirju, žogo poslal v avt in prvi niz je pripadel Turčiji.

Zatem smo spremljali tri dokaj podobne razplete nizov. V vseh so Turki nekako do polovice držali ritem, nato pa popustili, Slovenija je dosegla nekaj zaporednih točk in brez večjih težav zmagala. Drugi niz je bil kar dolgo izenačen, z malenkostno prednostjo Slovenije, pri kateri je bil še posebej razpoložen Tonček Štern, ki je že v prvem nizu in pol dosegel 10 točk. Z asom Kozamernika, štirimi uspešnimi napadi Urnauta in Pajenka ter dvema odličnima začetnima udarcema Ropreta so se gostitelji nato oddaljili, naenkrat so bili Turki kot vkopani in so obstali na 16. točki. Slovenci so ob bučni podpori 1100 gledalcev dosegli šest točk zapored in prepričljivo dobili drugi niz.

Tudi nadaljevanje je bilo podobno, slika na igrišču se je v tretjem nizu praktično ponovila. Do polovice so Turki še nekako držali ravnotežje, nato je Slovenija pobegnila na +4 (12 : 8). Ko je na začetni udarec prišel Kozamernik, se je turška barka potopila tudi v tretjem nizu. Z dvema asoma Ljubljančana in kar osmimi zaporednimi točkami Slovenije je četa selektorja Alberta Giulianija gladko dobila tudi tretji niz. Repriza v četrtem nizu je našim omogočila prepričljivo zmago, tekmo pa je nazorno, z zadnjo točko, zaključil Tonček Štern, ki je bil tudi tokrat najbolj učinkovit v slovenski reprezentanci.

Izid:
Slovenija - Turčija 3 : 1 (-23, 16, 15, 17)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
06. 07. 2019 08.12
+2
bolš belorusija kot kuba potem pa v finalu kuba pa bo kar bo