Drugi športi

Za finale BiH in Avstrija, Slovenke ostale praznih rok

Maribor, 11. 06. 2021 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
0

V finalu zaključnega turnirja srebrne lige se bosta pomerili reprezentanci Avstrije ter Bosne in Hercegovine. Praznih rok so ostale Portugalke in Slovenke, poraženke polfinalnih tekem. Avstrijske so s 3:2 premagale Portugalke, reprezentanca BiH pa je bila boljša od pomlajene slovenske izbrane vrste s 3:1 v nizih.

Slovenskim odbojkaricam se ni uspelo uvrstiti v finale srebrne evropske lige. V polfinalu zaključnega turnirja v Mariboru so po enakovrednem boju z 1:3 v nizih (-23, 19, -22, -24) izgubile proti reprezentanci BiH. Slovenske odbojkarice niso izpolnile niti druge želje, ki so jo imele pred začetkom reprezentančne sezone. Potem ko se niso uvrstile na evropsko prvenstvo, niso napredovale niti v evropsko zlato ligo, obakrat pa so bile njihove "krvnice" Bosanke. Če je lahko neuvrstitev na evropsko prvenstvo ocenilo kot neuspeh, po to ne velja za srebrno ligo, v kateri je bila ekipa prisilno zelo pomlajena, manjkalo je vsaj šest zelo pomembnih igralk.

Selektor Gregor Rozman, ki je ekipo prevzel po kvalifikacijah, ni imel veliko časa, da bi ekipo maksimalno pripravil. Zato je delal predvsem na ekipnem duhu, ob borbenosti je bil to glavni adut tudi proti favorizirani BiH na tekmi v Mariboru. Igralke ga v tem smislu zagotovo niso razočarale, a kakovost in izkušnje so bile vendarle na strani tekmic. Te so bile boljše predvsem v zaključkih nizov, v katerih so imele svoje priložnosti tudi mlade Slovenke. Bosanke se bodo v sobotnem finalu pomerile z Avstrijkami, ki so v drugem polfinalu s 3:2 ugnale Portugalke. Slovenke se bodo v soboto s Portugalkami merile za tretje mesto.

V prvem nizu, ki je že napovedal izenačeno in nepopustljivo igro na obeh straneh, so domače izničile prednost gostij 19:22, Mirta Velikonja Grbac je izenačila na 23:23. Edina Begić, najboljša igralka bosanske ekipe, je Bosankam priborila zaključno žogo, da so jo izkoristile, so z napako na mreži poskrbele kar Slovenke same. Odličen drugi niz je gostiteljicam dajal upanje, da vendarle poskrbijo za presenečenje. Dobile so ga s 25:19, z izjemo slabega začetka, na katerem so zaostale z 0:4, a nato s petimi zaporednimi točkami prešle v vodstvo, so bile ves čas v prednosti, za šest točk prvič pri izidu 19:13.

Zelo dobro je kazalo še v končnici tretjega niza, ko je bilo na semaforju 22:20, toda nato Rozmanove izbranke niso našle protiorožja za servise Milane Božić, ki je s pomočjo soigralk poskrbela za pet zaporednih točk in vodstvo z 2:1. Pred končnico četrtega niza je bilo videti, da drame ne bo. Gostje so vodile še s 23:18, toda servisi Velikonje Grbčeve in Eve Pogačar so za to vendarle poskrbeli. Slovenke so prišle do izenačenja na 24:24, toda nato jim je zmanjkalo nekaj sreče in zbranosti, tekmice so dobro odigrale zadnji točki in se veselile zmage.

Odbojkarice Avstrije so bile prve finalistke zaključnega turnirja srebrne lige v Mariboru, v polfinalu so po izenačenem boju premagale Portugalke s 3:2 v nizih (23, -23, -22, 20, 6). 

Slovenija - Bosna in Hercegovina-8
Slovenija - Bosna in Hercegovina-8 FOTO: CEV
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.