Drugi športi

Odstop Abeja naj ne bi vplival na OI v Tokiu

Tokio, 29. 08. 2020 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonski premier Šinzo Abe je v petek napovedal, da po sedmih letih in osmih mesecih na čelu vlade odstopa zaradi zdravstvenih težav. Japonski mediji poročajo, da naj njegov odstop ne bi spremenil politike vlade do olimpijskih iger v Tokih, ki so bile zaradi pandemije novega koronavirusa z letošnjega prestavljene na naslednje leto.

Abe je v čustvenem nagovoru državljanom dejal, da se jim "iskreno opravičuje" za svoj odstop.
Abe je v čustvenem nagovoru državljanom dejal, da se jim "iskreno opravičuje" za svoj odstop. FOTO: AP

Nenazadnje organizacijski komite Tokio 2020, kot se še vedno uradno imenujejo igre, vodi Joširo Mori, tudi sam pred leti japonski ministrski predsednik.

"Abe je opravil veliko delo, da je Japonska dobila OI v Tokiu, ter je izjemno pomembno vplival na izgradnjo močnega organizacijskega odbora ter sodelovanja na vseh ravneh države. Gotovo bo, v okviru zmožnosti, pomagal tudi poslej," je za japonske medije dejal Mori.

Na odstop Šinza Abeja, predsednika japonske vlade z najdaljšim stažem, se je odzval tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega Komiteja (Mok) Thomas Bach, ki mu je zaželel hitro okrevanje, obenem je izrekel tudi zahvalo za opravljeno delo in pomoč olimpijskemu gibanju.

"Zahvalil bi se Abeju za izjemno voditeljstvo na poti do pridobitve drugih OI v Tokiu po prvih leta 1964, pa tudi pozneje, ko je vodil priprave na izvedbo OI 2020. V vseh teh letih je bil dober partner Moku in je organizacijo OI vodil v interesu Japonske, obenem pa mu je bilo vedno mogoče zaupati. Zaradi tega smo tudi lažje našli rešitev in v teh težkih časih pandemije novega koronavirusa prestavili OI na naslednje leto," je med drugim ocenil Bach.

Abe bo sicer ostal premier, dokler njegova stranka ne bo izbrala njegovega naslednika.

V Tokiu prihodnji teden prvič o konkretnih protikoronskih ukrepih za OI
Predstavniki japonske vlade, metropolitanskega vodstva Tokia in organizacijskega komiteja olimpijskih iger v Tokiu se bodo prihodnji teden prvič sestali, da bi začrtali smernice zdravstvenih in varnostnih ukrepov, s katerimi bodo skušali v času pandemije novega koronavirusa pripraviti igre med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto.

Program priprave bo vodila in usklajevala japonska vlada, poroča osrednja tiskovna japonska agencija Kyodo News, ukrepe pa naj bi pripravili do konca leta. Japonska ta čas za zajezitev pandemije ne dovoljuje vstopa državljanom 146 držav in teritorijev. Tudi tisti, ki lahko pridejo v deželo vzhajajočega sonca, pa morajo v dvotedensko karanteno.

Med OI, ki so iz letošnjega prestavljene na naslednje leto, pričakujejo okrog 11.000 športnic in športnikov iz več kot 200 reprezentanc. Prvo srečanje za pripravo ukrepov za izvedbo OI bo vodil namestnik vodje kabineta predsednika vlade Kazuhiro Sugita. Na njem bodo sodelovali tudi predstavniki ministrstva za zdravje, zunanje zadeve, delo ter uradov v njihovi pristojnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
29. 08. 2020 12.29
Zanimivo, nobenih podatkov.... Le 23,9% ljudi na Japonskem podpira te Olimpijske igre, 33,7 JE ZA PRESTAVITEV iger, ker jim je postalo jasno, da bo ta histerija okoli kovida, igre uničila.