Drugi športi

Nadal o Đokoviću: Noben igralec ni pomembnejši od turnirja

Melbourne, 15. 01. 2022 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
194

Minilo je že več kot teden dni, odkar so Novaka Đokovića ob prihodu v Avstralijo zadržale mejne oblasti in mu preklicale vizo. Sodišče je njihovo odločitev razveljavilo, potem pa je pristojni minister Alex Hawke Srbovo vizo znova preklical. Po pritožbi Đokovićevih odvetnikov so sodniki ministrovo odločitev potrdili. Pred odločitvijo so se na dogodke v Melbournu odzvali številni znani športniki in drugi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Đoković na obravnavo čaka v hotelu za priseljence
    02:17
    Iz 24UR: Đoković na obravnavo čaka v hotelu za priseljence
  • Iz 24UR: Đoković čaka na obravnavo
    02:25
    Iz 24UR: Đoković čaka na obravnavo
  • Novak Đoković se vrača v hotel
    01:02
    Novak Đoković se vrača v hotel
  • Kaos pred hotelom za pridržanje priseljencev
    00:33
    Kaos pred hotelom za pridržanje priseljencev
  • Protesti v Melbournu
    01:08
    Protesti v Melbournu

 

V dokumentaciji, ki jo je avstralsko ministrstvo za zdravje sodišču predložilo 11. januarja letos, so na vprašanje sodišča, ali Novak Đoković zaradi domneve, da je bil 16. decembra pozitiven na novi koronavirus, 22. decembra pa negativen in vsaj od 27. decembra lani brez simptomov, predstavlja grožnjo za javno zdravje, na ministrstvu zapisali: "Gospod Đoković je pred okužbo zaščiten vsaj za nekaj mesecev. 22. decembra je predložil svoj negativni test  in je verjetno zaščiten. Tako lahko domnevamo, da je malo verjetno, da je gospod Đoković okužen s SARS-CoV-2, in posledično predstavlja nizko stopnjo grožnje za prenašanje virusa na druge."

 Pristojni minister Alex Hawke je med razlogi za preklic Đokovićeve vize izpostavil tudi skrb za javno mnenje v Avstraliji: "Mislim, da lahko prisotnost gospoda Đokovića v Avstraliji vodi do porasta podpore proticepilskemu načinu razmišljana. To bi lahko vodilo do povečanja družbenega nemira, podobno kot takrat, ko smo v Avstraliji doživljali zborovanja in proteste, ki so bili žarišče prenosa virusa v skupnosti."

Govorec za avstralsko zvezo odvetnikov, Greg Barns, ki je odvetnik s številnimi izkušnjami na področju migrantov, je o primeru Đoković dejal: "Eden najnevarnejših vidikov zadeve Đoković je pripravljenost državnih oblasti, da nekoga označijo kot nevarnost za javni red zgolj na podlagi svojega mnenja o posameznikovih osebnih pogledih. To je orwellovsko in zelo skrb vzbujajoče v družbi, ki naj bi zagovarjala svobodo govora in svobodno razmišljanje."

 Spregovorili številni tenisači

Tretji igralec sveta, Aleksander Zverev, je podal svoje mnenje o dogodkih: "Mislim, da je Novak zelo veliko ime, svetovna superzvezda. Menim, da ljudje mislijo, da lahko iz njega naredijo velik dogodek samo zato, ker je Novak. Ne vem dovolj o situaciji, ampak po mojem mnenju vse to ne bi bilo taka drama, če to ne bi bil Novak Đoković, številka ena z 20 naslovi s turnirjev za grand slam. To je moje mnenje."

Aleksander Zverev
Aleksander Zverev FOTO: AP

 Zgovorni avstralski tenisač Nick Kyrgios, ki v preteklosti ni bil vedno Đokovićev podpornik, je dodal: "Novak je stopil v stik z mano in se mi na Instagramu zahvalil za podporo. Odšel je na sodišče in sodnik je rekel: 'Kaj bi sploh še lahko storil?' Zdaj dlakocepijo z vizo in mu malo pustijo trenirati, malo ne. Mislim si: 'Sr***e ... Pošljite ga že domov ali pa mu dovolite igrati. Zdaj mislim, da postaja sramotno. Mislim, da ni pošteno do njega. Že tako se je dovolj težko pripravljati na grand slam."

Alex de Minaur, avstralski tenisač, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom ni mogel nastopiti na lanskih olimpijskih igrah, na dogodke v deželi tam spodaj gleda drugače. Izpostavil je razmere, v katerih so avstralski državljani živeli vse od začetka epidemije: "Zelo težko nam je bilo. Ogromno smo delali, da bi zaščitili sebe in svoje meje. Če ste želeli vstopiti v državo, ste morali biti dvakrat cepljeni. Od njega je bilo odvisno njegove odločitve, njegova presoja. Zdaj smo tu. Ta situacija je preusmerila pozornost z nas tekmovalcev. Tu smo zato, da igramo na OP Avstralije. Iskreno povedano, si želim vse to pustiti za sabo in se osredotočiti na igranje tenisa."

Četrti igralec sveta, Stefanos Cicipas, se je strinjal z Avstralcem: "Tukaj sem zato, da govorim o tenisu. O njem se v zadnjih tednih ni govorilo dovolj. Škoda."

Stefanos Cicipas je proti Novaku Đokoviću v finalu lanskega Roland Garrosa izgubil s 3:2 v nizih.
Stefanos Cicipas je proti Novaku Đokoviću v finalu lanskega Roland Garrosa izgubil s 3:2 v nizih. FOTO: AP

O Đokoviću je znova spregovoril tudi trenutno šesti igralec sveta in Srbov veliki tekmec, Španec Rafael Nadal: "Nekaj vam povem. Zelo jasno je, da je Novak Đoković eden najboljših igralcev v zgodovini, brez dvoma. Kljub temu ni bil noben igralec v zgodovini pomembnejši od turnirja. Nihče, ne Roger (Federer), ne Novak, ne jaz, ne Björn Borg, ki je bil v svojem času neverjeten. Igralci ostajajo in grejo, vedno pa prihajajo tudi novi igralci. Tenis gre naprej. OP Avstralije je veliko pomembnejše od vsakega igralca. Moramo se cepiti in razmere se morajo izboljšati v dobro vseh in v dobro našega športa. Vsak izbere svojo pot."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 14. igralka sveta in zmagovalka dveh OP Avstralije, Naomi Osaka, je o Đokoviću povedala: "Mislim, da je celotna situacija neprijetna. Zelo dober igralec je in malo žalostno je, da se ga bodo nekateri ljudje spominjali v tej luči."

Nekdanji ameriški tenisač Mardy Fish pa je na Twitterju zapisal: "Tukaj se veliko šalim, ampak to, kar se dogaja Novaku Đokoviću, je smešno. Izkoriščajo ga v politične namene. Prosim vas, da se vzdržite komentarjev v podporo cepljenju ali proti njemu. Samo človek je."

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fichte
18. 01. 2022 15.32
+0
Nole naj kar filozofira s tistim svojim gurujem. Seveda veliko nas navija za Noleta v tenisu. Ampak s temi proticepilskimi zablodami je šel pa predaleč.
Tomaž Godler
18. 01. 2022 08.45
-1
Ko politika vodi šport, se vse neha. Nadal ti pa, namesto da bi bil na strani športa,... Doping kontrole na vsakem koraku, kaj je pa cepivo. Kar nekaj v telo, leta odrekanja, treningov, zdaj pa je neko cepivo kar ok, za vsako telo. Pa kaj vam je.
masai mara
17. 01. 2022 08.06
+1
Zakaj so mu potem sploh odobrili vizo ce so vse o njem ze vedeli ? Ce je covid prebolel in ce so testi pokazali da je zdrav potem ni ovir da ne bi nastopil na turnirju. Politika v navezi s konzervativnimi senilnimi sodniki pa ima pac svojo razlago..zalostno. je pa dejstvo da ne bi bilo teh tezav ce bi bil cepljen.
masai mara
17. 01. 2022 08.00
+3
Nadal cilja na zmago zato se ni postavil Djokovicu u bran. Upam da ga cim prej kdo od mlajsih igralcev poslje domov. Kje je solidarnost med sportniki ?
Evkaliptus
16. 01. 2022 19.23
-2
Ni problem da je Srb, ni problem da je necepljen po lastni volji, problem je to da denar vlada svetu in vsak ki ima denar misli da zanjga pravila ne veljajo, in tukaj je pravilno odreagirala Avstralija in dokazala da je tudi Novak samo clovek in tudi zanj veljajo pravila. Ce pravila ne bi obstajala bi lahko vsi delali vse in bili neandertalci. Vedel je da tvega in vedel je da se mu to lahko zgodi.
Grunf TNT
16. 01. 2022 15.52
+0
Že po komentarjih pri športu so jasno vidne posledice janšizma v naši družbi.
kiropraktik
16. 01. 2022 12.35
-4
Upam, da je že na letalu!
bmwgs
16. 01. 2022 10.39
+0
Če so pravila za vse ni izjem, malo so mučkali predolgo morali bi ga ustavit pred mostom ,ne pa, da ga spustijo čez pol pa , ne vejo kaj bi .
moto-gp
16. 01. 2022 10.34
+6
Nadal-u se smeji.... Tenisac ok, kot človek ne. Tudi če zmaga, bo to "grenka" zmaga brez konkurence...
Evelinca12
16. 01. 2022 10.17
-1
Goethe je zapisal, da ni greha in zločina, za katerega v človeku ni potenciala.
Millady
16. 01. 2022 10.00
+3
Orwelu gre na smeh..tudi hinavc Nadal je vesel :)
Štajerc123
16. 01. 2022 10.00
-6
Ta ďoko je navadni kmet, nea seže Nadalu do kolen, pravilno da je dobo izgon, ajde beži v tvojo srbijo nazaj, bi mu mogli dat prepoved v celi EU tudi za radi goljufije, in laži.
Pfc1945
16. 01. 2022 11.59
+5
Ta navadni kmet ima 20 GS. Ta navadni kmet je dal 1 milion € pomoči Avstraliji ko so imeli požare. Ta navadni kmet je dal denar Italiji ,ko je imela največ umrlih...ta navadni kmet je za tebe gospod. Torej kaj si ti ,če je on navadni kmet ?
Evkaliptus
16. 01. 2022 19.29
+0
Se pravi je vazna kolicina denarja ki ga doniras? se pravi on lahko dobesedno dela kar hoce? res huda logika..ce ne bi bili vsi sporti preplacani in ne bi sral denarja tudi doniral ne bi nic. Kar je on naredil v zivljenju je to da skos igra tenos in ima talent za tenis, to je pa vse mozganou pa mu ocitno niso podelili ker bi drugace po normalni poti uredil zadeve in tudi igral....
Millady
16. 01. 2022 09.59
+5
Hinavci so ga povabili, vedeli so, da ni cepljen, NAMENOMA so ga navlekli in 10 dni se izživljali. Kdo lahko podpira takšno početje države, razen 🐑🐑🐑..?
Kmecka logika
16. 01. 2022 09.43
+2
Djoko je neveran za zdravje Avstralcev 🤣🤣🤣🤣 edwn izmed najbolj fit sportniko...pa to je res nooro
Clausevitz
16. 01. 2022 09.22
+2
Nadal je navaden gnooj, okužen je prišel v državo brez karantene zdej pa pametuje.
Millady
16. 01. 2022 09.50
+2
+++++ ampak glej, Nadal igra tenis z Bill Gatesom. Tudi Federer. Pametnemu dovolj.
Likkle
16. 01. 2022 09.02
+2
nadala naj tudi poslejo domov ker je v aus prisel 3 dni pred iztekom karantene…
Jaka Belec
16. 01. 2022 08.48
-2
ta odločitev ja najbioolj poštena za vse. vsaka druga odločitev bi pomenila, da je đokovič nad zakonom, kar seveda ni.
spectator935
16. 01. 2022 08.20
+5
Če mu prepovejo, to naenkrat več ni turnir najboljših tenisacev sveta. Je turnir cepljenih tenisacev...
Jaka Belec
16. 01. 2022 08.45
+0
na vsakem turnirju imaš pogoje za vstop na turnir. in v vsaki državi imaš pogoje z avstop v državo.
Millady
16. 01. 2022 09.51
+4
Jaka, pogoj za vstop je bil še medic.izjema, ki jo je Novak imel. Kako e sprenevedate...
Evkaliptus
16. 01. 2022 19.30
Principat
15. 01. 2022 21.57
+3
španski klopotec brez vetra , pa za kaj prepovedanega pojest
aljoteam
15. 01. 2022 21.57
+10
Edino kar je v tej zgodbi jasno je to, da tu ne gre za zdravje, ampak za politiko in politicno preganjanje. Kdo ima prav je vprasanje, ampak nekateri po mojem mnenju ne vidijo bistva celotnega problema tu (Nadal recimo). Turnir ne more biti pred posameznikom ce je ta posameznik stevilka ena tenisa. Zdravstvenih razlogov da ne bi igral ni in nikogar ne ogroza nic bolj kot cepljen (sploh pri omikronu znanost pravi da oboji, tako cepljeni kot necepljeni enako prenasajo virus...,) Zadaj je politika in v interesu vseh (tudi Nadala) bi moralo biti da na turnirju zaigrajo vsi najboljsi, seveda ce mu je kaj do tenisa... Kar neprimerna izjava Nadala, ki kaze na njegov egoizem.