Drugi športi

OI v Tokiu se bodo začele 23. julija 2021, Japonci v težavah zaradi olimpijske vasi

Tokio, 30. 03. 2020 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Olimpijske igre Tokio 2020, ki so obdržale svoje uradno ime, bodo na sporedu med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto. Kot poročajo japonski mediji, so termin že uskladili Mednarodni olimpijski komite, organizatorji ter mestne in državne oblasti v japonski prestolnici.

Prvotno so bile igre na sporedu med 24. julijem in 9. avgustom letos, a so jih bili prireditelji pred tednom dni zaradi pandemije koronavirusa prisiljeni prestaviti. Krizna skupina, ki se ukvarja z reorganizacijo iger, je s terminom dobila najpomembnejše izhodišče za nadaljnje delo. To seveda velja tudi za posredno vpletene in Olimpijski komite Slovenije. "Zdaj so znani termini in tudi mi lahko začnemo znova graditi olimpijski projekt Tokio 2020, kar je najbolj pomembno. Ne gre le za olimpijsko odpravo, tam imamo v načrtu tudi slovensko hišo," je ob tem povedal generalni sekretar OKS Blaž Perko.

Tokio 2020 je postal Tokio 2021.
Tokio 2020 je postal Tokio 2021. FOTO: AP

A Perko je obenem opozoril na širšo dimenzijo prestavitve iger in doslej v javnosti spregledane težave. "Eno je termin iger samih, ki je končni proizvod. Mi za sestavo odprave čim prej potrebujemo tudi termine vseh kvalifikacijskih tekem za igre, saj bomo na osnovi tega sestavljali olimpijsko ekipo. Šele po tem, ko bodo znani tudi ti termini, bomo res lahko v celoti začeli delo," je še dodal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najbolj izpostavljena pa je seveda organizacija iger sama in težka naloga Japoncev, ki bodo morali projekt, ki so ga sestavljali skoraj sedem let, zdaj reorganizirati v letu dni. Pri prestavitvi ne gre le za velikansko neposredno organizacijo dogodka, prevozov in nastanitev, administrativnih del, ampak tudi za pripravo in kvalifikacije športnikov, uskladitev televizijskih prenosov ter želja sponzorjev. Novi termin bo, kot rečeno, tudi velik zalogaj za mednarodne zveze, ki bodo morale prirediti preostali odpovedani in prestavljeni del olimpijskih kvalifikacij. Tako organizatorji iger kot posamezne zveze pa bodo morali projekte pripraviti kljub zaradi pandemije oteženi komunikaciji.

Izzivi v japonski prestolnici so veliki. Za letošnje poletje je pripravljenih 43 tekmovališč, med katerimi so številna le začasna in naj bi neposredno po igrah dobila nove vsebine, tudi stalna imajo načrtovane programe. To velja tudi za olimpijski stadion z 68.000 sedeži, kjer so za leto 2021 predvideli številne športne in kulturne dogodke, ki se ne bodo prekrivali le časovno z novim koledarjem iger, ampak bo prišlo tudi do neželene dodatne ponudbe vsebin. A ne le športni objekti, tudi kongresni center v Tokiu, ki leži v bližini slovenske olimpijske hiše, je bil del olimpijskega programa, ki ima dogodke za leto 2021 že v koledarju.

Težavo Japoncem predstavljajo v naprej prodana stanovanja ...
Težavo Japoncem predstavljajo v naprej prodana stanovanja ... FOTO: AP

Težava je z olimpijsko vasjo, ki naj bi sprejela 18.000 športnikov in spremljevalcev. Gre za nova stanovanja v neposredni bližini morja s pogledom na sloviti tokijski obris nebotičnikov in mavrični most. Številna stanovanja v 21 stolpnicah, po poročanju medijev na Japonskem jih je več kot 1000, so prodana že vnaprej.

Po nekaterih ocenah bo zelo velika tudi škoda zaradi prestavitve. Ocene se gibljejo med petimi in šestimi milijardami evrov. Na srečo imajo v Tokiu trdno politično podporo, saj so OI delno tudi osebni projekt premierja Shinza Abeja. Znan je tudi novi termin paralimpijskih iger. Te bodo med 24. avgustom in 5. septembrom 2021.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
30. 03. 2020 20.36
Kako so lahko 100% prepričani, da bodo poleti 2021?
VAREN
30. 03. 2020 16.02
-1
Kako bolane izjave. Čakajo na termine tekem, da sestavijo ekipo. Kot da je zdaj niso imeli. Samo druge datume vstavijo.
Vapo
30. 03. 2020 15.26
+10
Dol mi visi za OI.
hotchilipoper
30. 03. 2020 15.07
+8
Pa kakšne igre,maske pa rokavice