Drugi športi

OKS bo danes imenoval slovensko reprezentanco za OI

Ljubljana, 08. 07. 2024 06.46 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, S.V.
Komentarji
2

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) bo danes imenoval slovensko reprezentanco za olimpijske igre, ki se bodo čez 18 dni začele v Parizu. Ta bo drugič po letu 1924 gostil igre. Na njih bo med 26. julijem in 11. avgustom po pričakovanjih nastopila ena najbolj številčnih slovenskih ekip v zgodovini samostojne države.

Javna predstavitev odprave, ki jo bo danes potrdil izvršni odbor OKS, bo 11. julija na Ukmarjevem trgu v Kopru. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Število športnikov v njej bo nekoliko nižje od prvotnih pričakovanj, da bi celo lahko presegla stotico. Konec tedna se namreč košarkarjem, četrtim na igrah 2021 v Tokiu, na kvalifikacijskem turnirju v Grčiji ni uspelo drugič zapored uvrstiti na OI.

Leta 2004 v Atenah je bilo doslej največ športnic in športnikov iz Slovenije, 79. Osemdeset jih je bilo za igre v Franciji predvidenih že prejšnji mesec.

"Takšno število slovenskih olimpijskih udeležencev na najboljši možni način sovpada tudi z obeležitvijo stoletnice kolajne slovitega slovenskega telovadca Leona Štuklja, ki je prvo slovensko olimpijsko zlato osvojil leta 1924 v Parizu," je povedal predsednik OKS Franjo Bobinac.

V reprezentanci bodo prvič trije kolektivni športi, obe reprezentanci v rokometu in odbojkarji. Poleg tega so v olimpijski odpravi tudi nekateri najboljši v svetovnem merilu v svojih športih z medaljami na največjih tekmovanjih v zadnjih letih.

Slovenski odbojkarji
Slovenski odbojkarji FOTO: Aljoša Kravanja

Domala nepremagljiva Janja Garnbret bo tako v športnem plezanju branila zlato iz Tokia. Kajtar Toni Vodišek je nekdanji svetovni in evropski prvak, prav tako Kristjan Čeh v metu diska, sredi prejšnjega meseca je bil zlat na EP v Rimu.

Svetovni vrh oblikujejo slovenski kolesarji na čelu s Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem, oba sta trenutno sicer na vrhu seštevka na francoski pentlji, ki se bo končala tik pred OI. Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so osvajali olimpijska odličja, pa slovenski nastopajoči v judu ...

Tadej Pogačar v rumenem in Primož Roglič
Tadej Pogačar v rumenem in Primož Roglič FOTO: AP

Parc de la Villette bo tisti, na katerem bodo lahko slovenski navijači proslavili slovenske medalje. V tem parku bo namreč Slovenska hiša, kjer se bo predstavilo slovensko gospodarstvo, turizem, kultura in kulinarika. Organizatorji iger pričakujejo, da se bo dnevno mimo predela Slovenske hiše sprehodilo okrog 100.000 obiskovalcev iger.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Finfer
08. 07. 2024 09.34
+0
Naj pošljejo na olimpijske igre vse ljubljanske klošarje in tiste ki se valjajo po portoroški plaži da počistijo to nesnago in sramoto iz ljubljane !!
InaB
08. 07. 2024 08.29
+1
Za en avtobus funkcionarjev, ki bodo turisti na račun države