Drugi športi

OKS: 'Veseli smo nadaljnje finančne podpore sponzorjev, a to ne bo dovolj'

Ljubljana, 09. 04. 2020 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V vrstah Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) se zavedajo, da bosta tako vrhunski kot tudi rekreativni šport po koncu pandemije koronavirusa deležna korenitih sprememb. Predvsem finančnega prestrukturiranja, zato pri naši krovni športni organizaciji ničesar ne prepuščajo naključju in so tako na Vlado Republike Slovenije že naslovili dodatne predloge ukrepov za neposredno pomoč slovenskemu športu.

Na OKS-u med drugim pozdravljajo odločitev obstoječih sponzorjev, da bodo po zaključku epidemije covid-19 s svojimi denarnimi sredstvi pomagali slovenskemu športu tudi v prihodnje.

A kot so zapisali v daljšem sporočilu za javnost, prevladuje prepričanje, da sponzorska sredstva ne bodo dovolj za dolgoročnejše preživetje slovenskega športa. Tako vrhunskega kot rekreativnega. "Epidemija covida-19 in sprejeti omejevalni ukrepi, ki jih podpiramo, so močno vplivali tako na gospodarstvo kot tudi na delovanje športnih društev in zvez. Z odpovedjo svojih aktivnosti in dogodkov s(m)o športne organizacije utrpele hude finančne posledice, ki ogrožajo tudi prihodnje delovanje. Podjetja pa so postavljena pred izzive konsolidacije svojega poslovanja," so uvodoma zapisali in v nadaljevanju kot primer dobre prakse nesebične pomoči športu izpostavili sprejem pozitivnih ukrepov v neposredni soseščini. "Morda bi veljalo pogledati v soseščino in, sorazmerno naši situaciji, priskočiti na pomoč. Naj omenimo pristop Avstrije in Švice, ki sta že napovedali neposredno pomoč športu, vsaka s po nekaj 100 milijonov evrov." 

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec (na sliki desno).
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec (na sliki desno). FOTO: Olimpijski komite Slovenije
Tako OKS kot Združenje športnih zvez Slovenije sta na posebni videokonferenci soglasno sprejela dodatnih 11 predlogov ukrepov (spodaj jih objavljamo v celoti), ki so jih že posredovali Vladi RS z željo, da se jih temeljito preuči in ustrezno umesti v interventne ukrepe. In sicer:

 - Takojšnje izplačilo avansa namenskih proračunskih sredstev za šport na lokalni in državni ravni, ki so bila že pred epidemijo namenjena za izvajalce letnega programa športa ter poenostavitev postopkov v zvezi s pridobitvijo teh sredstev.

- Začasno plačilo večjega oziroma celotnega zneska mesečne vadnine v športnih društvih za otroke od 6 do 16 leta.

Ekonomske posledice epidemije bodo znatno občutili tudi družinski proračuni. Ker šport temelji na znanstveno dokazanem vplivu na zdravje, tako telesno kot duševno in družbeno, socializacijo in povezanost ljudi, je treba spodbuditi starše, da ne bodo varčevali na račun mesečnih vadnin v športnih društvih in posledično na zdravju otrok. Predlagamo namensko finančno podporo družinam oz. posameznikom v višini 75 %–100 % zneska cene vadnin (cca. 30–50 EUR), ki so jo plačevali pred prekinitvijo aktivnosti. Ukrep bi veljal 18 mesecev po koncu epidemije, podatke in realizacijo bi zagotovile lokalne skupnosti.

- Posebna državna finančna pomoč za športne organizacije v višini izpada dokazljivih prihodkov zaradi odpovedi aktivnosti.

Športne organizacije bodo zaradi prepovedi izvajanja aktivnosti imele ocenjeno vrednost izpada več kot 25.500.000 € prihodkov, ki jih tudi po koncu epidemije ne bo mogoče nadomestiti. Način razdelitve in pogoje določi resorno ministrstvo s soglasjem Strokovnega sveta RS za šport.

- Povračilo nastalih stroškov zaradi odpovedi večjih mednarodnih športnih prireditev.

Stroške, ki so že nastali zaradi priprave oziroma organizacije velike mednarodne športne prireditve ustreznega ranga, ki je bila odpovedana zaradi sprejetih ukrepov za preprečitev širjenja epidemije covida-19, krije država. Upravičenec mora za povračilo predložiti dokazila o plačanih stroških.

Predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec se zaveda vpliva pandemije koronavirusa na prihodnost slovenskega športa.
Predsednik OKS-a Bogdan Gabrovec se zaveda vpliva pandemije koronavirusa na prihodnost slovenskega športa. FOTO: Twitter


- Oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za leti 2020 in 2021 za prejemnika sponzorstva za SKD dejavnost 93.120 (dejavnost športnih klubov) in 93.190 (druge športne dejavnosti). Prav tako naj bodo odhodki pri dajalcu sponzorstva davčno priznani v višini trikratnika danega sponzorstva.

- Višji delež davčno priznanih donacij (doslej 0,3 % obdavčljivih prihodkov) v višini 5 % obdavčljivih prihodkov v letih 2020 in 2021.

- Zvišanje deleža dohodnine, ki ga zavezanec za dohodnino lahko nameni za donacije (z 0,5 % na 1 % odmerjene dohodnine).

- Kritje stroškov varovanja policije za dodatne športne prireditve v določenem obdobju po koncu epidemije.

Že po trenutnem Zakonu o športu se določenim velikim športnim prireditvam omogoča varovanje policije, ki ga zagotovi država. Z ukrepom se zniža strošek organizacije športnih prireditev, kar bi neposredno pomagalo športnim organizacijam, ki organizirajo prireditve, da bodo lahko poslovale in vzpostavile normalno delovanje po koncu epidemije. Kriterije za izbor upravičenih športnih prireditev sprejme Strokovni svetu Vlade RS za šport.

- Kritje stroškov zdravstvene oskrbe na športnih prireditvah v določenem obdobju po koncu epidemije.

Podobno kot varovanje prireditve tudi zagotavljanje zdravstvene oskrbe na športnih prireditvah predstavlja strošek organizatorjem. Z ukrepom se zniža strošek organizacije športnih prireditev, kar bi neposredno pomagalo športnim organizacijam, ki organizirajo prireditve, da bodo lahko poslovale in vzpostavile normalno delovanje po koncu epidemije. Kriterije za izbor upravičenih športnih prireditev sprejme Strokovni svetu Vlade RS za šport.

- Ukinitev Zakona o davku od srečk z namenom zagotavljanja več sredstev Fundaciji za šport ali namenitev dela proračunskih sredstev zbranih iz naslova davka od srečk neposredno za športne organizacije preko razpisa Fundacije za šport.

Sredstva Fundacije za šport se bodo v letu 2021 iz naslova iger na srečo znatno zmanjšala, saj je odpoved športnih tekmovanj povzročila tudi bistveno zmanjšanje stavnih dogodkov prav tako se bo najverjetneje zmanjšal obseg vplačil. Treba je ukiniti davek od srečk oziroma ga iz proračuna RS nameniti neposredno za športne organizacije preko razpisa Fundacije za šport.

- Uvedba možnosti vračila kupnine za vstopnice v obliki vrednotnic (vavčerjev) z enoletnim rokom unovčitve, če se v roku enega leta po koncu epidemije zagotovi izvedbo enakovredne nadomestne športne prireditve, z možnostjo zahtevka na vračilo kupnine v nadaljnjih dveh mesecih po poteku roka za unovčitev.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grikos
09. 04. 2020 13.40
+7
Ni dovolj,nikoli nimate dovolj,kaj bi se radi,kaksne imate place
macek_garfield
09. 04. 2020 12.52
+13
znizajte si place na minimalno delavsko placo, ukinite sluzbene telefone, sluzbene placilne kartice itd itd pa se bodo nasli eurcki
komarec
09. 04. 2020 12.37
+12
konstruktor
09. 04. 2020 12.19
+17
Kaj pa, če bi najprej prestrukturirali vse te silne športne zveze, predvsem zmanjšali število priseskov na državni denar, tisti pa, ki bi želeli delati še naprej, pa bi zato dobili simbolično nagrado : glede na povprečno starost vodilnih imajo tako ali tako že pokojnine, pa po moje ne samo 500 ojrov....kot vzor vsem ostalim bi lahko bil OKS sam...
Myway
09. 04. 2020 12.16
+15
Prvo nehjte financirati rdečega Kocijančiča in ostalih pijavk, pol se oglašajte.Nič več ne boste uničevali slovenskih vrhunskih športnikov in lupili podjetja za sponzorstvo. Delat pejte al pa na zavod.Vam je Tina Maze vse povedala, kolok je OSK in razne Zveze vredna - NIČ.
komarec
09. 04. 2020 12.39
-3
Mywey ne bluzi,kar smo dali RKC bi slovenski šport živel 100 let.
Rade 74
09. 04. 2020 12.09
+11
Ne bi vam jaz dal niti prebite pare. 10% jih je, ki si res zaslužijo pomoč. Ostali hodijo na zastonj izlete po celem Svetu in običajno iščejo formo na samem tekmovanju! Da o funkcionarjih niti ne razglabljamo.
Fery Zaka
09. 04. 2020 12.05
+8
Kdo pa so ti sponzorji? Telekom, Eles, Petrol,Krka ...? Ker druge logike ne vidim.
komarec
09. 04. 2020 12.40
+8
Treba je vedeti, da so športniki, politiki, kulturni in RKC veliki debeli troti, ki nimajo nikoli dovolj.
komarec
09. 04. 2020 12.40
+6
procesoid
09. 04. 2020 12.01
+14
Ti današnji športniki so preveč in predolgo časa navajeni na zastonj jamo z denarjem brez dna... se bodo morali naučiti in navaditi na to, da denar pride od gospodarstva, katero ga mora trdo zaslužiti. In če tega ni, bo treba spremeniti profesijo in se prijeti koristnega, predvsem pa plačljivega dela. Tudi raje nihče nič ne vpraša, ko čez noč ostane na cesti. Konec je s turističnim smučanjem in še čim... Brez dela ni jela - hešteg, pa take...
Carrasco
09. 04. 2020 11.55
+14
Bogi Janša sedaj ga bodo napadli še športniki ki ne preživijo meseca
tofsy2
09. 04. 2020 11.55
+15
Treba bo zmanjšati birokracijo,pa bo za športnike več ostalo.Če pa gre na OI oli druga tekmovanja več funkcionarjev in birokratov kot športnikov je pa res lahko drago.
Carrasco
09. 04. 2020 11.54
+13
Te pa idite v stečaj kot GREP ne rabimo vas !!!
MaksiLopez
09. 04. 2020 11.54
+10
šport je v slo ugrabljen, kot je zdravstvo, univerze...tala se denar na mizi, klubi in društva pa dobijo drobtinice in cel sistem na nekih razpisih kjer rabiš znanstvenike da prideš do konca...žal ma šport v 2020 ne more teči več kot je dosedaj
El Toro
09. 04. 2020 11.29
+31
Ali so si funkcionarji na OKS tudi znižali plačo za 30%?
dr.Megla
09. 04. 2020 11.28
+27
OKS bo počasi kot davčna.....lenuhi z velikimi plačami
the kop
09. 04. 2020 11.24
+26
kar propade pač bo važno da gospodarstvo laufa športat lahko greš v naravo pa še zastonj je!!
El Toro
09. 04. 2020 11.20
+35
Država pa res ne bo mogla kriti vsega. Zdaj je toliko zahtevkov, da bi morali biti ekstra bogati, če bi želeli pokriti vse želje.
Male?ka
09. 04. 2020 11.12
+24