Drugi športi

Olimpijsko dvigovanje uteži: Gorenjska prestolnica priča številnim rekordom

Kranj, 10. 02. 2019 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Državnem prvenstvu v olimpijskem dviganju uteži, ki je potekalo v Kranju, je nastopilo rekordnih 55 tekmovalcev. Gledalci pa so bili priča številnim državnim in osebnim rekordom, tako v ženskih kot moških kategorijah.

Gorenjska prestolnica je prvič v zgodovini gostila Državno prvenstvo v olimpijskem dvigovanju uteži, ki v Sloveniji poteka že vse od 1992. Sicer olimpijski šport v slovenskem medijskem prostoru ni deležen pozornosti, kot nekatere druge olimpijske discipline, a se lahko v zadnjih letih pohvali z vse večjim številom obetajočih mladih tekmovalk in tekmovalcev.

Državno prvenstvo v olimpijskem dvigovanju utež
Državno prvenstvo v olimpijskem dvigovanju utež FOTO: Damjan Žibert

Ti so se tudi na državnem prvenstvu pomerili v dveh disciplinah – potegu in sunku – v štirinajstih težnostnih kategorijah. Sedmih ženskih in sedmih moških. Zmagovalca v posamezni kategoriji določi olimpijski biatlon, seštevek tež v potegu in sunku.

Prvenstvo je zabeležilo tudi rekordno število tekmovalk, bilo jih je kar 17. V ženski kategoriji do 49 kilogramov je prvo mesto zasedla Jerica Kovačič Ivanjko (KDU Jeklo), v kategoriji do 55 kilogramov pa je prvo mesto pripadlo Niki Rejc (KDU Olimpija Ljubljana). Tekmovalka Nastasja Štesl (KDU 300) se je veselila zmage v kategoriji do 59 kg, tekmovalka Petra Pavlič (TAK Domžale) pa si je prislužila zmago v kategoriji do 64 kg. Med tekmovalkami do 71 kg je slavila Tina Turšič (Reebok Crossfit Ljubljana), do 76 kg pa Rebeka Pečjak (KDU Olimpija Ljubljana). V kategoriji nad 87 kg je bila zmagovalka Katja Rozman (KDU Jeklo).

Matej Ahačič, tekmovalec domačega kluba ŠD X-GYM Kranj.
Matej Ahačič, tekmovalec domačega kluba ŠD X-GYM Kranj. FOTO: Damjan Žibert

V moških kategorijah je bila udeležba še številčnejša. V kategoriji do 55 kilogramov je slavil Janez Paternoster (KDU Jeklo), do 67 kilogramov pa Juš Rožnik Novak (KDU 300). Tekmovalec domačega kluba ŠD X-GYM Kranj Maks Dežnak je zmagovalec kategorije do 73 kg, v kategoriji do 81 kg pa je zmaga pripadla Davidu Širclju (KDU Olimpija Ljubljana). Med tekmovalci do 96 kg je slavil Anže Kosmač (TAK Domžale), v kategoriji do 102 kg pa Aljaž Sevčnikar (CF Celje). Zmagovalec kategorije do 109 kg je domači tekmovalec Janez Kalan (ŠD X-GYM Kranj). 

Absolutni zmagovalec je postal David Šircelj (KDU Olimpija Ljubljana). 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šuen Žiga
13. 02. 2019 22.18
+1
Prav imate....medijsko skoraj neprepoznaven olimpijski šport, ki pa je v Sloveniji trenutno v vzponu. Hvala tudi za vašo podporo! V naše kroge ste vabljeni zopet v soboto 30.marca 2019 , ko bodo tekmovali naši najmlajši!
Šuen Žiga
13. 02. 2019 22.17
lumpimonster
10. 02. 2019 22.53
+4
A pahorja pa ni blo? Je velik avtov za spucat tam