Drugi športi

Organizatorji Toura zavračajo očitke: Če bi bila pravila še strožja, dirke ne bi končali

Ljubljana, 29. 06. 2021 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po tretji etapi dirke po Franciji, ki je znova postregla s številnimi padci, zaradi česar sta v skupnem seštevku nazadovala tako Primož Roglič kot Tadej Pogačar, so bili na udaru kritik organizatorji dirke. Očita se jim, da so zaključek trase speljali na preozkih cestah, kjer ni bilo dovolj prostora za vse v glavnini. Thierry Gouvenou, na Touru odgovoren za oblikovanje etap, pa odgovarja, da brez tveganj dirke po Franciji sploh ne bi bilo mogoče izpeljati. Nezadovoljni kolesarji so svoje nestrinjanje izkazali s krajšo stavko, saj so prvih 10 kilometrov četrte etape prevozili v ležernem tempu.

"Primož Roglič je v cilj tretje etape pripeljal, kot da bi ravnokar prišel iz ringa z Mikom Tysonom," so tretjo etapo komentirali pri The Cycling Podcast.
"Primož Roglič je v cilj tretje etape pripeljal, kot da bi ravnokar prišel iz ringa z Mikom Tysonom," so tretjo etapo komentirali pri The Cycling Podcast. FOTO: AP

Mnogi kolesarji in ekipni direktorji so organizatorjem letošnjega Toura zamerili, da so za zaključek tretje etape izbrali zelo nevarne odseke cest v bližini bretanskega Pontvinyja. Deset kilometrov pred ciljem je v veliki gneči najprej padel Primož Roglič, ki je na levi strani cestišča "zapel" s Sonnyjem Colbrellijem, kmalu zatem pa je glavnino razredčil še en padec. Kolesarji so se nekoliko spuščali, na ozkem odseku, kjer je cesta zavila v levo, žal ni bilo prostora za vse. 

Kolesarji so se po koncu tretje etape med seboj začeli dogovarjati o možnosti stavke v znak nestrinjanja z organizatorji. V zraku je bila celo odpoved četrte etape, a so na koncu sklenili kompromis. Dogovorili so se za enominutni protestni postanek na začetku etape, nato pa so prvih deset kilometrov prevozili v ležernem tempu, brez pravega tekmovanja. Do stavke v obliki odpovedi etape ni prišlo, ker so kljub vsemu želeli izkazati spoštovanje do Toura, kolesarstva, športa in pokroviteljev, poroča TV Slovenija. 

Nekateri, med njimi tudi francoski sprinter Arnaud Demare, so v bolečinah obležali sredi asfalta, posledično pa kolesarji za njimi niso mogli nadaljevati lovljenja vodilnih. Čeprav se ni znašel na tleh, je zavoljo tega 26 sekund izgubil Tadej Pogačar, okrvavljenemu Primožu Rogliču pa je ta padec preprečil normalno lovljenje glavnine, zaradi česar je zaostal še nekoliko več, kot bi sicer. 

Športni direktor Jubmo-Visme Frans Maassen je bil po koncu besen tudi zato, ker so organizatorji zavrnili prošnjo nekaterih ekip, da se zaradi zapletenega in nevarnega zaključka varno mejo (ko kolesarji tudi v primeru padca in posledičnega zaostanka ne izgubijo časa v skupnem seštevku, op. a.) s treh premakne na pet oziroma osem kilometrov. 

'Dirke ne bi niti zaključili'
"Vse težje in težje je prirejati varne zaključke etap. Kar se tiče ponedeljkove preizkušnje, smo iz možnosti za cilj izključili kar štiri kraje (Lorient, Lanester, Hennebont in Plouay), ker so bili prenevarni," pa je na očitke odgovoril Thierry Gouvenou, nekdanji kolesarski profesionalec in odgovorni za določitev etap na dirki po Franciji. 

52-letni domačin, ki je na Touru nastopil sedemkrat, je po poročanju L'Equipa dodal: "Nimamo več krajev, kjer ne bi bilo ne krožišč, ne prometnih otokov ne cestnih zoženj. Deset let nazaj je bilo na našem seznamu 1.110 nevarnih odsekov, danes jih je 2.300. Če bodo pravila še strožja, nam dirke ne bo uspelo dokončati." 

Del krivde na kolesarjih in športnih direktorjih?
Številni strokovnjaki so sicer mnenja, da so za povečanje padcev v zadnjih kilometrih vsaj deloma krivi tudi kolesarji za skupni seštevek, ki s svojimi ekipami skušajo nadzirati potek etap, čeprav se na ravninskih pričakuje, da bodo pod nadzorom sprinterskih moštev. Matej Mohorič je denimo po tretji etapi na Twitterju zapisal, da so padci neizogibni, če je že v prvem tednu toliko na kocki, tako za sprinterje kot kandidate v skupnem seštevku.

V torkovi izdaji športnega dnevnika L'Equipe je moč prebrati tudi izjavo nekdanjega profesionalca Jeana-Reneja Bernaudeauja, ki je krivdo prevalil še na športne direktorje ekip. "Deset let nazaj se ni nihče zoperstavil sprinterjem v takšnih zaključkih. Danes pa vsi direktorji ekip svojim kolesarjem za zadnje kilometre dajo ista navodila. Ozke ceste so bile od vedno prisotne." 

"Napetost na čelu dirke ni bila še nikoli tako visoka kot danes. Nekatere kolesarje praktično usmerjajo prek slušalk. V uho prejmejo toliko informacij, da bi lahko vozili z zaprtimi očmi," je še pojasnil. 

Karavano je že prvi dan pretresel grozovit padec, ki ga je zakrivila neprevidna navijačica.
Karavano je že prvi dan pretresel grozovit padec, ki ga je zakrivila neprevidna navijačica. FOTO: AP

Kolesarji vračajo udarec 
Tim Declerq, predstavnik Deceuninck-QuickStep, je po etapi razkril, da so kolesarji prosili organizatorje, naj se varna meja, v kateri so zaostanki nevtralizirani, premakne celo na osem kilometrov, saj bi karavano tako zavarovali pred tehnično zapletenim spustom. Odgovora na prošnjo niso dobili. 

"Mislim, da se je tole dalo predvideti. Vedeli smo, kako ozka je cesta v zaključku, zato smo prosili, naj se varno mejo podaljša na osem kilometrov. Veliko odsekov je bilo, kjer bi lahko prišlo do padca," je povedal Declerq in nadaljeval: "Logično, da si najboljši ne morejo privoščiti izgube 15 ali 20 sekund in si zato želijo biti v ospredju. S podaljšano varno mejo bi bil zaključek manj stresen. Tako pa si vsi želijo biti med prvimi 20 kolesarji, kjer pa je žal prostora zgolj za 20 dirkačev." 

32-letnik z zanimivim vzdevkom "El Tractor" upa, da se bo svetovna kolesarska zveza (UCI) iz tega nekaj naučila in zato v prihodnje tovrstnih napak ne bo ponavljala. "Lani sem postal oče, to je nekaj, kar imam v mislih ob tako zapletenih sprintih. Nihče si ne želi končati na tleh."

Prekaljeni sprinter Andre Greipel, ki vozi svojo 11. dirko po Franciji, pa je na Twitterju zapisal: "Kdor koli je oblikoval to etapo, bi moral najprej poskušati 180 kolesarjev stlačiti na pet metrov široko cesto. Seveda, mi smo tisti, ki na koncu 'naredimo' dirko, a po drugi strani imamo želje, ki se jih ne upošteva." 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
29. 06. 2021 17.20
Francozi se delajo francoze.
Klemzi28
29. 06. 2021 16.07
Fauš so frenčiji pa je en preklo nastavu
uporabnica1
29. 06. 2021 14.54
+1
Sonny se je opravičil, sta prej skusj vozila s Primožem in se zmenila
medus
29. 06. 2021 14.52
+1
Razširiti ceste pa bo.
RamzesII
29. 06. 2021 17.11
+1
IS58
29. 06. 2021 14.37
+5
Če bi se to dogajalo v Sloveniji, bi tur že prekinili in nadaljnih nekaj let(dokler se ne pozabi) ga ne bi mogli izvesti.
Jež
29. 06. 2021 14.25
-8
Najbol smotan šport z šebolj smotanimi kolesi
Jež
29. 06. 2021 14.26
-3
In folk to dejansko gleda lol žalost kam smo pršli
krneki_123
29. 06. 2021 13.30
+8
Držimo pesti za Primoža in Tadeja!
Joža_Gulikoža
29. 06. 2021 13.08
+1
A rogla ni več kapetan??
fedr?k
29. 06. 2021 13.13
-11
On je ze za v penzijo. Star je ze3 družina je tu. Mlajši so pa veliko boljši. Pogi,Hirschi, Evanopoel, Lucenko,...hvala za vse dobro kar je naredil za naše kolesarstvo ampak letom noben ne uide.
pojtrarara
29. 06. 2021 13.17
+5
daj no - si videl evenpoela na giru - ti pa njemu star in podobno lepo prosim no... tako neumno in hitro obupati - pa saj letos, tisto kar je dirkal je pokazal odlične rezultate... ne bi rekla,da bi bil med zadnjimi - tako pa je, tisto kar je dirkal bil vedno spredaj, razen če so bili padci... in padci se žal zgodijo tudi mladim - zato se ne norčuj slučajno in ne očitaj padca in let.
uporabnica1
29. 06. 2021 13.01
+4
Tale Francoz nima vseh čistih. Ozke ceste, da ekipe sploh ne morejo mimo in potem pride do prerivanja in padcev. To se pogosto dogaja in dokler tega ne spremenijo, se bo to še naprej dogajal
mertseger
29. 06. 2021 12.46
+6
Jaz vam pravim ....varnostna razdalja nič drugega :)) Ne moreš 20 cm za ritjo vozit pri 60 na uro potem pa upat da se bo izšlo.
Kras21
29. 06. 2021 12.44
+7
Pojdite domov...
trpr
29. 06. 2021 12.37
+5
Gladiatorji našega časa.
NejkoSLO
29. 06. 2021 12.31
+3
Ojoj, Roglič pa res vs potoučen 🙉😑
Pepe Bol?ev
29. 06. 2021 12.07
+15
Wout Van Aert je dobil dovoljenje, da dirka na etapno zmago, se čudi 49-letnik, zadnji ameriški zmagovalec ene od tritedenskih dirk, pa tudi najstarejši zmagovalec ene od tritedenskih dirk v zgodovini. Vuelto je dobil leta 2013, star 41 let. "O tem govorim, ko pravim, da je taktika Jumbo-Visme prav neverjetno butasta. Priložnost imajo zmagati na Touru. Dobivali so že etape na Touru, zmagovali na vseh mogočih dirkah, imajo najboljšega kolesarja na svetu Primoža Rogliča - vsi smo videli, kako močan je bil v prvi in drugi etapi, na ta Tour je prišel v izvrstni formi, pripravljen, da se spopade s Tadejem Pogačarjem, ampak ne. Namesto da bi se osredotočili na to, oni po tem, ko so izgubili Gesinka, imeli oslabljena Martina in Teunissena, pa tudi po tem, ko jim pade najbrž najboljši kolesar na svetu, še vedno vztrajajo pri tem, da Van Aert napade zmago v tretji etapi Dirke po Franciji. To je najbolj butasta poteza, kar sem jih videl v življenju," je neizprosno razčlenil dogajanje.
pojtrarara
29. 06. 2021 13.11
-1
evo tukaj se pa strinjam s tabo pepe - tole mi je bilo neumno, neumna odločitev ekipe, sploh, ker on je bil za zmago še vedno krepkooo prepozen. raje bi ostal in vlekel primoža - Sicer priznajmo so ostali od ekipe naredili odliično delo v vlečenju in če ne bi se zgodil tisti padec, ki jih je ustavil, bi bil zaostanek krepko manjši, ampak če bi še wout pomagal, bi lahko bili pa brez zaostanka... ker če gledamo razlike - ko so se vsedli nazaj na kolo so imeli 1,2 zaostanka in potem krepko zmanjševali, se pravi, so , čeprav potolčeni šli hitreje, kot prva skupina, in na koncu, kljub padcu vmes, ki jih je ustavil, imeli v bistvu enak zaostanek s katerim so začeli loviti skupino... po tem gledano so bili odlični v lovljenju, čeprav potolčeni...če bi bil pa še wourt zraven bi bili pa še boljši - ne pozabimo,da je na koncu primož prišel v cil z movistrajema, torej je wout krepkooo manjkal. Tukaj so res storili napako - čeprav menim,da jih ta ne more stati toliko - ker je vmes shranje naredil tisti padec na ovinku, ki jim je onemogočil lovljenje in povečal razliko.
pojtrarara
29. 06. 2021 13.18
-1
kako zanimivo je to - a eden, vidi moj nick in sploh ne bere in minus stisne al kako to gre - zgoraj je na postu, katerega citiram in se Z NJIM STRINJAM sami plusi, jaz, napišem potrdilno strinjanje in dobim minus... no pa razložite to če lahko... LOL
mahar123
29. 06. 2021 14.52
Ma kaj se sekiras..napisi kaj misliš itak 100 ljudi 100cudi
Pepe Bol?ev
29. 06. 2021 12.06
+15
Rogliča so nato počakali vsi jumbovci razen dveh. Gesinka, ki je odstopil, in Van Aerta, ki je ostal z glavnino. "Ampak kaj je Primož tam sploh počel sam? Zakaj je bil sam deset kilometrov pred ciljem, ko je bila situacija že tako hudičevo nevarna in živčna? Zakaj je bil Van Aert sam na drugi strani glavnine? Zakaj ekipa ni bila skupaj in spredaj? Vam povem. Ker Martin in Teunissen po padcu nista bila prava, niso imeli moči za vožnjo na čelu glavnine. Van Aerta bi imel tudi jaz z največjim veseljem v ekipi, da me spravi čez prvi teden. Da me varuje pred nevarnostmi. Nihče tega ne zna bolje kot on. Odlično bi lahko zaščitil Rogliča. Ampak ko je ta potreboval zaščito, je bil Van Aert drugje, na drugi strani ceste in spredaj." je dejal Horner.
Brus123
29. 06. 2021 12.46
-5
Verjetno zato, da ga lastna ekipa nebi ogrožala. Bo že povedal, če jih bo rabil in kje.
Voyager3000
29. 06. 2021 12.02
+4
Francozi se delajo Francoze. Sicer so cigani po naravi, kar se dokazuje tudi tukaj
Pepe Bol?ev
29. 06. 2021 11.58
+4
Lojtra saj ni kriv organizator. Kriva je zenska s plakatom.
Diabloss
29. 06. 2021 12.01
+4
Saj to ni bil edini padec. Letos je žal tako, da zmaga tisti ki ima več sreče
Voyager3000
29. 06. 2021 12.03
+3
Letos sreča nima veze. Prej šlamparija Francozov.
Madžaroš
29. 06. 2021 11.56
+0
Komaj čakam da dobimo prvaka v tomboli da se bodo ceste oddahnile… pogrešam ko je bil poker the thing
GajserChamp
29. 06. 2021 11.45
+10
Francozi hočejo na vsak način osvojiti Tour s tem Alahfilipom.
pojtrarara
29. 06. 2021 11.45
+8
tudi meni se vse bolj zdi to verjetna razlaga.
janimir
29. 06. 2021 12.05
+13
Meni pa se zdi da Jumbo Visma noče da zmaga Roglič. . Predlani niso bili pripravljeni, lani so s seboj šlepali Pogačarja, namesto da bi ga zaprli, Roglič pa napravil dodatno minuto, dve. Letos pa puščajo Rogliča samega. Mal naj si pogledajo Toure ko je vozil Armstrong. Okoli njega 5-6 voznikov US Postala, zaščiten kot Obama. Navadni kekci.
GajserChamp
29. 06. 2021 12.40
+1
pojtrarara
29. 06. 2021 11.43
+11
Kakšna nadutost, nesramnost in nespoštovanje predsednika UCI, ki je izjavil,da so kolesarji kar sami od sebe padali(Roglič in Ewan). Glavno,da je bila dirka oz. zaključek etape v njegovem rojstnem kraju - to je vse kar je pomembno njemu - ostalo so vse kolesarji sami krivi.... tudi ceste so bile lepe in pazi široke pravi v njegovem rojstnem kraju. nadutost brez primere. ta tour ima po vsem dogajanju že tako veliko črno piko, preveč žrtev so že naredili - in vedno bo obstajal ampak kaj bi bilo, če ne bi bilo masakrov...