Odbojka

Zgodba trenerja iz Bergama: Ostati pozitiven je ključno!

Bergamo, 24. 03. 2020 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
4

Kondicijski trener slovenske ženske odbojkarske reprezentance Michele Patoia živi in dela v Bergamu. Priznava, da je trenutna situacija izjemno zahtevna, a verjame, da so ljudje spregledali, da z upoštevanjem vseh nasvetov obračajo trend na bolje.

Lombardija predstavlja evropski epicenter koronavirusa. Najhuje je v Bergamu, kjer domuje hit nogometne Lige prvakov Atalanta (Josip Iličić), kjer končnico lovi ženski odbojkarski klub Volley Bergamo. V njem ni slovenske igralke, a vlogo kondicijskega trenerja opravlja Michele Patoia. Tisti, ki skrbi za kondicijsko pripravljenost slovenske ženske reprezentance, ki je bil z zasedbo ob zgodovinski prvi zmagi na evropskem prvenstvu. In nato še pri drugi in ob uvrstitvi v drugi del prvenstva stare celine. Po izjemno pomembnem poglavju za dekleta in slovensko žensko odbojko se je zdelo, da je dobil še nekaj prepotrebnega elana za letošnjo sezono.

In tako je tudi bilo. Pri Bergamu so dobro začeli sezono, so na osmem mestu lestvice, ki prinaša končnico. A ko se je v predmestju začel širiti koronavirus, je bilo na prvem mestu le še zdravje. Šport in rezultati so padli v drugi plan. “Ni enostavno. Dan je enak dnevu, zakorakali smo v tretji teden brez treningov. Situacija je zelo resna, skušam narediti simulacijo delovnega dne, da čim manj stvari spreminjam, da se držim urnika. Želel bi si več trenirati, ampak stvari so ostale v klubski omarici, dvorana je zaklenjena. Niti osebnih rekvizitov nimam, niti kolebnice,” je za 24ur.com povedal 43-letnik, ki se je v teh turobnih dneh spomnil tudi na slovenske reprezentantke. Poslal spodbudno sporočilo, se s tem odzval na vso podporo, ki jo dobiva od njih.

Michele Patoia je bil del reprezentance tudi ob zgodovinskem preboju v drugi del evropskega prvenstva v Lodžu.
Michele Patoia je bil del reprezentance tudi ob zgodovinskem preboju v drugi del evropskega prvenstva v Lodžu. FOTO: OZS

Tudi Lana Ščuka in Iza Mlakar, ki igrata tu v Italiji, sta ujeti v tej težki situaciji, v kateri enostavno ni prostora za paniko. Ostati je treba pozitiven. Sledim vsemu, kar moram vedeti, pogosteje si umivam roke, razkužujem, ko grem v trgovino uporabljam masko in tako naprej. Predvsem ostajam doma, ne hodim ven, če ni nujno. Trgovina in lekarna, a na srečo le v trgovino, saj sem zdrav in iz lekarne ne potrebujem ničesar,” je dodal Patoia, ki se ga je v reprezentanci prijel vzdevek Mitch.

Težko oceni dejansko stanje
V Bergamu so razmere katastrofalne, a je iz dneva v dan bolje. Najverjetneje tudi zaradi tega, ker so ukrepi zalegli, ker se ljudje vse bolj zavedajo, kaj pomeni, da je treba ostati doma. “Jaz sem zaklenjen v stanovanje. Opozorila jemljem resno. Stanovanje je res majhno, ampak se trudim narediti kakšen mini trening. Kar se dogaja v bolnišnici, smo na televiziji že vsi videli. Trudim se, da te stvari gledam kar najmanj. Časopisa ne berem. Vem tisto, kar mi povedo prijatelji. Hudo je, bolnišnica je nabito polna, verjetno je cel svet videl, kako je vojaški tovornjak odvažal mrtve. Ravno zaradi tega se skušam maksimalno oddaljiti od tega, kar lahko vpliva na počutje,” pove športnik od glave do pete, ki tudi zaradi tega, ker ne hodi na sprehode, težko pove, kakšno je dejansko stanje, kako prazne so ulice Bergama.

Kondicijski trener reprezentance živi in dela v Bergamu, kjer se je zaradi koronavirusa življenje v popolnosti ustavilo.
Kondicijski trener reprezentance živi in dela v Bergamu, kjer se je zaradi koronavirusa življenje v popolnosti ustavilo. FOTO: OZS

Še vedno pa je težko razumeti, kako silovito je virus zarezal v vsakdan ljudi. “Danes so drugi dan zapored po televiziji povedali, da so številke okuženih nižje. Novica, ki sem jo z veseljem pogledal. Da je najhujše mimo, je težko reči, bo pa drugače, če se bo to dogajalo teden dni. V mestu Codogno v Lombardiji je število naraščalo, sledil je padec, naslednje naraščanje in zdaj so številke vsak dan bolj razveseljive. Srečen sem, da je tako in verjamem, da bo tako tudi ostalo,” pravi Patoia, ki pozitiven ostaja tudi zaradi vseh zabavnih vsebin, ki jih s prijatelji deli po družbenih omrežjih. V vsakem primeru bi trenutno stanje zamenjal za odbojkarski vsakdan, misli počasi usmerjal k reprezentanci, za katero verjame, da bo Slovencem prinesla še veliko veselja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

linkok
24. 03. 2020 21.39
-1
Od Italijana v vsej zgodovini ni blo nikoli nič,packonarji,nerazgledani,egoistični in nobene družbene odgovornosti....
smeh37
24. 03. 2020 21.29
+2
Tudi židi so bili pozitivno neumni do konca, vse do tušev (da milijonov slovanov ne omenjam), razen manjšina pametnih med njimi, ki je vedela koliko je ura. Daniel Craig (Tuvia Bielski) - Defiance. Samo tokrat se ne bo mogoče nikamor skriti.
Andrej Volaj
24. 03. 2020 18.33
+7
pozitiven, če si negativen, ja
ApisCarnioli
24. 03. 2020 18.31
+9
Ostati "negativen" je ključno!